tajine

Jak przygotować tajine już opisałam :) Teraz pora na mój pierwszy, aczkolwiek mało marokański :) posiłek. Ale od czegoś trzeba zacząć... Tajine warzywny. Takie warzywa robiła moja mama, ale dodawała Zobacz więcej
Potrawa inspirowana marokańskim tajine – oczywiście w wersji bezmięsnej. Jagnięcinę zastąpiłam brukselką, którą uwieeeeelbiam. Jeśli nie przepadacie za tym warzywem lub uważacie, że upadłam na głowę Zobacz więcej
Chciałam wykorzystać moje kiszone cytryny (przepis w poprzedniej notce) i zrobiłam improwizowane tajine z kurczaka. Jeśli miałabym opisać smak, to określiłabym go jako korzenno-słodko-kwaśny. W domu Zobacz więcej
Mięsożerca, który niedawno miał urodziny, dostał w prezencie prawdziwy, ręcznie malowany tajine. Dodajmy, że naczynie jest niewielkich rozmiarów (do niewielkiej kuchni) i okazuje się, że musimy się Zobacz więcej
Dzisiejsza notka będzie małym odstępstwem od kuchni indyjskiej i wegetariańskiej. Po pół roku niejedzania mięsa zachciało mi się białego mięsa z kurczaka. Przy okazji chciałabym bardzo polecić Zobacz więcej
Wiem, że tajine to wcale nie jest danie drobiowe. Ale kto powiedział, że nie można go zrobić np. z kurczaka? Do tego warzywa i mamy bardzo smaczne, zdrowe i pełne witamin danie. Nie topi się w Zobacz więcej
się ze sobą łączą. Spróbujcie! :) TAJINE (TAŻIN) Z KURCZAKIEM Składniki: 10 filetów z udka kurczaka 4-5 ząbków czosnku cebula szklanka oliwek 2 garści fistaszków papryczka chilli żółta papryka Zobacz więcej
Tadżin to gliniane naczynie o stożkowej pokrywce, w którym w krajach arabskich piecze się mięso bezpośrednio na ogniu. Wcześniej ten garnek moczy się w wodzie, dzięki czemu podczas pieczenia woda Zobacz więcej
Dziś proponuję Wam kolejny przepis z kuchni arabskiej. Jest to wegetariańskie tajine z ciecierzycy, z pomidorami i ziołami. Wspaniałego i niezwykle ciekawego smaku nadaje temu daniu dodatek miodu. Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Tajine z baraniny

Tajine z baraniny 499

2
Baranina to bardzo specyficzne mięso, jednak odpowiednio przygotowane jest niesamowicie smaczne. Podobnie jak wołowina idealnie nadaje się do duszenia i przygotowywania w gulaszach. Ten rodzaj mięsa Zobacz więcej
. Od kiedy otrzymałam w prezencie tajinenie mogę się nim nacieszyć. Wszystko, co w nim przygotowuję jest niezwykle aromatyczne i soczyste. I właściwie robi się samo.Najbardziejzaś zadziwiła mnie Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Tajine z wołowiny

Tajine z wołowiny 121

3
arabskiego gotowania postanowiłyśmy wraz z Panną Malwinną i Mirabelką przygotować tajine, czyli danie gotowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Więcej o tajine pisałam w Zobacz więcej
Zazwyczaj tajine przygotowuję w specjalnym garnku o tej samej nazwie. Jednak ze względu na to, że nasz dom jest tam gdzie nasza praca, nie zawsze mam ze sobą cały mój ulubiony sprzęt kuchenny. Nasz Zobacz więcej
Jeśli śledzicie moje kulinarne poczynania, to na pewno wiecie, że tunezyjski tajine nie przypomina marokańskiego dania zapiekanego w specjalnym, glinianym naczyniu ze stożkowatym kominem. Jest to Zobacz więcej
The Native Sibling - Carry You Tagine, tajine albo po prostu tażin to gliniane naczynie pochodzące z kuchni Maghrebu a wywodzące się przede wszystkim z Maroko. Służy do pieczenia mięs nad rozżarzonym Zobacz więcej
Otrzymaliśmy od jednego z Czytelników pytanie czy w Polsce można kupić garnek do tajine i jak on wygląda. W Polsce dostępne są zarówno oryginalne gliniane garnki z Maroka (zdarzają się na Allegro), Zobacz więcej
jest żeliwny i nie trzeba namaczać przed użyciem. Co ma swoje plusy. Przepisów na tajine są tysiące. Mój dzisiejszy to efekt kilku przepisów oraz obejrzenia kilku programów. Marokański tadżin z Zobacz więcej
marchewki i gotować jeszcze godzinę. Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita. Optymalnym rozwiązaniem byłoby ugotowanie tej potrawy w oryginalnym glinianym garnku do tajine, ale w Polsce są one Zobacz więcej
Całkiem niedawno bardzo spodobał mi się pomysł Maggie na tajine z klopsikami. Nie minęło wiele czasu, gdy znalazłam podobny (ale jednak uboższy w składniki) przepis w książce 1 millon de menus Zobacz więcej
ją zjeść na ciepło w formie obiadu, ale równie dobrze sprawdzi się jako propozycja na lunch w pracy. Tajine makrouna, czyli tunezyjska zapiekanka z makaronu 400 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki Zobacz więcej