tapas pasta

Minęło już trochę czasu od naszej krótkiej Lizbona i z tej perspektywy muszę stwierdzić, że jednym z częściej powracających kulinarnych wspomnień są – nazywając to ogólnie – sardynki. Dlaczego Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka" To kolejna odsłona pasty z makreli. Dla mnie wędzona makrela najlepiej nadaje się na smarowidło. Jest miękka, soczysta i odpowiednio … Przeczytaj cały artykuł Zobacz więcej
Pinchos po polsku czyli koryciński i oscypek na bułce Pomimo olbrzymiej ilości pinchos, tapas i innych przekąsek zjedzonych w Hiszpanii, zaskakujące małe przekąski stały się moimi ulubionymi. Tutaj Zobacz więcej
bentomonia
bentomonia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kocham bento
Urlopowe wspomnienia

Urlopowe wspomnienia 67

0
W połowie września wybraliśmy się na Teneryfę, było różnie.... widoki kosmiczne, reszta w sumie też... "Samolotowe" (płatne) jedzenie to było prawie bento ;) chipsy, batonik, gorzka czekolada, Zobacz więcej
, lubczyk, bazylia ) szklanka oliwy z oliwek 100 g orzechów piniowych 3 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, chilli jalapeno firmy Skworcu Wykonanie: Orzeszki piniowe prażę na patelni, zioła Zobacz więcej
Niektóre rzeczy zdecydowanie gorzej wyglądają, niż smakują. Trudno. Tapenada z oliwek wydaje się jedną z takich rzeczy. Robię ją od lat, nieco modyfikując jej skład. Traktuję ją jako dodatek do Zobacz więcej
Wszelakie pasty nie są zbyt fotogeniczne iatrakcyjne wizualnie. Nadrabiają zato smakiem iprostotą przygotowania. Tapenada zoliwek nie jest wtym wypadku wyjątkiem. Alena południu europy spotkamy ja w Zobacz więcej
majaskorupska
majaskorupska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maja Skorupska
5 września 2012

5 września 2012 142

0
Dzisiaj okropny niżowy dzień. Ciemny i ponury, dobry na małe eksperymenty w kuchni z wykorzystaniem tego, co w lodówce, dzięki czemu można uniknąć wyprawy do sklepu. Parę dni temu robiłam tapas; Zobacz więcej
13h… Antek krzyczał, że głodny. Nie mieliśmy jednak najmniejszej ochoty na pootwierane, wzdłuż tej luksusowej ulicy, bary łapiące turystów i obsługujące ten niekończący się tłum bodajże dwadzieścia Zobacz więcej
| blog: kuchcikola.blogspot.com CORDON BLUE Z SALAMI CHORIZO autorka: Mariola | blog: Kulinarne fantazje Marioli Tapas - drożdżowe, zawijane z oliwkami i mozzarellą autorka: a'la kuchnia | blog: Zobacz więcej
Dzisiaj skupiamy się na temacie tapas, czyli niewielkich przekąsek podawanych w hiszpańskich barach i restauracjach, które świetnie się sprawdzają przy drinkach czy też przed kolacją. Do popularnych Zobacz więcej
Wróciłam własnie z wakacji, z gorącej, pięknej Andaluzji. Pełna pozytywnej energi zaczynam blogowanie. Zaczynam od pasty, którawielu z Was pewnie skojarzy się z Hiszpanią i hiszpańskimi tapas, choć Zobacz więcej
powszechnie jako dodatek do pieczywa, dekoruje się nim tapas. Świetnie nadaje się również jako wypełnienie do wrapów, jednak najbardziej smakują mi faszerowane nim koktajlowe pomidorki – po prostu Zobacz więcej
Wcześniej pisałam paelli z Costa Brava, dzisiaj czas na inne, równie pyszne hiszpańskie wybrzeże. Odwiedzając Malagę zamówiliśmy zestaw tapas. Pojawiły się tam: krokiety ziemniaczane, patatas bravas, Zobacz więcej
moją ulubioną. Ryby to dobre kwasy omega, to świetny smak i to białko. Domowy majonez gwarantuje brak chemii, a w wypływany dorsz ma inny smak. O rosoado i vino tinto z tych warsztatów też napiszę. A Zobacz więcej
Kolejny przepis na wspaniałe i szybkie tapas z „owoców długowieczności”. Tym razem w wersji na słodko. A dlaczego „owoc długowieczności”? Być może ze względu na to, że zawierają wysoką wartość Zobacz więcej
Dokładnie tydzień temu, o tej porze, byłam na kolejnym spotkaniu organizowanym przez trójmiejską solniczkę połączonym z Tapas Party. :) Tym razem spotkałyśmy się w gdańskiej restauracji Mercado. Zobacz więcej
kawiorem Pulpeciki z dodatkiem pistacji, kolendry, skórki z cytryny, podane z chłodnikiem cytrynowym Pyszne trio, czyli kremowy dip, grissini i szynka szwardzwaldzka Tapas z pomidorem, fetą i bazylią Zobacz więcej
Mój mąż po spróbowaniu ocenił: "hmmm jaka dobra ta pasta z pomidorów i papryki" ....na co mu odrzekłam: " nie ma tam ani grama pomidorów :)".... a w duchu chciałam kąśliwie dodać "tylko twoje ulubione Zobacz więcej
kolekcjonerski :) Z kolei pasty robione z zawartości tychże puszek są podstawą portugalskich tapas i przystawek. Właściwie będąc w Portugalii nie da się ich uniknąć ;) Po powrocie do domu spróbowałam Zobacz więcej