tajine z jagnięciny

{{headerMessage}}
ViolaPassion Uwielbiam Arabskie potrawy,bogate przyprawy i magię zapachu,która zawsze unosi się w mojej kuchni,gdy zabieram się za gotowanie wschodnich potraw. Jakiś czas temu uczestniczyłam w kursie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zamówiłam z zakupami warzywno-owocowymi jagnięcą łopatkę. Rzadko przyrządzam jagnięcinę, zazwyczaj na Wielkanoc i kilka razy wiosną. Nie znam też za wielu sposobów na nią, ale w ten week-end miałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Racja armii UK – 24h – menu 2 to pierwsza racja z tego kraju, którą miałem okazję spróbować. Jest ładnie opakowana, z zastrzeżeniem, że jest własnością Ministerstwa Obrony i może ją otwierać personel Zobacz więcej
Ali
Ali Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Myszki in cucina
Pasqua / Wielkanoc 2012

Pasqua / Wielkanoc 2012 74

0
{{headerMessage}}
spokojnie - w doskonałym towarzystwie, z dobrą książką i uśmiechem na twarzy. Już wkrótce przepisy z naszego wielkanocnego stołu: smażone w cieście karczochy, pomidorowy pasztet sojowy i tajine z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Potrawa inspirowana marokańskim tajine – oczywiście w wersji bezmięsnej. Jagnięcinę zastąpiłam brukselką, którą uwieeeeelbiam. Jeśli nie przepadacie za tym warzywem lub uważacie, że upadłam na głowę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Całkiem niedawno bardzo spodobał mi się pomysł Maggie na tajine z klopsikami. Nie minęło wiele czasu, gdy znalazłam podobny (ale jednak uboższy w składniki) przepis w książce 1 millon de menus Zobacz więcej
pelna-kuchnia.blogspot.com
pelna-kuchnia.blogspot.com Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pełna Kuchnia
Tadżin

Tadżin 767

0
{{headerMessage}}
Nigdy nie byłam w Maroku (a szkoda!), ale na tę potrawę „zachorowałam” po obejrzeniu programu podróżniczo-kulinarnego. Właściwie do pełni szczęścia brakuje mi odpowiedniego naczynia, ale jak się nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Oto jedno z moich ukochanych dań. Niesamowicie aromatyczne, rozgrzewające, pikantne a jednocześnie nie za ciężkie. Podaję tutaj wersję z kurczakiem, bo jest chyba najmniej skomplikowana, ale śmiało Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam przygotowywać dania z tadżin (inaczej tagine albo tajine). Potrawy z tego naczynia zawsze wychodzą mi obłędnie pyszne, a tak jakby robią się same Dodajesz tylko po kolei dobrze skomponowane Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Le Cedre

Le Cedre 125

0
{{headerMessage}}
– Domowy ser libański na ostro,Taouk – Duszone kawałki kurczaka z warzywami,Tajine – Pasta z łososia w sosie sezamowym. Ilość jak na 2 osoby ogromna – zaczęliśmy się martwić jak dotrwamy do dania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To moje pierwsze tajine. Nie dość, że pierwsze pierwsze, to na dodatek pierwsze własne. Ale faktem jest, że znów miałam wcześniejsze doświadczenie wzrokowe. Dużo pozycji przestudiowałam, parę książek Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tadżin (tagine) to nazwa naczynia przeznaczonego do przygotowywania potraw na wolnym ogniu, ale także nazwa arabskiej potrawy - gulaszu na bazie jagnięciny lub kurczaka. Tajine składa się z dwóch Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mocno pomidorowe, sycące i pikantne danie – bliskie szakszuce, ale bardziej mięsne, treściwe, wytrawne i ostre. Koniecznie podane z jogurtem – dla zbalansowania smaku i przygaszenia ognia na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i niezbędna. Co prawda pięknie się prezentuje na stole, ale jeśli się nie posiada można użyć naczynia żaroodpornego lub garnka rzymskiego. Tagine, tajine, tadżin - to nie tylko marokańskie naczynie z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z nich do sosu, danie całkowicie zmienia charakter. Dzięki kiszeniu, skórka cytryn staje się miękka i nie jest gorzka. Kiszone cytryny sprawdzą się jako smakowy dodatek do kuskusu i ryżu (np. risotto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, twórca kulinarny (on sam tak się określa ! créateur culinaire) i autor wielu książek kulinarnych. Gościem honorowym był szef kuchni z brukselskiej restauracji Sea Grill, Yves Mattagne. Nie sposób Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Nazwa tażin odnosi się również do naczynia w którym się go przygotowuje. Tradycyjnie tażin przygotowuje się z jagnięciny ale spotkaliśmy już różne wersje. My zapraszamy na tażin wołowy z ciecierzycą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
duszonego kurczaka z warzywami 10. Tajine - pasta z łososia w sosie sezamowym Miseczki wyglądająniepozornie, ale w każdejporcja jest naprawdę spora i spokojnie wystarczy dla 3 dorosłych osób. Moimi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kuchni marokańskiej, są niezbędne do przygotowania kuskus czy tajine(duszone mięso z warzywami) - dwa najpopularniejsze dania kuchni marokańskiej. Szafran, koper, goździki, kolendra, imbir, papryka, Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Smak Maroka

Smak Maroka 238

0
{{headerMessage}}
postanowiła mi towarzyszyć :) Jak smakowały? Dużo lepiej niż wyglądały! Jeśli miałabym do czegoś porównać ich smak i konsystencję, to byłyby to...grzyby. Prawdziwym sercem dania był jednak Zobacz więcej