tamarynd

ZOBACZ TAKŻE:

ciasnakuchnia.com
ciasnakuchnia.com Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ciasnakuchnia.com
Tamarynd

Tamarynd 263

0
Tamarynd to cudowny owoc tamaryndowca indyjskiego, który wystepuje w Afryce i Azji. Dojrzały owoc ma niesamowicie słodki i jednocześnie kwaskowy miąższ zamknięty w efektownej, brązowej skorupce o Zobacz więcej
Tajski makaron z łososiem, zieloną cebulką, groszkiem cukrowym, pastą z tamaryndy i sosem sojowym. Całość dania przygotowujemy jak klasyczne „stir fry” – smażymy wszystkie składniki, z wyjątkiem Zobacz więcej
W tamaryndzie zakochałam się lata temu, gdy niezawodna Thiessa podała przepis na tamaryndową kurę. Dziś prezentuję nieco zmieniony przepis, choć jego kręgosłup został praktycznie ten sam. Zapraszam Zobacz więcej
marchewki 1/2 selera 3 ziemniaki 1 większa cebula oliwa z oliwek papryczka chili odrobina kurkumy tamarynd świeży Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Dusić Zobacz więcej
groszku cukrowego w strączkach 1 łyżka pasty z tamaryndy 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 200 g makaronu ryżowego ziarna sezamu szczypiorek Przygotowujemy marynatę do kaczki: Zobacz więcej
. Wołowinę w kostkę. Podsmażamy (w 3 partiach) na patelni. Odkładamy na bok. Karmelizujemy szalotkę, dodajemy pastę curry i smażymy przez około 2 minuty. Następnie wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy Zobacz więcej
zająć około 5 minut. 3. W osobnym naczyniu rozpuść tamarynd w 150 ml wody. Wlej rozpuszczony tamarynd do garnka, dodaj świeżo starty kokos i gotuj na wolnym ogniu przez następne pięć minut. 4. Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moja Mała Kuchnia
Keralskie curry z ryby

Keralskie curry z ryby 166

0
smaku. W Kerali kokum jest stosowany tak jak tamarynd w innych krajach Azji. Curry bardzo nam smakowało :-) Curry z ryby z mleczkiem kokosowym Meen Mapas 500 gr ryby 1 i 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka Zobacz więcej
rzymskiego) pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka ziaren gorczycy kilka liści curry pół łyżeczki nasion kozieradki olej (najlepiej sezamowy) woda sól do smaku szczypta cukru kilka listków kolendry do Zobacz więcej
pikantna. Polecam! Składniki: 100 g soczewicy Łyżeczka kurkumy Łyżeczka chilli w proszku 2 cebule drobno pokrojone 100 g marchewki, obranej i pokrojonej 100 g zielonej fasolki, pokrojonej 3 Zobacz więcej
suszone czerwone papryczki chili kawałek pulpy tamaryndowej wielkości małej cytryny 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki oleju garść liści curry pół łyżeczki nasion kozieradki 1 łyżeczka Zobacz więcej
w charakterystycznej mieszaninie sosu sojowego, octu i przypraw, najczęściej czosnku, liści laurowych i pieprzu. Na Półwyspie Iberyjskim adobo pochodzi w prostej linii od słowa ‘adobar’, Zobacz więcej
pulpy tamaryndowej usuwamy pestki. Oczyszczony tamarynd i daktyle zalewamy dwiema szklankami gorącej wody, dodajemy cukier, gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu, aż daktyle zmiękną i płyn Zobacz więcej
jemto
jemto Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jemto
Ryba tamaryndowa

Ryba tamaryndowa 293

0
szczypior i kilka pasków papryczki chili. Pychota! Było naprawdę dobre Smacznego! Filed under: Przepisy, Smaki Azji Tagged: azjatyckie, chili, chińskie, imbir, pikantne, pstrąg, ryba, ryba smażona, Zobacz więcej
Khatte Channe to klasyczny i bardzo popularny sposób przygotowania ciecierzycy w Indiach. Przepis pochodzi z północnej części Indii. Tamarynd nadaje potrawie bardzo charakterystyczny posmak i brązowy Zobacz więcej
dodatek trawy cytrynowej Prosty w użyciu Wystarczy 5 minut żeby przygotować danie dla 2-3 osób Zawiera świeżą trawę cytrynową Skład: woda, cukier, trawa cytrynowa (4,9%), sól, cebula, skrobia Zobacz więcej
kurczak / ziemniaki / tamarynda / imbir / chili / czosnek Soczysteudka kurczaka marynowane w sosie sojowym z imbirem, chili, czosnkiem, limonką i pastą z tamaryndy. Orientalne udka kurczaka zostały Zobacz więcej
habanero żółte 1 szt cebula 0,5 szt kolendra 1 łyżeczka kumin 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1 łyżeczka imbir mielony 0,5 łyżeczki kardamon mielony 0,5 łyżeczki anyż gwiaździsty 0,5 gwiazdki Zobacz więcej
Nasiona kopru włoskiego utłuc wmoździerzuizmiksowaćcebula na pastę.Jeśli używamy tamaryndy dokładnie odcisnąć ją na sitku, zachować płyn i wyrzucić wytłoki. Rozgrzać na patelniłyżkęoleju, wrzucić Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: