tajine z jagnięciny

ViolaPassion Uwielbiam Arabskie potrawy,bogate przyprawy i magię zapachu,która zawsze unosi się w mojej kuchni,gdy zabieram się za gotowanie wschodnich potraw. Jakiś czas temu uczestniczyłam w kursie Zobacz więcej
Zamówiłam z zakupami warzywno-owocowymi jagnięcą łopatkę. Rzadko przyrządzam jagnięcinę, zazwyczaj na Wielkanoc i kilka razy wiosną. Nie znam też za wielu sposobów na nią, ale w ten week-end miałam Zobacz więcej
Racja armii UK – 24h – menu 2 to pierwsza racja z tego kraju, którą miałem okazję spróbować. Jest ładnie opakowana, z zastrzeżeniem, że jest własnością Ministerstwa Obrony i może ją otwierać personel Zobacz więcej
Ali
Ali Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Myszki in cucina
Pasqua / Wielkanoc 2012

Pasqua / Wielkanoc 2012 65

0
spokojnie - w doskonałym towarzystwie, z dobrą książką i uśmiechem na twarzy. Już wkrótce przepisy z naszego wielkanocnego stołu: smażone w cieście karczochy, pomidorowy pasztet sojowy i tajine z Zobacz więcej
Potrawa inspirowana marokańskim tajine – oczywiście w wersji bezmięsnej. Jagnięcinę zastąpiłam brukselką, którą uwieeeeelbiam. Jeśli nie przepadacie za tym warzywem lub uważacie, że upadłam na głowę Zobacz więcej
Całkiem niedawno bardzo spodobał mi się pomysł Maggie na tajine z klopsikami. Nie minęło wiele czasu, gdy znalazłam podobny (ale jednak uboższy w składniki) przepis w książce 1 millon de menus Zobacz więcej
Nigdy nie byłam w Maroku (a szkoda!), ale na tę potrawę „zachorowałam” po obejrzeniu programu podróżniczo-kulinarnego. Właściwie do pełni szczęścia brakuje mi odpowiedniego naczynia, ale jak się nie Zobacz więcej
Oto jedno z moich ukochanych dań. Niesamowicie aromatyczne, rozgrzewające, pikantne a jednocześnie nie za ciężkie. Podaję tutaj wersję z kurczakiem, bo jest chyba najmniej skomplikowana, ale śmiało Zobacz więcej
Uwielbiam przygotowywać dania z tadżin (inaczej tagine albo tajine). Potrawy z tego naczynia zawsze wychodzą mi obłędnie pyszne, a tak jakby robią się same Dodajesz tylko po kolei dobrze skomponowane Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Le Cedre

Le Cedre 121

0
– Domowy ser libański na ostro,Taouk – Duszone kawałki kurczaka z warzywami,Tajine – Pasta z łososia w sosie sezamowym. Ilość jak na 2 osoby ogromna – zaczęliśmy się martwić jak dotrwamy do dania Zobacz więcej
To moje pierwsze tajine. Nie dość, że pierwsze pierwsze, to na dodatek pierwsze własne. Ale faktem jest, że znów miałam wcześniejsze doświadczenie wzrokowe. Dużo pozycji przestudiowałam, parę książek Zobacz więcej
Tadżin (tagine) to nazwa naczynia przeznaczonego do przygotowywania potraw na wolnym ogniu, ale także nazwa arabskiej potrawy - gulaszu na bazie jagnięciny lub kurczaka. Tajine składa się z dwóch Zobacz więcej
jagnięciny i wołowiny. Są typowe dla kuchni tunezyjskiej. Przyprawa Ras el Hanout to z kolei typowa dla Maroka mieszanka 20-30 przypraw – curry, kolendry, kuminu, kilku odmian papryki, galangalu, Zobacz więcej
i niezbędna. Co prawda pięknie się prezentuje na stole, ale jeśli się nie posiada można użyć naczynia żaroodpornego lub garnka rzymskiego. Tagine, tajine, tadżin - to nie tylko marokańskie naczynie z Zobacz więcej
z nich do sosu, danie całkowicie zmienia charakter. Dzięki kiszeniu, skórka cytryn staje się miękka i nie jest gorzka. Kiszone cytryny sprawdzą się jako smakowy dodatek do kuskusu i ryżu (np. risotto Zobacz więcej
, twórca kulinarny (on sam tak się określa ! créateur culinaire) i autor wielu książek kulinarnych. Gościem honorowym był szef kuchni z brukselskiej restauracji Sea Grill, Yves Mattagne. Nie sposób Zobacz więcej
duszonego kurczaka z warzywami 10. Tajine - pasta z łososia w sosie sezamowym Miseczki wyglądająniepozornie, ale w każdejporcja jest naprawdę spora i spokojnie wystarczy dla 3 dorosłych osób. Moimi Zobacz więcej
kuchni marokańskiej, są niezbędne do przygotowania kuskus czy tajine(duszone mięso z warzywami) - dwa najpopularniejsze dania kuchni marokańskiej. Szafran, koper, goździki, kolendra, imbir, papryka, Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Smak Maroka

Smak Maroka 229

0
nie jadam kebabów ani innych podobnych tworów. Fast food z Agadiru to jednak zupełnie inna bajka. Ciasto skrywało w sobie głównie mięso, a nie, tak jak to się zdarza w Polsce, surówki, a całość nie Zobacz więcej
berberyjska" Jedzenie O jedzeniu, którego miałam okazję spróbować i które polecam, pisałam dużo tutaj - klik. O marokańskich słodyczach i tradycyjnym śniadaniu możecie także przeczytać we wpisach z Zobacz więcej