tajlandia na talerzu

W piątek mieliśmy z mężem nasze małe, prywatne święto i postanowiliśmy je uczcić w wyjątkowy sposób. Wybraliśmy się do restauracji tajskiej Samui w samym centrum Krakowa. Restaurację pamiętałam z Zobacz więcej
jest fakt, że danie przygotowuje się maksymalnie w 30 minut, a to jak czasami słyszę, jest warunkiem tego, czy jakąś potrawę przygotujecie czy nie =). Skoro w tak krótkim czasie można mieć Tajlandię Zobacz więcej
Przyznam, że do Tajlandii pojechałam, aby jeść. Słońce, wyspy i laguny były tylko przyjemnym tłem dla orientalnych śniadań, obiadów, kolacji i przekąsek, których przez ostatni miesiąc mieliśmy Zobacz więcej
jemto
jemto Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jemto
Ryż z ananasem po Tajsku

Ryż z ananasem po Tajsku 614

1
oleju i smażę na nich jajka jak do jajecznicy. Wyjmuję i odkładam na talerz. Rozgrzewam w woku resztę oleju i wrzucam cebulę, czosnek i imbir. Smażę chwilę aż wszystko zmięknie. Wrzucam ugotowany Zobacz więcej
jemto
jemto Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jemto
Kurczak z mango

Kurczak z mango 602

0
na później. Do woka wlewam olej i podsmażam na nim kurczaka aż się ładnie przyrumieni. Dodaję zmiksowaną masę i dolewam szklankę wody. Gotuję ok. 15-20 min, a następnie wrzucam pokrojoną paprykę. Gdy Zobacz więcej
jemto
jemto Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jemto
Omlet w stylu tajskim

Omlet w stylu tajskim 53

0
go na drugą stronę i smażę aż będzie gotowy. Na dużym talerzu rozkładam pokrojoną kapustę pekińską, a na kapustę kładę ciepły omlet. Omlet je się razem z kapustą. Świetnie smakuje maczany w tajskim Zobacz więcej
Tajlandia stoi owocami morza, na kolorowych i zatłoczonych targach można kupić najwspanialsze okazy krewetek, kalmarów i cudownych okazów ryb, najczęściej łączy je się z ostrymi pastami aby podkreślić Zobacz więcej
Cytrynowy kurczak po chińsku | Kuchnia Wschodu Kuchnia Wschodu Orientalna kuchnia dla każdego. Obserwuj mnie na TwitterzeRSS Dom O mnie KUCHNIA CHIŃSKA « Zupa z kurczakiem i makaronem soba Cytrynowy Zobacz więcej
spaceage
spaceage Obserwuj blogaObserwujesz bloga
więcejyofu!
Azjatycki lunch

Azjatycki lunch 89

0
amerykańskich akademików to w grze są półprodukty, gotowce i minimalna ilość gotowania. Ale pomimo wszystko udało mi się znaleźć propozycje, które złożyły się na smaczny (i wyjątkowo prosty w Zobacz więcej
Tajlandia jest królestwem deserów. Zanim się tam wybrałem, gdy ktoś proponował mi ciasto, naleśnika, tort czy mus zazwyczaj odpowiadałem ”desery są dla kobiet…dawaj mięcho:p”. I właśnie Tajlandia Zobacz więcej
Tajlandia, 2 w nocy, ponad dobę w podróży, następny samolot na innym lotnisku za 5 godzin, obładowani walizkami weszliśmy do jedynej o tej porze otwartej knajpy. Obejrzawszy się dookoła pomyślałam: Zobacz więcej
potraw i postanowiłam oprócz przepisu urozmaicić dzisiejszy wpis zdjęciami. Może dlatego, że na tegoroczne wakacje muszę jeszcze trochę poczekać, a powrót do tych zdjęć przywołał bardzo miłe Zobacz więcej
Pad Thai na ulicy w Bangkoku Pad Thai to tajska klasyka, najpopularniejsza potrwa w Tajlandii, idealne połączenie słodkich, kwaśnych i pikantnych smaków. Makaron ryżowy smażony z tofu, krewetkami lub Zobacz więcej
. Zmniejszamy ogień, dodajemy ryż i olej sezamowy i dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie na innej patelni smażymy jajka sadzone (żółtko Zobacz więcej
zdjęć, nie podobają mi się, ale takie były warunku konkursu (foto z produktem w tle) - tak też sumiennie czyniłam. Bo podobała(by) misięTajlandia. B a r d z o. To tak, żebyście wiedzieli, że to żaden Zobacz więcej
, pokrojonej w kostkę • 1 papryczka chili, drobno pokrojona • 1 szklanka białego wina • szklanki wywaru z kurczaka • 2 łyżki przecieru pomidorowego • 1 łyżka oregano • 1 łyżka bazylii • 1 łyżeczka Zobacz więcej
, chilly pokroić w plasterki (wyjąć pestki) i wszystko razem podsmażyćz marynatą z piersi kaczki i limonką do momentu zmiękczenia gruszki. Wyłożyć na talerz. Pierś z kaczki pokroić w plasterki. Zobacz więcej
średni gaz i smażymy około 6-8 minut, aż skóra się zrumieni. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około 5-6 minut. Odkładamy kaczkę na talerz, by „odpoczęła” i nie wyleciały z niej soki Zobacz więcej