Przepis na tajine z jagnięciny

Zamówiłam z zakupami warzywno-owocowymi jagnięcą łopatkę. Rzadko przyrządzam jagnięcinę, zazwyczaj na Wielkanoc i kilka razy wiosną. Nie znam też za wielu sposobów na nią, ale w ten week-end miałam Zobacz więcej
ViolaPassion Uwielbiam Arabskie potrawy,bogate przyprawy i magię zapachu,która zawsze unosi się w mojej kuchni,gdy zabieram się za gotowanie wschodnich potraw. Jakiś czas temu uczestniczyłam w kursie Zobacz więcej
Racja armii UK – 24h – menu 2 to pierwsza racja z tego kraju, którą miałem okazję spróbować. Jest ładnie opakowana, z zastrzeżeniem, że jest własnością Ministerstwa Obrony i może ją otwierać personel Zobacz więcej
Tadżin (tagine) to nazwa naczynia przeznaczonego do przygotowywania potraw na wolnym ogniu, ale także nazwa arabskiej potrawy - gulaszu na bazie jagnięciny lub kurczaka. Tajine składa się z dwóch Zobacz więcej
Piłka w kuchni
Piłka w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Piłka w kuchni
Jagnięcina-baranina

Jagnięcina-baranina 9343

Jagnięcina jest u nas bardzo rzadko dostępna. Gdy jednak się pojawia, stanowi swego rodzaju odskocznię, a nawet atrakcję. Odskocznię od częstych bywalców naszego stołu: wieprzowiny czy drobiu. Zobacz więcej
Całkiem niedawno bardzo spodobał mi się pomysł Maggie na tajine z klopsikami. Nie minęło wiele czasu, gdy znalazłam podobny (ale jednak uboższy w składniki) przepis w książce 1 millon de menus Zobacz więcej
To moje pierwsze tajine. Nie dość, że pierwsze pierwsze, to na dodatek pierwsze własne. Ale faktem jest, że znów miałam wcześniejsze doświadczenie wzrokowe. Dużo pozycji przestudiowałam, parę książek Zobacz więcej
Potrawa inspirowana marokańskim tajine – oczywiście w wersji bezmięsnej. Jagnięcinę zastąpiłam brukselką, którą uwieeeeelbiam. Jeśli nie przepadacie za tym warzywem lub uważacie, że upadłam na głowę Zobacz więcej
Uwielbiam przygotowywać dania z tadżin (inaczej tagine albo tajine). Potrawy z tego naczynia zawsze wychodzą mi obłędnie pyszne, a tak jakby robią się same Dodajesz tylko po kolei dobrze skomponowane Zobacz więcej
Oto jedno z moich ukochanych dań. Niesamowicie aromatyczne, rozgrzewające, pikantne a jednocześnie nie za ciężkie. Podaję tutaj wersję z kurczakiem, bo jest chyba najmniej skomplikowana, ale śmiało Zobacz więcej
Gotuj z Alą
Gotuj z Alą Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Alą
Stek z jagnięciny

Stek z jagnięciny 3592

Jagnięcina w Polsce niestety nie jest zbyt popularna. Trudno się dziwić, z jednej strony dość wysoka cena, a z drugiej, fakt, że jest to mięso młodego zwierzęcia. Może w regionach, gdzie hoduje się Zobacz więcej
Ali
Ali Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Myszki in cucina
Pasqua / Wielkanoc 2012

Pasqua / Wielkanoc 2012 78

Abbiamo passato una bellissime pasqua con molto sole e poca pioggia : ) Metteremo al più presto le ricette delle cose buonissime che ci siamo scofanati, oltre alle tantissime uova di cioccolato!! A Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
grillowana jagnięcina

grillowana jagnięcina 2405

Jagnięcina, aby złagodzić jej zapach, wymaga odpowiedniej obróbki, należy dokładnie oczyścić ją z błon i obtoczyć w aromatycznych ziołach i przyprawach. Jagnięcina pod wpływem długiej obróbki cieplnej Zobacz więcej
nietylkopasta
nietylkopasta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
nietylkopasta.pl
Tagine z jagnięciny

Tagine z jagnięciny 1035

Przepis na jagnięcinę – marokański tagine Przygotowanie:3 godziny Ilość porcji: 10 porcji Składniki: - ok 500-600 g jagnięciny pokrojonej w kostkę - 2 łyżki oliwy - 2 średnie cebule - ząbek czosnku - Zobacz więcej
Otrzymaliśmy od jednego z Czytelników pytanie czy w Polsce można kupić garnek do tajine i jak on wygląda. W Polsce dostępne są zarówno oryginalne gliniane garnki z Maroka (zdarzają się na Allegro), Zobacz więcej
Z mojej podróży ze smakiem przywiozłam ze sobą słoiczek przysmaku, bez spróbowania którego podobno nie można powiedzieć, że wie się cokolwiek o marokańskiej kuchni. Kiszone cytryny, bo o nich mowa, to Zobacz więcej
Zapraszam na pyszny przepis z jagnięciny, tagine z jagnięciny, z ciecierzycą i suszonymi owocami. Tagine to orientalne danie jednogarnkowe, typu potrawka lub gulasz, bardzo aromatyczne i smaczne. Zobacz więcej
Kuchnia w Formie
Kuchnia w Formie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w Formie
Grillowana jagnięcina

Grillowana jagnięcina 1777

Przepis na jagnięcinę jest bardzo prosty i wg mnie nie ma potrzeby go wzbogacać. Proste składniki potrafią bowiem delikatnie podbić naturalny smak jagnięciny, nie dominując go. Wystarczą za to świeże Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Tajine z wołowiny

Tajine z wołowiny 138

Mięsny wtorek Dziś dobiega końca Festiwal Kuchni Arabskiej (na jakiś czas uwolnię was od przepisów z tej części świata, jednak nie opuszczę z Azji, ponieważ rozpoczęła się inna akcja kulinarna - Zobacz więcej
Katarzynka
Katarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczęśliwa kuchnia
Tajine warzywny

Tajine warzywny 70

Jak przygotować tajine już opisałam :) Teraz pora na mój pierwszy, aczkolwiek mało marokański :) posiłek. Ale od czegoś trzeba zacząć... Tajine warzywny. Takie warzywa robiła moja mama, ale dodawała Zobacz więcej