tang zhong

Podstawą tej metody jest mieszanka mąki i wody w proporcji 1:5, którą się podgrzewa na wolnym ogniu, aż osiągnie temperaturę 65 C w czasie około 3 minut. Mieszankę tę się schładza i dodaje pozostałe Zobacz więcej
kaszy), ale tekstura miąższu jest zdecydowanie delikatniejsza, jakby „gładsza"... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting. Składniki (na jedną foremkę a 23 cm): 100 g Zobacz więcej
przepis jest identyczny, jak ostatnio pieczony chleb z kuskusem, dodałem jednak trochę więcej mąki, aby ciasto było zwarte. Kaszka nie była zbyt miękko ugotowana, i wyraźnie można było ją wyczuć w Zobacz więcej
przeciw żylakom, hemoroidom, kłopotom krążeniowym, miażdżycy. Skoro tak, to jak tu nie dodać do chleba takiej kaszy? Dzięki niej chleb pszenny na Tang Zhongu nabrał delikatnego aromatu kaszy. I Zobacz więcej
Chleby robione z wykorzystaniem metody Tang Zhong mają dla mnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże. Po drugie zawsze się Zobacz więcej
Zauroczył mnie ten chleb u Marcina oraz zaciekawiło pieczenie chleba na Thang Zong. Thang Zong jest to technika przygotowywania chleba która wywodzi się z dawnej Japonii a ostatnio odzyskuje swój Zobacz więcej
Bardzo popularny w Japonii chlebek w stylu mlecznym tostowym. Przepis na dwa bochenki (w formach 20.5cm x 10.5cm x 9.5cm). Składniki: 540 g mąki pszennej chlebowej 86 g cukru 8 g soli 10 g mleka Zobacz więcej
, Wiewiórko -Dzieje kuchennej Wiewióry , Wisło -Zapach chleba Było mi bardzo miło piec razem z Wami CHLEB Z TANG ZHONG :):) Oryginalny przepis zawiera brązowy ryż ... ja chciałam nadać mu bardziej Zobacz więcej
i radości. Tak to jest, gdy wiele osób w tym samym czasie robi coś dobrego. Chleb z brązowym ryżem i tang zhong 480 g mąki chlebowej 30 g mleka w proszku 40 g cukru 8 g soli 7 g drożdży instant 200 g Zobacz więcej
pszennej chlebowej 37 g drożdży świeżych (lub 11g drożdży instant) 54 g cukru 7 g soli 43 g mleka pełnego w proszku 216 g mleka 135 g Tang Zhong na mleku 52 g masła Pasta czekoladowa: 11 g kakao w Zobacz więcej
Składniki (na dwa bochenki a 20 cm): 280 g mąki chlebowej 200 g mąki razowej 35 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży instant) 50 g cukru 7 g soli 10 g mleka pełnego w proszku 60 g jajek (mniej więcej Zobacz więcej
Nie da się ukryć, że chlebki na bazie startera Tang Zhong bardzo mi się podobają. Jeśli znienacka mam ochotę upiec chlebek, zakwas jest w lodówce i nie ma czasu go obudzić, zapowiedzieli się Zobacz więcej
Szalony eksperyment do trzeciej potęgi - nie dość, że orkisz; nie dość, że graham; to jeszcze Tang-Zhong. Bo właściwie to dlaczego by nie spróbować? Chleb może nie wyrósł tak bardzo, jak typowy Zobacz więcej
Kolejny eksperyment. Znów Tang Zhong, ale tym razem całkowicie bez mąki pszennej. Za to z mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze na dodatek trochę zakwasu żytniego. Zobacz więcej
Dlaczego by nie pomieszać dwóch różnych technik, jeśli wzajemnie się nie wykluczają? Niech Tang Zong doda chlebowi puszystości, zaś podmłoda poprawi aromat i smak. A z tym smakiem to niech będzie coś Zobacz więcej
Kolor bawi i cieszy. Propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek w sam raz do zabawnych przekąsek na KinderParty. Podstawą jest najzwyklejszy chleb Zobacz więcej
nie przeraża Was ów tajemniczy składnik - tang zhong to zaparzona we wrzącym mleku mąka, tzw. starter, który dodany do ciasta pozwala na przedłużenie świeżości wypieku, jednocześnie czyniąc jego Zobacz więcej
Większość, a właściwie wszystkie przepisy bazujące na Tang Zhong dotyczą chlebów i bułeczek na mące pszennej. Znalazłem kilka z dodatkiem mąki żytniej. Ale orkisz??? Czyżby w Japonii, skąd wywodzi się Zobacz więcej
któraś z Nich tak jak ja pije kawę w międzyczasie, gdzieś pomiędzy mieszaniem tang zhong a wyrabianiem chleba? A potem... cudownie jest czytać maile pełne pozytywnych emocji, wrażeń towarzyszących Zobacz więcej