tagine kurczak

marchewki i groszku z kuskusem. Moje pierwsze danie typu tagine. Garnek kupiłam już dawno i nie mogłam się zabrać, czasami tak mam. W końcu zrobiłam i wyszło super, chwilka przygotowań, później Zobacz więcej
Kuchenny Blat
Kuchenny Blat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenny Blat
Tagine z kurczakiem

Tagine z kurczakiem 2243

0
Pełne przypraw i aromatu tagine z kurczaka, z dynią, suszonymi śliwkami, ciecierzycą i pomidorami. Tagine, to danie typowe dla kuchni marokańskiej, przygotowywane w specjalnym naczyniu. Nasze tagine Zobacz więcej
gotujesy
gotujesy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
gotujeSy
Tagine z kurczakiem

Tagine z kurczakiem 1833

1
W marokańskim tagine zakochałam się od pierwszego spróbowania. Szczęśliwe, wybiegane kury, pełne słońca warzywa i sos, który zjadałam z chlebem do ostatniej kropli i któremu nie mogłam się oprzeć, Zobacz więcej
Tagine z kurczakiem z "Ugotowanych", przepis Przemysława Niemyjskiego. W programie danie wyglądało pysznie, a z racji tego, że posiadam naczynie do tagin, nic nie stało na przeszkodzie aby skosztować Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Tadżin (tagine) z kurczaka

Tadżin (tagine) z kurczaka 622

0
Jako że ostatnio zakochałam się w kuchni arabskiej, a może nie ostatnio, marzy misięnowe naczynie w mojej kuchni. Tagine, tadżin, tażin, bo różnie się je pisze wywodzisięz Maroka, służy do pieczenia Zobacz więcej
To zdecydowanie najlepsze tagine z kurczaka, jakie robiliśmy. Jest niespotykaną grą smaków i aromatów. Słodkie morele, słone oliwki, kwaśne cytryny, ich gorzkie skórki, chrupiące migdały, delikatne, Zobacz więcej
marta10
marta10 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyspa marty
Tagine z kurczakiem

Tagine z kurczakiem 1927

0
Tego dania nauczyłam się gotować jak pracowałam w górach we Francji. Jest idealne na zimowe wieczory. Bardzo ogrzewające jakby siędostawało mocnego przytulaka. Tagine (wym. tadżin) wywodzi się z Zobacz więcej
Kolejne danie z kuchni marokańskiej,która ostatnio coraz częściej gości w mojej kuchni.Niestety nie posiadam specjalnego naczynia tagine ale z tego co się zdążyłam dowiedzieć i tak bym nie mogła z Zobacz więcej
Tagine to rodzaj marokańskiego naczynia do zapiekania. Danie, które z nań powstaje, również nazywane tagine, to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Soczyste mięso z warzywami zatopione w genialnym Zobacz więcej
potrawy są soczyste i przechodzą wszystkimi aromatami i smakami. Tagine z kurczakiem i oliwkami Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g filetów z podudzia kurczaka 2 cebule 1 marchewka 200 g Zobacz więcej
Odkąd byłam w Maroku kuchnia marokańska zajmuje specjalne miejsce w moim sercu. Tagine także. Jedliśmy ich tam kilkanaście. Z mięsem, z owocami morza, z kuskusem, na słodko i na ostro. Nie jestem w Zobacz więcej
Kupiłam sobie naczynie do tagine, czyli naczynie do powolnego duszenia mięs i warzyw, typowe dla kuchni marokańskiej. Takie najzwyklejsze, klasyczne, bo całe gliniane i glazurowane. Składa się z dwóch Zobacz więcej
Maroko zdecydowanie jest na mojej liście miejsc do zobaczenia/zjedzenia. Mogę sobie wyobrazić jak pachną przyprawy, jak wybieram do domu tagine. Póki, co mam piękną książkę o której Wam już pisałam, Zobacz więcej
Dzisiaj coś dla wielbicieli aromatycznych mięs na słodko. Przygotowałem bardzo aromatycznego kurczaka z dodatkiem owoców i podałem go z kaszą kuskus. Zajęło mi to bardzo niewiele czasu, a efekt był Zobacz więcej
Tradycyjny tagine powstaje w garnku o kształcie stożka. Składniki układane są warstwowo, a potem długo duszone na ogniu, aż zmiękną, a mięso zacznie się rozpadać. Aby jednak przygotować domową wersję Zobacz więcej
Tadżin (Tagine) stał się moim ulubionym daniem. Mięso rozpływa się w ustach apodstawędaniastanowiąwarzywa oraz aksamitny sos. Składniki: * kurczak u mnie 8 podudzi * 3 ziemniaki * 2 marchewki * puszka Zobacz więcej
Tażin (tagine) z kurczaka w sosie cytrynowym Przepyszne danie, bardzo aromatyczne z arabską nutą. Niestety nie posiadam póki co oryginalnego garnka do tażin, dlatego jego przygotowałam go w glinianym Zobacz więcej
Kurczak chodził za mną już jakiś czas. W końcu zdecydowałam, że ugotuję tagine. Tagine to marokański sos na ogół z mięsem, gotowany w specjalnym naczyniu z kominkiem.U mnie z powodzeniem tą funkcję Zobacz więcej
Niesamowicie aromatyczne danie. Mięso jest bardzo miękkie, delikatne. Mimo że do przygotowania potrawy użyłam bardzo mało płynu i wcale nie dodałam tłuszczu, jest jakby "usmażone na parze". Ma Zobacz więcej