szynka wędzona i parzona

Na filmie poniżej dowiesz się jak długo należy parzyć wędzoną szynkę. Pozdrawiam gorąco ! Zobacz więcej
Trudno dostać wędlinę w sklepie, która smakim przypomina tą, którą jedliśmy w dzieciństwie. Po kilku nieudanych zakupach wpadliśmy na pomysł,żeby zrobić szynkę domowym sposobem bez dodatkowych Zobacz więcej
Pozostając w świątecznym klimacie chciałabym zachęcić Was do przygotowania pysznej, soczystej i aromatycznej szyneczki, która gości co roku na moim wielkanocnym stole. Trzeba tylko zaopatrzyć się w Zobacz więcej
Mam ten przepis od znajomej Angielki. Bardzo często taką szynkę robi i zawsze mi coś uda się dostać Szybko, prosto i pysznie. Szynkę włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Szynka musi być cała Zobacz więcej
« Ricotta - ser serwatkowy Wędzone ozorki wieprzowe Wędzone ozorki wieprzowe Ozory solimy jak szynki 2-3 dni. Następnie oparzamy w gorącej wodzie i zdejmujemy skórę. Wędzimy do uzyskania żądanego Zobacz więcej
Wreszcie nadszedł czas wędzenia. Długo na to czekaliśmy. Przy wędzeniu można, przy okazji, miło spędzić czas ze znajomymi:) To był debiut naszej wędzarni, ale takich okazji będzie jeszcze dużo. Zobacz więcej
Szynka w papryce wędzonej wg. Darka _C Szynka kulka w jednym kawałku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki wędzonej (można zastąpić słodką) 1 łyżeczka żelatyny Peklowanie szynki na mokro Około Zobacz więcej
Składniki: 1 kg szynki 65 g soli peklującej siatka wędliniarska Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą peklującą. Wstawić do lodówki na 7 dni. Codziennie przewracać. Następnie szynkę opłukać, namoczyć Zobacz więcej
Szynki z warchlaka Wędzone, parzone i wędzone Wędzenie ok 50 stopni po 6 h, parzenie woda temp. 75 stopni do osiągnięcia przy kości ok. 70 stopni i następnego dnia wędzenie temp 40-50 ok. 4h. Można Zobacz więcej
Pastę można zrobić z samego boczku, samej polędwicy czy wędzonej szynki. Ja zazwyczaj kupuję polędwicę i dodaję odrobinę boczku , który jest bardziej tłusty – parzony lub wędzony . Moja rodzina ją Zobacz więcej
-ilość składników powala na kolana : -puszka fasoli -puszka pomidorów -przyprawy, u mnie: curry, pieprz ziołowy, papryka ostra, papryka słodka, majeranek, bazylia, chilli, sos sojowy -kawałek Zobacz więcej
. Osadzamy ok. 2h w temp do 20stopni! Osuszamy ok. 1h w wędzarni. Wędzimy dymem o temp ok 60stopni do uzyskania odpowiedniego złotego koloru. Parzymy do momentu uzyskania wewnątrz batonu temp. Zobacz więcej
. Wyciągamy mięsko z solanki wkładamy w siatki wędzarnicze lub sznurujemy i wieszamy na ok. 4h celem ocieknięcia powierzchni w pomieszczeniu o temp ok 10 stopni. Rozgrzewamy wędzarnię do ok. 40-50 Zobacz więcej
Szynki z haka z dziczyzny Nazwa wzięła się od sposobu zawieszenia jednego kawałka szynki. Nie używamy tu siatek wędliniarskich. Należy wybrać ładny kawałek mięśnia, który wędzimy w całości na haku. Zobacz więcej
osłonki uzyskaną masą. Wykłuwamy powietrze. Osadzamy w przewiewnym miejscu 2-4h. Wędzimy najpierw w dymie o temp. ok 50 stopni przez 2,5h. Następnie Podnosimy temp do ok. 90 stopni i podpiekamy do Zobacz więcej
trawy żubrowej. Czas peklowania do 5 dni, raczej nie dłużej, bo zapach może być zbyt intensywny. Jeśli ma być dłużej to proponuję zmniejszyć ilość żubrówki. Wyjmujemy z zalewy wędliny wieczorem, Zobacz więcej
ją, gdyż dopatrzyłam się, że urósł mi młody czosnek i szkoda byłoby zmarnować taki szczypiorek :-) 10 ugotowanych na twardo jaj 100 g szynki 100 g boczku parzonego - wędzonego 1 pętko kiełbasy Zobacz więcej
Domowa szynka bez wędzenia. Składniki : 1 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku ( szynka,łopatka,schab ) 1 opakowanie peklosoli Zalewa : 2 litry wody 1/4 szklanki soli 1 łyżka przyprawy np.Vegeta 4 Zobacz więcej
na męskiego "zjadacza" dodałam również kiełbasę. Myślę, że warto spróbować z szynka wędzoną na zimno. Składniki (2 osoby): - woreczek bobu - 2 połówki papryki marynowanej - 1 kiełbasa - sól morska, Zobacz więcej
Olcia706
Olcia706 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Olcia gotuje
Zrazy z szynki wieprzowej

Zrazy z szynki wieprzowej 3390

0
Pyszne zrazy zawijane z szynki wieprzowej, z dodatkiem boczku, cebulki i ogórka kiszonego. Składniki: 0,5 kg chudej szynki wieprzowej 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg boczku parzonego lub wędzonego 1 Zobacz więcej