tagine z piekarnika

CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CooLinarNy
Marokańskie kiszone cytryny

Marokańskie kiszone cytryny 89

2
{{headerMessage}}
Kiszone cytryny to składnik wielu marokańskich potraw. Dodają specyficzny słony i cytrynowy posmak. U nas do zastosowania najczęściej w modnym tagine. Potrzebujesz na 1 półlitrowy słoik: 6 umytych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
I znowu podróż do Maroka. Tym razem na tradycyjny tagine (czyli potrawę gotowaną lub pieczoną w specjalnym glinianym naczyniu). Moja wersja tagine jest z wieprzowiną, ciecierzycą, marchewką i czerwoną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tagine turkey and dates. Pierwszy raz jadłem to danie w Maroku z jagnięciną. Podam wersję trochę zmodyfikowaną z indykiem i daktylami. Najważniejsze w tym daniu to kiszona cytryna i przyprawy. Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ShabbyEat
Tagine z jagnięciną i morelami

Tagine z jagnięciną i morelami 209

0
{{headerMessage}}
Kolejna wyprawa kulinarna do Maroka. Zatęskniłam za orientalnymi smakami i cudowną jagnięciną. Garnek pełen soczystego mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw to doskonały pomysł na obiad w chłodny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tażin (tagine) z kurczaka w sosie cytrynowym Przepyszne danie, bardzo aromatyczne z arabską nutą. Niestety nie posiadam póki co oryginalnego garnka do tażin, dlatego jego przygotowałam go w glinianym Zobacz więcej
Kropla Oliwy
Kropla Oliwy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kropla Oliwy
Kiszone cytryny

Kiszone cytryny 282

2
{{headerMessage}}
się, że rozbiją mi się podczas lotu. Wiedziałam więc, że zrobię je w domu jeśli tylko będzie okazja. Takie cytryny przydadzą się podczas robienia tagine. Ale gdy już je zrobiłam starałam się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Folgując idei slow foodu, niezmiernie często temu zaprzeczam, wrzucając na ruszt błyskawiczne potrawy. Gotując na parze czy w tagine, szybko przyzwyczajam się do smaków jakie zyskuję tym sposobem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tagine, to danie typowe dla kuchni marokańskiej, przygotowywane w specjalnym naczyniu.Pełne przypraw i aromatu tagine z kurczaka,cytryną , czosnkiem i imbirem . Tagine nie jest jedynym naczyniem w Zobacz więcej
nietylkopasta
nietylkopasta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
nietylkopasta.pl
Tagine z jagnięciny

Tagine z jagnięciny 909

1
{{headerMessage}}
Przepis na jagnięcinę – marokański tagine Przygotowanie:3 godziny Ilość porcji: 10 porcji Składniki: - ok 500-600 g jagnięciny pokrojonej w kostkę - 2 łyżki oliwy - 2 średnie cebule - ząbek czosnku - Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sauté
Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa 203

0
{{headerMessage}}
Cebula to takie wdzięczne warzywo. Na świeżo potrafi być bardzo ostra i piekąca. Podsmażona na złocisto nadaje smaku sosom, potrawkom, curry czy tagine, a długo duszona zmienia się w słodką bazę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, pieprzu, ziołach, curry i cayenne. Warzywa obrałam, papryki, pieczarki, cebule i marchew pokroiłam na mniejsze części. Czosnek dodałam w całości. Mięso i warzywa ułożyłam naprzemiennie w naczyniu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tagine to rodzaj marokańskiego naczynia do zapiekania. Danie, które z nań powstaje, również nazywane tagine, to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Soczyste mięso z warzywami zatopione w genialnym Zobacz więcej
lenasomar
lenasomar Obserwuj blogaObserwujesz bloga
shoot&food
KOCIOŁEK BEDUINA

KOCIOŁEK BEDUINA 100

0
{{headerMessage}}
Właściwie powinno się go robić w naczyniu do tagine, ale ja takiego nie mam (jeszcze!) dlatego posiłkuję się zwykłym, wysłużonym naczyniem żaroodpornym. Przygotowanie- banalne i błyskawiczne, właśnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kuchnia marokańska to połączenie wpływów śródziemnomorskich, środkowowschodnich i afrykańskich. Cudowne bogactwo smaków i aromatów. Kwaśne przeplata się tu ze słodkim i słonym, a pierwsze moje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kilka dni temu poznałam rodzinę z Maroka, więc już trochę "poszpiegowałam" co tam dobrego słychać u nich w kuchni :). Nie zdziwiłam się, że w ruch poszedł tagine, czyli gliniany, tradycyjny garnek z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zazwyczaj planuję proszone kolację zwyprzedzeniem. Ty razem zacząłem trochę improwizować. Co do zasady kolacja miała być marokańska, wiec jak zwykle przygotowałem różne dodatki, sałatki i oczywiście Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tagine to nazwa marokańskiego dania, a zarazem naczynia, w którym jest przygotowane. Wykonane jest z grubej ceramiki i dobrze znosi otwarty ogień i wysokie temperatury, a także wspaniale zatrzymuje w Zobacz więcej
Fotogoto
Fotogoto Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FotoGoto.pl
Tagine z indyka

Tagine z indyka 284

1
{{headerMessage}}
VN:F [1.9.22_1171] Naczynie do Tagine dostałem na urodziny. Przeleżało okres wyjazdów majowych na półce i wreszcie nadszedł czas aby z niego skorzystać. PRZYPRAWY: 1 łyż curry (gotowa mieszanka) 1 łyż Zobacz więcej
{{headerMessage}}
:). Piekłam w spodzie od tagine. Bułeczki się do siebie "przytuliły". Pycha :). Bułki smakują najlepiej w dniu pieczenia. Dzisiaj też nie były złe, ale jutro już będzie trzeba je podpiec. Jeżeli Zobacz więcej