tajskie potrawy

Wpadł mi ostatnio w ręce olej kokosowy i pomyślałam, że warto go mieć w lodówce by robiąc potrawy kuchni tajskiej ( karaibskiej itp. ) używać nie tylko przypraw charakterystycznych dla tych regionów Zobacz więcej
Szybki sposób na niby to ,,tajską ,, potrawkę. Ostatnio eksperymentuję z aromatyzowaniem potraw herbatami smakowymi. Okazuje się, że fantastycznie sprawdzają się jako przyprawa. Z reguły wszystkie Zobacz więcej
Bazylia tajska to odmiana bazylii o dość mocno anyżowym smaku. Ostatnio coraz częściej można ją kupić świeżą, do hodowania na parapecie. Polecam, wprowadza świeży i egzotyczny smak do potraw. Idealna Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Schab a la po tajsku

Schab a la po tajsku 215

5
Pyszna kombinacja ze schabu. Uwielbiam tajski sos i tu własnie dodałam go do tej potrawy. A jeszcze w połączeniu z makaronem ryżowym to już niebo w gębie jak to się mówi. Ogólnie danie szybkie i Zobacz więcej
Listonic
Listonic Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Listonic
Kuchnia Elexis

Kuchnia Elexis 82

0
Zapraszamy na http://kuchnia-elexis.blogspot.com/ … tutaj powstają pyszne potrawy Polecamy przepis na Super tajską zupę tom kha: pojedyncza pierś z kurczaka 500 ml mleczka kokosowego do gotowania Zobacz więcej
Fascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- Zobacz więcej
Warzywka o smaku curry zagęszczone puree z dyni to bardzo aromatyczna propozycja na jesienny gulasz. Natomiast suszone liście kafiru nadają potrawie wyśmienitego cytrynowo-limonkowego smaku i aromatu. Zobacz więcej
freddie
freddie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
freddie cooks
sezamowy krem z dyni

sezamowy krem z dyni 70

0
Nowa odsłona lubianej przez wszystkich potrawy, pachnąca sezamem i limonkami, delikatnie przypominająca mi kuchnię Tajską. Uwielbiam ją jeść zawinięta w koc, udając, że jesień nie ma miejsca, choć Zobacz więcej
Zostało mi od wczoraj kotletów ( bez sosu ) i ryżu . Zrobiłam więc tylko marchew trochę inaczej zamiast fasolki szparagowej . Czas : 20 minut Składniki : 3 średniej wielkości marchewki 1/2 szklanki Zobacz więcej
sos chilli przepisy z wykorzystaniem tych produktów ukażą się w najbliższym czasie. Tak na szybko wykorzystałam słodki sos chilli który idealnie pasuje do kurczaka, nadaje potrawie Zobacz więcej
Sól Tajska Aromatyzowana Sól Tajska – nadaj potrawą orientalny smak. Idealna przyprawa do dań z kurczaka. Dzięki niej nadacie swym potrawom niepowtarzalny smak, a jednocześnie zyskacie swój tajny Zobacz więcej
Tajskie zielone curry to jedna z moich ulubionych potraw (uwielbiam kuchnię tajską). W tej wersji curry przygotowałem z kurczakiem. Spotyka się też inne wersje np. z tofu. Thai Green Curry Chicken to Zobacz więcej
Jak tylko dotarły do mnie wieści o nowej tajskiej kuchni w Warszawie zacierałam ręce z radości i szykowałam się na szturm. W końcu nadszedł czas pierwszej wizyty i miłe zaskoczenie, a potem kolejne Zobacz więcej
Robiłam już podobną potrawę aromatyzowaną herbatami z tym , że z bambusem i bez papryki. Okazuje się , że jest to temat rzeka- zupełnie jak pomysły na bigos. Mam zamiar spróbować jeszcze czegoś z rybą Zobacz więcej
Pad thai to jedno z najbardziej znanych potraw tajskiej kuchni, szczególnie tej serwowanej z mobilnych, ulicznych barów. Tajowie twierdzą, że prawdziwe pad thai musi zawierać w sobie trzy podstawowe Zobacz więcej
zwykłej i tajskiej. Bazylia tajska jest delikatniejsza w smaku ale podnosi walory smakowe wielu potraw. Zachęcam do zrobienia pesto. Pesto podwójnie bazyliowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ..... Zobacz więcej
Tortille z nadzieniem meksykańskim z tajskim sosem, czyli połączenie kultur z dwóch różnych stron świata. W zasadzie jeśli nie lubicie ostrych potraw, to sos można pominąć i danie będzie pasowało do Zobacz więcej
Mleczko kokosowe (17% tłuszczu) to jedna z alternatyw dla mleka krowiego. Zapach i smak kokosa będzie idealnie współgrał z potrawami kuchni tajskiej i azjatyckiej oraz jako dodatek do zup, sosów, Zobacz więcej
Mleka kokosowego używam sporo bo bardzo mi podchodzi jego smak po prostu. Nadaje potrawom jedyny i niepowtarzalny smak i aromat. W kuchni tajskiej, czy wegańskiej jest wręcz niezastąpione. Dlatego Zobacz więcej
Czarowała, doprawiała, smakowała i… zaserwowała tajszczyznę. Wprawdzie nie wiem, czy dodanie do potrawy mleka kokosowego, imbiru czy kardamonu czyni ją już potrawą tajską i być może rodowity Taj Zobacz więcej