tagine z piekarnika

Kiszone cytryny to składnik wielu marokańskich potraw. Dodają specyficzny słony i cytrynowy posmak. U nas do zastosowania najczęściej w modnym tagine. Potrzebujesz na 1 półlitrowy słoik: 6 umytych Zobacz więcej
I znowu podróż do Maroka. Tym razem na tradycyjny tagine (czyli potrawę gotowaną lub pieczoną w specjalnym glinianym naczyniu). Moja wersja tagine jest z wieprzowiną, ciecierzycą, marchewką i czerwoną Zobacz więcej
Tagine turkey and dates. Pierwszy raz jadłem to danie w Maroku z jagnięciną. Podam wersję trochę zmodyfikowaną z indykiem i daktylami. Najważniejsze w tym daniu to kiszona cytryna i przyprawy. Zobacz więcej
Kolejna wyprawa kulinarna do Maroka. Zatęskniłam za orientalnymi smakami i cudowną jagnięciną. Garnek pełen soczystego mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw to doskonały pomysł na obiad w chłodny Zobacz więcej
Tażin (tagine) z kurczaka w sosie cytrynowym Przepyszne danie, bardzo aromatyczne z arabską nutą. Niestety nie posiadam póki co oryginalnego garnka do tażin, dlatego jego przygotowałam go w glinianym Zobacz więcej
Kropla Oliwy
Kropla Oliwy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kropla Oliwy
Kiszone cytryny

Kiszone cytryny 275

2
się, że rozbiją mi się podczas lotu. Wiedziałam więc, że zrobię je w domu jeśli tylko będzie okazja. Takie cytryny przydadzą się podczas robienia tagine. Ale gdy już je zrobiłam starałam się Zobacz więcej
Folgując idei slow foodu, niezmiernie często temu zaprzeczam, wrzucając na ruszt błyskawiczne potrawy. Gotując na parze czy w tagine, szybko przyzwyczajam się do smaków jakie zyskuję tym sposobem Zobacz więcej
Tagine, to danie typowe dla kuchni marokańskiej, przygotowywane w specjalnym naczyniu.Pełne przypraw i aromatu tagine z kurczaka,cytryną , czosnkiem i imbirem . Tagine nie jest jedynym naczyniem w Zobacz więcej
Przepis na jagnięcinę – marokański tagine Przygotowanie:3 godziny Ilość porcji: 10 porcji Składniki: - ok 500-600 g jagnięciny pokrojonej w kostkę - 2 łyżki oliwy - 2 średnie cebule - ząbek czosnku - Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sauté
Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa 195

0
Cebula to takie wdzięczne warzywo. Na świeżo potrafi być bardzo ostra i piekąca. Podsmażona na złocisto nadaje smaku sosom, potrawkom, curry czy tagine, a długo duszona zmienia się w słodką bazę Zobacz więcej
, pieprzu, ziołach, curry i cayenne. Warzywa obrałam, papryki, pieczarki, cebule i marchew pokroiłam na mniejsze części. Czosnek dodałam w całości. Mięso i warzywa ułożyłam naprzemiennie w naczyniu Zobacz więcej
Tagine to rodzaj marokańskiego naczynia do zapiekania. Danie, które z nań powstaje, również nazywane tagine, to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Soczyste mięso z warzywami zatopione w genialnym Zobacz więcej
lenasomar
lenasomar Obserwuj blogaObserwujesz bloga
shoot&food
KOCIOŁEK BEDUINA

KOCIOŁEK BEDUINA 96

0
Właściwie powinno się go robić w naczyniu do tagine, ale ja takiego nie mam (jeszcze!) dlatego posiłkuję się zwykłym, wysłużonym naczyniem żaroodpornym. Przygotowanie- banalne i błyskawiczne, właśnie Zobacz więcej
Kuchnia marokańska to połączenie wpływów śródziemnomorskich, środkowowschodnich i afrykańskich. Cudowne bogactwo smaków i aromatów. Kwaśne przeplata się tu ze słodkim i słonym, a pierwsze moje Zobacz więcej
Kilka dni temu poznałam rodzinę z Maroka, więc już trochę "poszpiegowałam" co tam dobrego słychać u nich w kuchni :). Nie zdziwiłam się, że w ruch poszedł tagine, czyli gliniany, tradycyjny garnek z Zobacz więcej
Zazwyczaj planuję proszone kolację zwyprzedzeniem. Ty razem zacząłem trochę improwizować. Co do zasady kolacja miała być marokańska, wiec jak zwykle przygotowałem różne dodatki, sałatki i oczywiście Zobacz więcej
Tagine to nazwa marokańskiego dania, a zarazem naczynia, w którym jest przygotowane. Wykonane jest z grubej ceramiki i dobrze znosi otwarty ogień i wysokie temperatury, a także wspaniale zatrzymuje w Zobacz więcej
Fotogoto
Fotogoto Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FotoGoto.pl
Tagine z indyka

Tagine z indyka 278

1
VN:F [1.9.22_1171] Naczynie do Tagine dostałem na urodziny. Przeleżało okres wyjazdów majowych na półce i wreszcie nadszedł czas aby z niego skorzystać. PRZYPRAWY: 1 łyż curry (gotowa mieszanka) 1 łyż Zobacz więcej
:). Piekłam w spodzie od tagine. Bułeczki się do siebie "przytuliły". Pycha :). Bułki smakują najlepiej w dniu pieczenia. Dzisiaj też nie były złe, ale jutro już będzie trzeba je podpiec. Jeżeli Zobacz więcej