tapenada anchois

Tapenada to pasta z oliwek, kaparów i oliwy. To taki rodzaj pesto. W zależności od dodatków, które włączymy oraz sposobu rozdrobnienia składników pasta może uzyskać wiele twarzy. Można wszystkie Zobacz więcej
przyjaciół mi nie straszna. Do tapenady wystarczy tylko pieczywo, najlepiej włoska ciabatta. Jeśli jest świeża, wystarczy ją pokroić, jeśli pamięta nieco lepsze czasy, skropić oliwą i podpiec w Zobacz więcej
W ten weekend przypomnieliśmy sobie o pastach. Już tak dawno nie gościły one w naszym śniadaniowym menu, a przecież nie dość, że są pyszne i proste, to jeszcze tak pożywne. Czas nadrobić zaległości. Zobacz więcej
Pisanie pracy magisterskiej idzie pełną parą, a jak wiadomo nauka i przekąski bardzo się lubią. Dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować coś szybkiego, do zagryzania pomiędzy kolejnymi akapitami. Zobacz więcej
W ten weekend przypomnieliśmy sobie o pastach. Już tak dawno nie gościły one w naszym śniadaniowym menu, a przecież nie dość, że są pyszne i proste, to jeszcze tak pożywne. Czas nadrobić zaległości.… Zobacz więcej
Tapenada to pasta z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Dodatkowo wzbogaciłam jej smak czosnkiem i filecikami anchois, ponieważ w takiej wersji najbardziej mi smakuje. Przygotowanie tapenady jest Zobacz więcej
Tapenada to pasta, której głównymi składnikami są czarne oliwki, kapary i oliwa z oliwek. Obok nich- w zależności od wersji- w składzie mogą się znaleźć się np. czosnek, bakłażan, inne przyprawy, czy Zobacz więcej
Tapenada to prowansalska pasta z czarnych oliwek. Ale zamiast filecików anchois... migdały! Tapenada najsmaczniejsza jest na świeżym chlebie lub na grzankach. Najlepsza jest ta zrobiona w domu, a Zobacz więcej
Aromatyczna, intensywna w smaku i doskonała jako dodatek do grzanek. Tapenada z zielonych oliwek z dodatkiem tymianku cytrynowego ( oszalałam na jego punkcie i mogłabym dodawać go do wszystkiego!). Zobacz więcej
Cudownym dodatkiem do świeżo upieczonego, - oczywiście przez nas pieczywa, będzie francuski przysmak Tapenada. Pastę tą robimy w przeciągu 2-3 minut, pod warunkiem, że mamy dostępne pod ręką Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Limonkowy
TAPENADA

TAPENADA 77

2
Przepyszna pasta z oliwek, które uwielbiam. Może wygląda niezbyt zachęcająco, ale musicie mi uwierzyć, że pokochacie ją, tak jak ja (uwielbiam zwłaszcza na podpieczonej bagietce). Jeśli nie lubicie Zobacz więcej
amenuplease
amenuplease Obserwuj blogaObserwujesz bloga
A menu please!
Tapenada

Tapenada 252

2
Doskonała do grzanek na śniadanie, do przekąszenia podczas wieczornego spotkania przy czerwonym winie z przyjaciółmi. Taka jest właśnie tapenada. Głównym składnikiem tej pasty są czarne oliwki, Zobacz więcej
Dziś polecam pyszną przekąskę , która z powodzeniem może zastąpić również obiad . Jej wykonanie nie zabierze wam więcej niż 20 min . Doskonale sprawdza się z sałatką - u mnie sezonowa propozycja z Zobacz więcej
Niektóre rzeczy zdecydowanie gorzej wyglądają, niż smakują. Trudno. Tapenada z oliwek wydaje się jedną z takich rzeczy. Robię ją od lat, nieco modyfikując jej skład. Traktuję ją jako dodatek do Zobacz więcej
akruka
akruka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie Mi
Pasta z oliwek

Pasta z oliwek 50

0
Pasta z oliwek na kształt francuskiej tapenady. Na kształt, bo z prawdziwą prowansalską pastą ma tylko trochę wspólnego. Tapenada to drobno posiekane (lub puree) z oliwek, kaparów, anchois i oliwy z Zobacz więcej
zielonych klejnocików.Oczywiście, że się udało. Do tego przepisu nadają się wszelkiego rodzaju oliwki. Fajnie smakują też te nadziewane ostrą papryką, anchois, czy czosnkiem. Dziś wykorzystam Zobacz więcej