tajine z wołowiną

Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Tajine z wołowiny

Tajine z wołowiny 121

3
arabskiego gotowania postanowiłyśmy wraz z Panną Malwinną i Mirabelką przygotować tajine, czyli danie gotowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Więcej o tajine pisałam w Zobacz więcej
Zazwyczaj tajine przygotowuję w specjalnym garnku o tej samej nazwie. Jednak ze względu na to, że nasz dom jest tam gdzie nasza praca, nie zawsze mam ze sobą cały mój ulubiony sprzęt kuchenny. Nasz Zobacz więcej
Tajine de boeuf aux patates douces dla 4-5 osób 750 g wołowiny na gulasz 2 bataty 2 cebule 1 zielona papryka 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka kolendry 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki kuminu w Zobacz więcej
Podawaliśmy już wcześniej przepis na tajine z wołowiny, więc dziś wersja drobiowa Składniki 6 udek z kurczaka lub 2 duże pierści z kurczaka lub średniej wielkości poporcjowany kurczak 1 duża bardzo Zobacz więcej
Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych 5 - 6 suszonych śliwek 2 średniej wielkości cebule 3 średnie marchewski Przyprawy: Najlepej byłoby dodać gotową mieszankę Ras el Zobacz więcej
Całkiem niedawno bardzo spodobał mi się pomysł Maggie na tajine z klopsikami. Nie minęło wiele czasu, gdy znalazłam podobny (ale jednak uboższy w składniki) przepis w książce 1 millon de menus Zobacz więcej
NADIA
NADIA Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szlakiem daktyli
Kurczak po jemeńsku

Kurczak po jemeńsku 81

0
Pomysł na dzisiejsze danie przywędrował do mnie aż z Jemenu, jest tak pyszny, że musiałam schować część na później wiedząc, że zawołanie o dokładkę będzie nieuniknione. W podobny sposób w Jemenie Zobacz więcej
:) A śliwek suszonych używamy bardzo dużo, wrzucając je do bigosu, tajine, schabu ze śliwką, duszonej wołowiny i wielu wielu innych potraw. Składniki 3 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek (po Zobacz więcej
Cynamon w kuchni kojarzy nam się głównie ze świętami i wypiekami. Nic bardziej mylnego. Ta aromatyczna przyprawa doskonale sprawdza się również w połączeniu z bardziej wytrawnymi smakami. A przy Zobacz więcej
Oto jedno z moich ukochanych dań. Niesamowicie aromatyczne, rozgrzewające, pikantne a jednocześnie nie za ciężkie. Podaję tutaj wersję z kurczakiem, bo jest chyba najmniej skomplikowana, ale śmiało Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Żarkoje

Żarkoje 1406

1
na żarkoje na polskich stronach, za to kierując się sposobem przygotowania i podawania tego dania znalazłam wiele jego odpowiedników: czenaki, czynaki, czanachi, czenachy - Rosja, Litwa, Ukraina, Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Tajine z baraniny

Tajine z baraniny 499

2
Baranina to bardzo specyficzne mięso, jednak odpowiednio przygotowane jest niesamowicie smaczne. Podobnie jak wołowina idealnie nadaje się do duszenia i przygotowywania w gulaszach. Ten rodzaj mięsa Zobacz więcej
To moje pierwsze tajine. Nie dość, że pierwsze pierwsze, to na dodatek pierwsze własne. Ale faktem jest, że znów miałam wcześniejsze doświadczenie wzrokowe. Dużo pozycji przestudiowałam, parę książek Zobacz więcej
– jagnięciny i wołowiny. Są typowe dla kuchni tunezyjskiej. Przyprawa Ras el Hanout to z kolei typowa dla Maroka mieszanka 20-30 przypraw – curry, kolendry, kuminu, kilku odmian papryki, galangalu, Zobacz więcej
Postanowiłam podzielić posty na dwie części. Po przejrzeniu pierwszej doszłam do wniosku, że jednak jest dość obszerna i dodanie kolejnych podpuntków zrobiłoby z tego rozwlekły post :) Właśnie Zobacz więcej
niezwykłe smaki . W mojej paczce znalazłam : 1. Tajine ras el hanout - marokańskie TAJINE (Tadżin) jest nazwą odnoszącą się zarówno do potrawy, jak i naczynia, w której się ją przygotowuje. Można je Zobacz więcej
spożywane w tej części Arabii to przede wszystkim baranina, wołowina i drób. W regionach nadmorskich jada się sporo ryb. Bardzo ważnym składnikiem diety są świeże owoce, szczególnie daktyle, figi. Zobacz więcej
2013 Tabela indeksów glikemicznych Montignaca Produkty z niskim indeksemglikemicznym (źródło) Jaja 0 Kawa, herbata 0 Majonez (jaja, olej, musztarda) 0 Owoce morza 0 Ryby 0 Sery tłuste (żółty, Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Smak Maroka

Smak Maroka 229

0
" z cieniutkiego, chrupiącego ciasta, w towarzystwie frytek i sosów "z papierka". Przepadłam już po pierwszym kęsie. Ciasto skrywało w sobie świetnie doprawioną, bardzo pikantną wołowinę z dodatkiem Zobacz więcej
zakątków świata. A jeśli miałabyś wybrać jedną- absolutny numer jeden, która by to była? Malwina: Najbliższą mi kuchnią jest kuchnia arabska, a szczególnie marokańska i libańska. Mój Połówek także Zobacz więcej