szykowar

ZOBACZ TAKŻE:

ŁOPATKA Z SZYNKOWARA wg. Izy - 1kg łopatki w kawałku (taki na pieczeń) - 1,5 łyżeczki soli peklowej - 2 łyżeczki żelatyny - mielony pieprz - czosnek - słodka papryka - po pół łyżeczki kolendry i Zobacz więcej
w zależności od rodzaju mięsa. Najlepiej jest wsadzić termometr w mięso (jest do tego specjalna dziurka) i kontrolować temperaturę (w przypadku drobiu ja preferuję temperaturę ponad 70 stopni C). Po Zobacz więcej
na której stawiamy szynkowar, gotować na wolnym ogniu (tak żeby woda się nie zagotowywało) około 2 godzin w zależności od rodzaju mięsa. Najlepiej jest wsadzić termometr w mięso (jest do tego Zobacz więcej
wstawiamy szykowar. Zalewamy zimną wodą. Uwaga: nie należy przekraczać rantu. Mielonkę parzymy w temperaturze 80 stopni przez ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy szykowar, chłodzimy i wstawiamy do Zobacz więcej
i parzymy 2 godziny w 80 stopniach. Po tym czasie szykowar wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia, by potem włożyć go do lodówki na kilka godzin (6-8h) by wędlina całkowicie ostygła, a powstała Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: