szynka peklowana i wędzona

Postanowiliśmy w końcu postawić pierwsze samodzielne kroki w wędzeniu. W minioną sobotę wybraliśmy się na działkę, by uwędzić wcześniej peklowaną szynkę. W niezbyt skomplikowanej, prostej, stworzonej Zobacz więcej
ZOBACZ JAK GO ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Schab długodojrzewający ZOBACZ TAKŻE PRZEPIS NA PEKLOWANĄ I WĘDZONĄ SZYNKĘ: Szynka peklowana i wędzona Zobacz więcej
przypominam fanom domowych wędlin, że to już ostatni moment, by zapeklować mięsa, zwłaszcza te, które chce się przeznaczyć do wędzenia. przepis na solankę znajdziecie na blogu. jeśli nie macie dostępu Zobacz więcej
Szynka w papryce wędzonej wg. Darka _C Szynka kulka w jednym kawałku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki wędzonej (można zastąpić słodką) 1 łyżeczka żelatyny Peklowanie szynki na mokro Około Zobacz więcej
Składniki: 1 kg szynki 65 g soli peklującej siatka wędliniarska Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą peklującą. Wstawić do lodówki na 7 dni. Codziennie przewracać. Następnie szynkę opłukać, namoczyć Zobacz więcej
, wstawić do lodówki (2-6 C) na 2-3 dni. Co parę godzin mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 2-3 dniach mięso wyjmujemy z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do Zobacz więcej
Już nie długo święta więc przydałała by się dobra wędlina, a najlepsza jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne. Peklowanie mięsa Zobacz więcej
Szynki z warchlaka Wędzone, parzone i wędzone Wędzenie ok 50 stopni po 6 h, parzenie woda temp. 75 stopni do osiągnięcia przy kości ok. 70 stopni i następnego dnia wędzenie temp 40-50 ok. 4h. Można Zobacz więcej
,pieczeń ,gulasz,do wędzenia. Łopatka - nadaje się do duszenia - na pieczeń duszoną, zrazy, do pieczenia, do gotowania jako mięso peklowane gotowane oraz na wyroby z masy mielonej. Żeberka - nadają Zobacz więcej
Szynki cielęce Składniki: - udziec, karkówka lub górka cielęca - peklosól - ziele angielskie, pieprz, czosnek Z udźca wycinamy szynki, z karkówki odcinamy kość, a z górki wycinamy schab. Robimy Zobacz więcej
12 04 2012 Na Wielkanoc zrobiłam domowe wędliny z kurczaka – peklowaną pierś i roladki do krojenia i jedzenia na zimno. PEKLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA pierś z kurczaka z kością, bez skóry 3 szklanki wody Zobacz więcej
Szynki z haka z dziczyzny Nazwa wzięła się od sposobu zawieszenia jednego kawałka szynki. Nie używamy tu siatek wędliniarskich. Należy wybrać ładny kawałek mięśnia, który wędzimy w całości na haku. Zobacz więcej
„Żubrze” wędliny Składniki: - szynki, polędwice, boczek, karkówka wieprzowe - peklosól - pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy oraz suszona trawa żubrowa, czyli tzw. żubrówka - woda Mięso Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Schinkespeck

Schinkespeck 1167

1
Mięso solone na sucho i zimno wędzone coś jak Schinkespeck Składniki: - boczek ze skórą - szynka ze skórą - może być karkówka Z szynki wykroić kawałki prostokątne, ze skóra. Najlepiej bez błon. Boczek Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
z cukrem pudrem
Do chleba

Do chleba 965

2
pasztet, najlepszy peklowana szynka pieczona pieczeń drobiowa z marynatami pieczeń wieprzowa (bez jajek i bułki) pieczona pierś z indyka powidła śliwkowe (3 dniowe) rolada schabowo - drobiowa rolada Zobacz więcej
wędzonej 1 łyżeczka majeranku Mięso myję i oczyszczam. Do garnka wlewam wodę, i dodaję wszystkie przyprawy, zagotowuję. Odstawiam z ognia i dodaję sól peklową i mieszam.Zalewę studzę i do zimnej Zobacz więcej
Przepis Mięso -szynka 2 kg -karkówka 3 kg Przyprawy -peklo sól 18 g/kg -pieprz kolorowy świeżo mielony 2 g/kg -kminek 2 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g /kg Wykonanie Mięso kroimy w kostkę i peklujemy Zobacz więcej
Jak kraj długi i szeroki, każdy, albo prawie każdy, ma swoja marynatę do mięsa, do wędzenia. A oto i mój przepis, podpatrzony u pana, który od lat zajmuje się u nas obróbką mięsa. Składniki 1litr Zobacz więcej
Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg Zobacz więcej
Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg Zobacz więcej