tagliatelle z sosem z leśnych grzybów

na świeżym to zawsze udany przepis na dobre samopoczucie. Lista składników świeże leśne grzyby (ja użyłam koźlarzy) cebula szpinak mrożony lub świeży drobno pokrojony 250 g sera ricotta kilka łyżek Zobacz więcej
na każdą okazję. Każdy kto mnie zna wie że kocham wszystko co z grzybami. Dzisiejszy sos przygotowałam na bazie mleka kokosowego. Jak pierwszy raz robiłam to danie mój mąż zdziwiony zapytał czy Zobacz więcej
Moja miłość do pasty nie zna granicy zdrowego rozsądku ;) Przy okazji wizyty u rodziców zostałam obdarowana świeżo zebranymi przez tatę grzybami. Zostałam pouczona że grzyby powinnam szybko Zobacz więcej
rozwiązaniem byłoby tu zdecydowanie zastosowanie grzybów leśnych - idealnie podkreślają smak potrawy. składniki: porcja makaronu tagliatelle (u mnie 3 małe gniazdka), 3 plastry sera Lazur, 3 Zobacz więcej
, po makaronie, przed ziołami. Potrzebujesz na dwie niewielkie porcje: 200 gram makaronu (tagliatelle lub linguini) 200 gram grzybów leśnych (ja użyłam podgrzybków i kurek, znalazł się też 1 rydz, Zobacz więcej
Sezon grzybowy w pełni, tak więc na moim blogu nie może zabraknąć potrawy z wykorzystaniem grzybów leśnych. Porcja przygotowana dla dwóch osób, gdyż jak to często bywa Magdalena gościła u mnie na Zobacz więcej
Tagliatelle z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym: makaron tagliatelle 15-20 grzybów leśnych ( takie jakie uda się zebrać bądź kupić; mogą być też mrożone) 1 duża cebula kilka ząbków czosnku oliwa z Zobacz więcej
Wydaje się skomplikowane? To łatwa i szybka propozycja na obiad. Makaron tagliatelle z grzybami po prowansalsku Składniki: opakowanie makaronu tagliatelle 500g przecieru pomidorowego (lub rozgniecione Zobacz więcej
grzyby leśne ok.1/2 kg śmietana 30%, ok. 250 ml białe wino, ok. 1/4 szkl.(polecamPinot Gris d’Alsace) oliwa z oliwek + czosnek.ok. 2 ząbki ostra papryczka chili sól i świeżo mielony pieprz natka Zobacz więcej
który lubicie. W sezonie jeśli macie możliwość, koniecznie użyjcie świeżych leśnych grzybów, poza nim możecie użyć pieczarek z dodatkiem suszonych prawdziwków. Pyszne danie! Porcja dla 4 osób. Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Napiecyku
Makaron z grzybami leśnymi

Makaron z grzybami leśnymi 1001

0
Na grzybach byłam zaledwie raz i nie odnotowałam większego sukcesu, ale pamiętam ten dreszczyk emocji jaki towarzyszy poszukiwaniom . Grzyby przez wielu są lubiane i wysoko cenione. W kuchni grzyby Zobacz więcej
Sezon grzybowy w pełni, chciałam więc Wam pokazać w jakiej postaci my zwykle je jadamy. Sos z mieszanych grzybów leśnych na słodkiej śmietance idealnie pasuje do makaronu, ale możecie też podać go do Zobacz więcej
ten przepis jest nieco inny, bo grzyby są z dodatkiem białego wina, a sos na bazie kwaśnej śmietany i jogurtu greckiego. Pycha :) Składniki: ok. 300 gram dowolnych grzybów leśnych 2 ząbki czosnku 1/2 Zobacz więcej
. W międzyczasie ustawiamy maszynkę do makaronu, za pomocą której uzyskamy pasma ciasta gotowe do cięcia makaronu. Ciasto dzielimy na części, lekko spłaszczamy palcami i za pomocą maszynki wałkujemy w Zobacz więcej
Porcja dla dwóch osób Czas przygotowania – 30 minut Jednym z moich ulubionych sosów do makaronów jest właśnie jogurtowo-ziołowy. Idealnie komponuje się on z tagliatelle i smakuje wyśmienicie z Zobacz więcej
Tagliatelle leśne z polędwicą wołową Brzmi tak wykwitnie, smacznie to danie idealnie pasuje na jakąś okazję. I tak właśnie było, mój Tata przygotował obiad urodzinowy, na którym zaserwował na początku Zobacz więcej
). Bulion dolewałam do czasu, aż ryż przestał go wchłaniać. Na koniec dodałam pokrojoną ośmiornicę. Nie soliłam bo bulion i ośmiornica były słone. Kończąc moje risotto - doprawiłam go świeżo mielonym Zobacz więcej
W listopadzie zakończyła się akcja "Na grzyby..." prowadzona przeze mnie na Mikserze Kulinarnym. Trwała od 15 października, a dodawać można było posty napisane od 27 września. Tegoroczne letnie upały Zobacz więcej
Sezon grzybowy już mamy, więc warto przygotować kilka prostych dań z tymi darami lasu. Ostatnio otrzymałam w prezencie nieco prawdziwków, więc przygotowałam grzyby duszone w śmietanie i szybkie danie Zobacz więcej
"Dobry posiłek koi duszę, ponieważ regeneruje organizm. Z obfitości płynie łagodna życzliwość " Frederick W. Hackwood Lubię przygotowywać dania z leśnych grzybów. Mają swój niepowtarzalny aromat i Zobacz więcej