tamago

małgo
małgo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Yummy & Tasty
Tamago Kake Gohan (SB)

Tamago Kake Gohan (SB) 241

0
August 22, 2011 1 Nie mam bliższych stosunków z kuchnią japońską. Nie to, żebym nie lubiła, ale po prostu mnie nie ciągnie. Na Tamago… natknęłam się przypadkowo. Zastanawiacie się, co to jest? Jeżeli Zobacz więcej
patelni :) Tamago ma niecodzienny smak - lekko słodki a jednocześnie czuć w nim sos sojowy. Podałam go na śniadanie z sałatą, ogórkiem i pomidorem, do których nie użyłam już żadnych przypraw z uwagi Zobacz więcej
Na wiosnę nabieram ochoty na naleśniki ryżowe. Na blogu znajdziecie wersję z kaczką, krewetkami, szparagami… To wydanie inspirowane ostatnią, japońską podróżą wypełnione jest pysznym omletem tamago, Zobacz więcej
Robaczek powoli odzyskuje umiejętność gryzienia, więc po iri tamago, czyli soboro z jajek będzie jeszcze jeden przepis dla bezzębnych (oyaki z ziemniaków z niku soboro*), a potem wracamy do normalnego Zobacz więcej
Dzisiaj potrawa nieco mniej bentowa - i niestety trochę spóźniona, bo jajeczne święta już za nami. Onsen tamago zjedliśmy z Robaczkiem w Poniedziałek Wielkanocny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, Zobacz więcej
Nie mam specjalnej, kwadratowej patelni. Nie dodałam klasycznych przypraw, bulionu ani mirinu. Zrobiłam najprostszą wersję i podałam go z jagodowym jogurtem. Użyłam dwóch jajek, jednego białka, 50 ml Zobacz więcej
Raczej ciekawostka, ozdoba, amuse-bouche, niż prawdziwa, pełnowartościowa potrawa. Wygląda ciekawie, pachnie ładnie (jeśli ktoś lubi miso), w konsystencji przypomina towot, smakuje przeciętnie (bez Zobacz więcej
Łosoś marynowany w sosie teriyaki i (po mojemu) ugotowany na parze. Do tego onigiri z nori - tamago furikake i listkiem nori o smaku wasabi. Deser to plastry ogórka, parę winogron i kawałki Zobacz więcej
. Kurczak w tempurze i makaron po chińsku. 3. Omlet jajeczny – tamago z delikatną pastą z mięsa kurczaka z dodatkiem imbiru, selera naciowego i jasnego sosu sojowego. Dziękujemy wszystkim za udział w Zobacz więcej
gosiaG
gosiaG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ekologicznakuchnia
omlet rolowany

omlet rolowany 66

2
Pomysł wziął się od japońskiego omletu tamago. 2 jajka szklanka mleka szczypta soli i pieprzu 4 łyżki mąki pszennej Dowolne dodatki np. wędzony łosoś, mozzarella, ser pleśniowy, pietruszka, szynka Zobacz więcej
/kiełbasa/koźlarze/werbena/orzechy laskowe. 3. Sandacz/kiszona kapusta/omlet tamago/siemię lniane. 4. Bita śmietana z tonką/ogórek/winogrona/migdały. Wszystkie dania okazały się strzałem w dziesiątkę Zobacz więcej
Sushi oraz Sushi Mastera tej restauracji - Michała Jaworskiego, który wtajemniczył nas w arkana japońskiej kuchni. · Deser: Dorayaki (biszkopt z nadzieniem ze słodkiej fasoli azuki) · Zupa: Zobacz więcej
g pasty miso pieczona pierś z kaczki natka pietruszki ajitsuke tamago (jajko marynowane) lub jajko gotowane na twardo – jeśli lubicie Do garnka wlewamy wodę i bulion dashi czosnek, szalotkę (czosnek Zobacz więcej
ml sosu sojowego pieczona pierś z kaczki dymka paski glonów nori ajitsuke tamago (jajko marynowane) lub jajko gotowane na twardo – jeśli lubicie Do garnka wlewamy wodę i bulion dashi czosnek, Zobacz więcej
wygraną. Miało być po japońsku i koniec, w efekcie wyszedł śniadaniowy omlet w smaku przypominający omlet tamago, który używany jest w sushi. Zgodnie z dalekowschodnią zasadą pokrojony przed podaniem Zobacz więcej
się prawdziwi sushi masterzy! Ich maki były idealne, a tamago, które własnoręcznie usmażyli było wyśmienite. Zrobiliśmy m.in. nigiri z łososiem, Futomaki z serkiem Philadelphia, łososiem i sałatą, a Zobacz więcej
. Dlatego uważam za dość ciekawą propozycję tatar wołowy zawinięty w nori :). W każdym razie kurs był bardzo fajny, prowadzący Japończyk przeuroczy i sushi zrobione własnoręcznie wyśmienite. Na Zobacz więcej
Omlet japoński tamagoyaki (również tamago, dashimaki) do tej pory kojarzył mi się z sushi. Postanowiłam go jednak mocno „spolszczyć” i w takiej formie stał się on ostatnio jednym z moich ulubionych Zobacz więcej
dashi w proszku i pokrojoną cebulę. Gotować do momentu aż cebula zmięknie. Następnie dodać sos sojowy, sake, cukier i sól. Wymieszać i dodać mięso. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać starty Zobacz więcej