Przepis na tang zhong

marcinh
marcinh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong (Water Roux)

Tang Zhong (Water Roux) 65

Podstawą tej metody jest mieszanka mąki i wody w proporcji 1:5, którą się podgrzewa na wolnym ogniu, aż osiągnie temperaturę 65 C w czasie około 3 minut. Mieszankę tę się schładza i dodaje pozostałe Zobacz więcej
Chleby robione z wykorzystaniem metody Tang Zhong mają dla mnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże. Po drugie zawsze się Zobacz więcej
Kasza gryczana, wytwarzana z gryki, zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a wartością i strawnością są zbliżone do białek roślin Zobacz więcej
Szalony eksperyment do trzeciej potęgi - nie dość, że orkisz; nie dość, że graham; to jeszcze Tang-Zhong. Bo właściwie to dlaczego by nie spróbować? Chleb może nie wyrósł tak bardzo, jak typowy Zobacz więcej
Amber zaprosiła mnie do wspólnego pieczenia chleba. Nie odmawiam nigdy upieczenia chleba, zwłaszcza w tak licznym i sympatycznym towarzystwie. Niestety, byłam zajęta, a nawet zalatana w ten weekend i Zobacz więcej
Konstynuując inspirowanie się kaszą, po chlebie z kuskusem i kaszą gryczaną, kolej przyszła na kaszę jaglaną. Dlaczego kasza jaglana? A dlaczego nie? Aby sprawdzić, jaki smak będzie miał chleb. Bo Zobacz więcej
Wspólne pieczenie chleba ... na przekór zabieganiu ... wbrew natłokowi zdarzeń ... pomimo fali informacji , która zalewa nas zewsząd - MY ZATRZYMUJEMY CZAS CELEBRUJĄC CHWILE ... zanurzany dłonie w Zobacz więcej
Większość, a właściwie wszystkie przepisy bazujące na Tang Zhong dotyczą chlebów i bułeczek na mące pszennej. Znalazłem kilka z dodatkiem mąki żytniej. Ale orkisz??? Czyżby w Japonii, skąd wywodzi się Zobacz więcej
Kolejny eksperyment. Znów Tang Zhong, ale tym razem całkowicie bez mąki pszennej. Za to z mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze na dodatek trochę zakwasu żytniego. Zobacz więcej
Do pieczenia tego wspaniałego chleba wprost przez Kuchenne Drzwi zostałam zaproszona przez Amber. Nie mogłam odmówić. Chociaż to taki czas w moim życiu, że pasje i inne zajęcia, którym nie tak Zobacz więcej
marcinh
marcinh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kuskus

Tang Zhong i kuskus 48

Kuskus najczęściej produkowany jest z pszenicy, ale twardej (makaronowej) o nazwie durum. I dlatego, że jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum i wody, bliżej mu do makaronu, mimo że Zobacz więcej
Dlaczego by nie pomieszać dwóch różnych technik, jeśli wzajemnie się nie wykluczają? Niech Tang Zong doda chlebowi puszystości, zaś podmłoda poprawi aromat i smak. A z tym smakiem to niech będzie coś Zobacz więcej
Zauroczył mnie ten chleb u Marcina oraz zaciekawiło pieczenie chleba na Thang Zong. Thang Zong jest to technika przygotowywania chleba która wywodzi się z dawnej Japonii a ostatnio odzyskuje swój Zobacz więcej
Nie da się ukryć, że chlebki na bazie startera Tang Zhong bardzo mi się podobają. Jeśli znienacka mam ochotę upiec chlebek, zakwas jest w lodówce i nie ma czasu go obudzić, zapowiedzieli się Zobacz więcej
... przez: Anię, Annę,Annę - Marię, Agę, Margot, Atinę, Bożenę, Ewelinę, Ewelinę, Asię, Jolę, Kamilę, Kaprysię, Kasię, Katarzynę, Laurę,Lidię, Magdę, Magdę, Magdalenę,Martę, Marzenę, Monikę, Mysię, Zobacz więcej
Tang zhong, choć brzmi jakby było czymś skomplikowanym, jest bardzo prosty do wykonania. Jest to mieszanka wody i mąki, którą podgrzewamy do 65 stopni C (mniej więcej), aż zrobi się gęsta jak kisiel Zobacz więcej
Składniki (na dwa bochenki a 20 cm): 280 g mąki chlebowej 200 g mąki razowej 35 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży instant) 50 g cukru 7 g soli 10 g mleka pełnego w proszku 60 g jajek (mniej więcej Zobacz więcej
Kolor bawi i cieszy. Propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek w sam raz do zabawnych przekąsek na KinderParty. Podstawą jest najzwyklejszy chleb Zobacz więcej
Tak niewiele trzeba,żeby upiec wspólny chleb! Wystarczy hasło. Kilka wiadomości przesłanych drogą internetową. Przepis wybrany z setek możliwości. I już pędzimy po produkty. Rozmawiamy o naszym Zobacz więcej
Ostatni dzień roku, a piec się chce! W wieczór sylwestrowy wszystko było przygotowane, czekało na gości, ręce jednak świerzbiły, aby zrobić coś łatwego i szybkiego, smacznego i jednocześnie cieszącego Zobacz więcej