tajine z wołowiną

Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Tajine z wołowiny

Tajine z wołowiny 127

3
{{headerMessage}}
arabskiego gotowania postanowiłyśmy wraz z Panną Malwinną i Mirabelką przygotować tajine, czyli danie gotowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Więcej o tajine pisałam w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zazwyczaj tajine przygotowuję w specjalnym garnku o tej samej nazwie. Jednak ze względu na to, że nasz dom jest tam gdzie nasza praca, nie zawsze mam ze sobą cały mój ulubiony sprzęt kuchenny. Nasz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tajine de boeuf aux patates douces dla 4-5 osób 750 g wołowiny na gulasz 2 bataty 2 cebule 1 zielona papryka 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka kolendry 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki kuminu w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podawaliśmy już wcześniej przepis na tajine z wołowiny, więc dziś wersja drobiowa Składniki 6 udek z kurczaka lub 2 duże pierści z kurczaka lub średniej wielkości poporcjowany kurczak 1 duża bardzo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych 5 - 6 suszonych śliwek 2 średniej wielkości cebule 3 średnie marchewski Przyprawy: Najlepej byłoby dodać gotową mieszankę Ras el Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Całkiem niedawno bardzo spodobał mi się pomysł Maggie na tajine z klopsikami. Nie minęło wiele czasu, gdy znalazłam podobny (ale jednak uboższy w składniki) przepis w książce 1 millon de menus Zobacz więcej
NADIA
NADIA Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szlakiem daktyli
Kurczak po jemeńsku

Kurczak po jemeńsku 86

1
{{headerMessage}}
Pomysł na dzisiejsze danie przywędrował do mnie aż z Jemenu, jest tak pyszny, że musiałam schować część na później wiedząc, że zawołanie o dokładkę będzie nieuniknione. W podobny sposób w Jemenie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
:) A śliwek suszonych używamy bardzo dużo, wrzucając je do bigosu, tajine, schabu ze śliwką, duszonej wołowiny i wielu wielu innych potraw. Składniki 3 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek (po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cynamon w kuchni kojarzy nam się głównie ze świętami i wypiekami. Nic bardziej mylnego. Ta aromatyczna przyprawa doskonale sprawdza się również w połączeniu z bardziej wytrawnymi smakami. A przy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Oto jedno z moich ukochanych dań. Niesamowicie aromatyczne, rozgrzewające, pikantne a jednocześnie nie za ciężkie. Podaję tutaj wersję z kurczakiem, bo jest chyba najmniej skomplikowana, ale śmiało Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Żarkoje

Żarkoje 1616

1
{{headerMessage}}
na żarkoje na polskich stronach, za to kierując się sposobem przygotowania i podawania tego dania znalazłam wiele jego odpowiedników: czenaki, czynaki, czanachi, czenachy - Rosja, Litwa, Ukraina, Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Tajine z baraniny

Tajine z baraniny 525

2
{{headerMessage}}
Baranina to bardzo specyficzne mięso, jednak odpowiednio przygotowane jest niesamowicie smaczne. Podobnie jak wołowina idealnie nadaje się do duszenia i przygotowywania w gulaszach. Ten rodzaj mięsa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To moje pierwsze tajine. Nie dość, że pierwsze pierwsze, to na dodatek pierwsze własne. Ale faktem jest, że znów miałam wcześniejsze doświadczenie wzrokowe. Dużo pozycji przestudiowałam, parę książek Zobacz więcej
{{headerMessage}}
– jagnięciny i wołowiny. Są typowe dla kuchni tunezyjskiej. Przyprawa Ras el Hanout to z kolei typowa dla Maroka mieszanka 20-30 przypraw – curry, kolendry, kuminu, kilku odmian papryki, galangalu, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Postanowiłam podzielić posty na dwie części. Po przejrzeniu pierwszej doszłam do wniosku, że jednak jest dość obszerna i dodanie kolejnych podpuntków zrobiłoby z tego rozwlekły post :) Właśnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
spożywane w tej części Arabii to przede wszystkim baranina, wołowina i drób. W regionach nadmorskich jada się sporo ryb. Bardzo ważnym składnikiem diety są świeże owoce, szczególnie daktyle, figi. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Nazwa tażin odnosi się również do naczynia w którym się go przygotowuje. Tradycyjnie tażin przygotowuje się z jagnięciny ale spotkaliśmy już różne wersje. My zapraszamy na tażin wołowy z ciecierzycą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
2013 Tabela indeksów glikemicznych Montignaca Produkty z niskim indeksemglikemicznym (źródło) Jaja 0 Kawa, herbata 0 Majonez (jaja, olej, musztarda) 0 Owoce morza 0 Ryby 0 Sery tłuste (żółty, Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Smak Maroka

Smak Maroka 238

0
{{headerMessage}}
" z cieniutkiego, chrupiącego ciasta, w towarzystwie frytek i sosów "z papierka". Przepadłam już po pierwszym kęsie. Ciasto skrywało w sobie świetnie doprawioną, bardzo pikantną wołowinę z dodatkiem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na blogu znajduje się ponad 800 przepisów. Wybór tylko kilku potraw jest niezwykle ciężki.Z pewnością poleciłabym krem z kurczaka z pieczarkami i porem zapiekany pod ciastem francuskim. To jedno z Zobacz więcej