tadżykistan

ZOBACZ TAKŻE:

Słowo keema lub kheema oznacza w języku urdu "mielone mięso" i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta bardzo aromatyczne, a najczęściej także bardzo Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Adżyka

Adżyka 283

Adżyka Ciotka mojego szwagra mieszka nad Bajkałem, stamtąd przywiozła kiedyś przepis na adżykę. Robimy ją co roku. Nie wiem ile modyfikacji przepis przeżył przez lata :) Najbardziej smakuje mi z Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Pakistański dal

Pakistański dal 169

Kulinarny aforyzm : Góry uczą smaku rzeczy prostych, takich, których nie doceniamy. Stanisław Biel Rozgrzewająca zupa na zimniejsze dni. Przepis znaleziony na bardzo ciekawej stronie Spice Spoon. Zobacz więcej
okurrrka
okurrrka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
O kurrrka!
Uzbekistan: Pilaw (plov)

Uzbekistan: Pilaw (plov) 219

Nie byłam w Uzbekistanie, ale kuchnia tego kraju wiele o nim mówi. Na przepis na pilaw natrafiłam w jednym z numerów National Geographic Traveller. Był to artykuł na temat pochodzenia pilawu, sposobu Zobacz więcej
Tak się składa, że udało mi się wrócić z Uzbekistanu. Zginąć było niezwykle trudno, bo obywatele tego kraju są uprzejmi, gościnni i (aż za bardzo) pomocni. Gorzej z państwowymi przepisami Zobacz więcej
Były już chapati, a dziś kolej na chlebki naan. Te są trochę bardziej złożone i wmagają większego nakładu pracy, ale nadal ich przygotowanie nie nastręcza wielu trudności. Są pyszne, bardziej miękkie Zobacz więcej
Roti czyli pieczywo - pyszne pszenne placki z pieca, a w naszej domowej wersji z patelni ;). Dziś przepis na typowe dla całego Pakistanu chapati - bardzo chrupiące i cieniutkie, składające się tylko z Zobacz więcej
Od jakiegoś już czasu przepadam za ciecierzycom. Właściwie od kiedy się z nią należycie zapoznałam. Szukając pomysłu na zdrowy obiad znalazłam przezpis na pakistańskie curry z ciecierzycy. Zobacz więcej
Tzatzyki (cacyki, tzadziki, dzadzyki, nwgr. τζατζίκι) moja wersja Tzatzyki - dip, sos grecki podawany do potraw z grilla, smażonych pieczonych lub jako dip do warzyw, pity itp... Każdy ma jakąś swoją Zobacz więcej
Kuchnie świata: Pakistan Składniki: (na 2-3 porcje) włoszczyzna: 1-2 sztuki marchwi, 1-2 sztuki pietruszki - korzeń, pęczek naci pietruszki, 20-30 g pora, 1/4 średniej wielkości selera 2 udka z Zobacz więcej
W mojej kuchni królują ostatnio skarby z odległych podróży. Granaty, rodzynki, pistacje i niezwykłe przyprawy z Uzbekistanu. A wkrótce też specjały bałkańskie od córeczki. Ostatnio rodzina w Zobacz więcej
Adżyka- to ostra pasta, która idealnie pasuje jako sos do różnego rodzaju mięs pieczonych lub z grilla. Także adżykę można stosować jako marynatę np. do kurczaka, albo po prostu do smarowania chleba. Zobacz więcej
Tadżin to bardzo charakterystyczny rodzaj naczynia używanego w kuchni Maghrebu. Dzięki stożkowatemu kształtowi i temu, że wykonany jest z gliny dania w nim przyrządzane są bardzo wolno gotując się i Zobacz więcej
Jesienią i zimą zajadam się soczewicą na tysiąc jeden sposobów. :) Ten przepis znalazłam na Food Porn Vegan Style - jest prosty i wygodny, bo ze składników, które ostatnio zawsze mam w domu. Jeśli Zobacz więcej
Moja pakistańska przyjaciółka Amira gotuje wspaniale. Do moich ulubionych przepisów, które jest bardzo prosty w wykonaniu należy przepis na placki ziemniaczane. Są to placki z gotowanych ziemniaków, Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ShabbyEat
Abchaska adżyka (adżika)

Abchaska adżyka (adżika) 2120

Oto pierwsza porcja wschodnich przepisów – adżyka. Pasta pochodząca z Gruzji, znana również w Rosji i innych krajach wschodnich. W każdym regionie proponowana w różnych wersjach. Ten przepis zdobyłam Zobacz więcej
Pilaw (inne nazwy to pilaf lub pulao) jest daniem na bazie ryżu popularnym w kuchni wschodu, od Turcji, poprzez Bliski Wschód, do Azji Południowej. Indyjskie pulao często jest potrawą wegetariańską, Zobacz więcej
https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Pakistańskie przepisy. Przyznaję się - lubię smażone i słodkie łakocie, a tym bardziej, że w składzie zawierają to Zobacz więcej
Tostadas w Meksyku to ni mniej, ni więcej jak smażone na głębokim oleju tortille kukurydziane, na które nakłada się różnego rodzaju smakowitości :) Prawdziwą siłą tostadas jest ich chrupkość. Nasza Zobacz więcej
S K Ł A D N I K I: 2 ząbki czosnku jedna duża czerwona papryka 3 papryczki chili jedna gałązka selera naciowego pęczek kopru pęczek kolendry 3 łyżki octu winnego sól P R Z Y G O T O W A N I E najpierw Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: