tamarynd

ZOBACZ TAKŻE:

ciasnakuchnia.com
ciasnakuchnia.com Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ciasnakuchnia.com
Tamarynd

Tamarynd 320

0
Tamarynd to cudowny owoc tamaryndowca indyjskiego, który wystepuje w Afryce i Azji. Dojrzały owoc ma niesamowicie słodki i jednocześnie kwaskowy miąższ zamknięty w efektownej, brązowej skorupce o Zobacz więcej
Tajski makaron z łososiem, zieloną cebulką, groszkiem cukrowym, pastą z tamaryndy i sosem sojowym. Całość dania przygotowujemy jak klasyczne „stir fry” – smażymy wszystkie składniki, z wyjątkiem Zobacz więcej
W tamaryndzie zakochałam się lata temu, gdy niezawodna Thiessa podała przepis na tamaryndową kurę. Dziś prezentuję nieco zmieniony przepis, choć jego kręgosłup został praktycznie ten sam. Zapraszam Zobacz więcej
marchewki 1/2 selera 3 ziemniaki 1 większa cebula oliwa z oliwek papryczka chili odrobina kurkumy tamarynd świeży Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Dusić Zobacz więcej
groszku cukrowego w strączkach 1 łyżka pasty z tamaryndy 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 200 g makaronu ryżowego ziarna sezamu szczypiorek Przygotowujemy marynatę do kaczki: Zobacz więcej
. Wołowinę w kostkę. Podsmażamy (w 3 partiach) na patelni. Odkładamy na bok. Karmelizujemy szalotkę, dodajemy pastę curry i smażymy przez około 2 minuty. Następnie wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy Zobacz więcej
Składniki: Baza do curry: 15 gramów tamaryndu, świeży kokos (około trzech łyżek), 10 liści curry, świeża kolendra, pół cebuli, dwie szalotki, sześć ząbków czosnku, kawałek korzenia imbiru (około 2 Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moja Mała Kuchnia
Keralskie curry z ryby

Keralskie curry z ryby 180

0
smaku. W Kerali kokum jest stosowany tak jak tamarynd w innych krajach Azji. Curry bardzo nam smakowało :-) Curry z ryby z mleczkiem kokosowym Meen Mapas 500 gr ryby 1 i 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka Zobacz więcej
rzymskiego) pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka ziaren gorczycy kilka liści curry pół łyżeczki nasion kozieradki olej (najlepiej sezamowy) woda sól do smaku szczypta cukru kilka listków kolendry do Zobacz więcej
pikantna. Polecam! Składniki: 100 g soczewicy Łyżeczka kurkumy Łyżeczka chilli w proszku 2 cebule drobno pokrojone 100 g marchewki, obranej i pokrojonej 100 g zielonej fasolki, pokrojonej 3 Zobacz więcej
suszone czerwone papryczki chili kawałek pulpy tamaryndowej wielkości małej cytryny 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki oleju garść liści curry pół łyżeczki nasion kozieradki 1 łyżeczka Zobacz więcej
w charakterystycznej mieszaninie sosu sojowego, octu i przypraw, najczęściej czosnku, liści laurowych i pieprzu. Na Półwyspie Iberyjskim adobo pochodzi w prostej linii od słowa ‘adobar’, Zobacz więcej
pulpy tamaryndowej usuwamy pestki. Oczyszczony tamarynd i daktyle zalewamy dwiema szklankami gorącej wody, dodajemy cukier, gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu, aż daktyle zmiękną i płyn Zobacz więcej
jemto
jemto Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jemto
Ryba tamaryndowa

Ryba tamaryndowa 299

0
szczypior i kilka pasków papryczki chili. Pychota! Było naprawdę dobre Smacznego! Filed under: Przepisy, Smaki Azji Tagged: azjatyckie, chili, chińskie, imbir, pikantne, pstrąg, ryba, ryba smażona, Zobacz więcej
Khatte Channe to klasyczny i bardzo popularny sposób przygotowania ciecierzycy w Indiach. Przepis pochodzi z północnej części Indii. Tamarynd nadaje potrawie bardzo charakterystyczny posmak i brązowy Zobacz więcej
dodatek trawy cytrynowej Prosty w użyciu Wystarczy 5 minut żeby przygotować danie dla 2-3 osób Zawiera świeżą trawę cytrynową Skład: woda, cukier, trawa cytrynowa (4,9%), sól, cebula, skrobia Zobacz więcej
kurczak / ziemniaki / tamarynda / imbir / chili / czosnek Soczysteudka kurczaka marynowane w sosie sojowym z imbirem, chili, czosnkiem, limonką i pastą z tamaryndy. Orientalne udka kurczaka zostały Zobacz więcej
habanero żółte 1 szt cebula 0,5 szt kolendra 1 łyżeczka kumin 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1 łyżeczka imbir mielony 0,5 łyżeczki kardamon mielony 0,5 łyżeczki anyż gwiaździsty 0,5 gwiazdki Zobacz więcej
(namoczony wcześniej w wodzie o temperaturze pokojowej przez 2,5 godz. lub gotowany 3 minuty 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki cukru kokosowego pasta z tamaryndy 2 jajka 1 łyżka suszonych krewetek Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: