taro

Kolokazja jadalna, taro, kleśnica jadalna (Colocasia esculenta) - gatunek rośliny z rodziny obrazkowate. Bulwy pochodzą z Birmy i indyjskiego stanu Assam. Roślina znana już była w starożytności. Zobacz więcej
Jeśli kiedykolwiek spróbowaliście taro,możecie się ucieszyć albo lekko skrzywić.To bulwa,która mam wrażenie,że jednym przypadnie do gustu od pierwszego rozgotowania,a drugim na wspomnienie jej Zobacz więcej
A było to tak, dostałam od koleżanki z UK trochę tego i owego do wypróbowania. Nie znałam tego ziemniaka wcale a są one już do zdobycia u nas w Polsce. Ziemniak włochaty vel kolokazja jadalna vel taro Zobacz więcej
paczka od firmy Tar-Groch, z którą niedawno nawiązałam współpracę.Jest to sklep internetowy ze zdrową żywnością, mający w swojej ofercie szeroki wybór bakalii, kasz i nasion, mąk, orzechów, roślin Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
TAR ECO 2016

TAR ECO 2016 40

0
W dniach 12-13 marca odbyła sięII edycjaTargów ŻywnościEkologicznej iZdrowegoStylu Życia TAR ECO. W haliIASE w kompleksie Hali Stuleciaprzy ulicyWystawowej 1 we Wrocławiu organizatorom udało się Zobacz więcej
kalarepa z cytrynową tarą bułką – SpiekłaRodem SpiekłaRodem kontakt o mnie zamów tort zdrowe recenzje 7 maja 2016 kalarepa z cytrynową tarą bułką spiekła danie w 15 minut, kolacja, lunch, przekąska, Zobacz więcej
otaczających miasto, rośliną. Tak dosłownie o tym pisze: Zaa`tar - „ostry, ciepły, lekko cierpki, pachnie jak kozi obornik, dym z dalekiego pożaru, spieczona słońcem ziemia i – nie bójmy się tego Zobacz więcej
„Na jesieni zrobiłam z myślą o deserach kilka słoiczków gruszek w pomarańczowym syropie. Większość już zużyłam do deserów. Dobrze jednak, że zostały jeszcze dwa, bo kilka dni temu natknęłam się w Zobacz więcej
, do pieczenia i na frytki. Taro - tak jak bataty nie są spokrewnione z ziemniakiem, ale często nazywa się je "włochatymi ziemniakami". Obrane i pokrojone bulwy można smażyć lub dusić razem z innymi Zobacz więcej
. Czasem wpadają mi w ręce rośliny, o których nie miałem pojęcia, że istnieją. Dziś miałem okazję kupić kolokazję jadalną, zwaną też jako taro. Ten włochaty ziemniak jest bardzo skrobiowym warzywem. Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Gulasz afrykański

Gulasz afrykański 289

1
Gulasz afrykański Gulasz afrykański a właściwie zupa (bo tak nazywają to danie moi znajomi z Ghany, którzy nauczyli mnie ją przyrządzać). Ghańska, pikantna zupa jest z wołowiny, wędzonej ryby, chilli, Zobacz więcej
Odwiedzając Wyspy Kanaryjskie dosyć łatwo jest trafić chociaż raz na okazję do skosztowania jednego z tamtejszych sosów zwanych mojos, które podawane są do wielu lokalnych dań. Po raz pierwszy Zobacz więcej
się przed tym już na wstępie. Jej celem nie było stworzenie książki stricte kucharskiej, a zaprezentowanie kultury i sposobu myślenia o jedzeniu. Niektóre z przepisów mają charakter wyłącznie Zobacz więcej
użycia noża. Dla estetów proponuję poucinać brzegi a resztki ciasta ponownie zmielić. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. Z podanych składników wyszły trzy blachy. ;) Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Fufu

Fufu 282

1
z taro (cocoyam) lub plantanów. Fufu ma konsystencję pomiędzy gęstym pure ziemniaczanym a kopytkami, jest doskonałym uzupełnieniem aromatycznego afrykańskiego gulaszu. Fufu w formie instant można Zobacz więcej
i słodkiego sosu sojowego, chilli, miód i limonkę. Na koniec dodajemy wywar/ bulion, mieszamy i wyłączamy gaz. Dodajemy posiekaną kolendrę. Ja skonsumowałem z pieczonym taro. Smacznego! UWAGI: 1. Zobacz więcej
wśród ramenów - skład zachęca do spróbowowania - mięso wieprzowe, taro z czarnego czosnku, sepia, szpik, sezam, węgierki, edamame, burak, ostre zielone, wywar z mięs, warzyw i glonów, makaron Zobacz więcej
plastry. Podgrzać można go w pozostałej zalewie (najlepsza opcja), w gotującym się ramenie lub na patelni 6. Zalewę odlewamy do słoja. Poza podgrzewaniem chashu przyda się do marynowania jajek do Zobacz więcej
. A tu można pojechać do dzielnicy chińskiej, indyjskiej czy afrykańskiej i ...oczy bolą od nadmiaru kolorów i pyszności, które chciałoby się wypróbować. Zrobiłam np. pyszną zapiekankę z pochrzynu Zobacz więcej
Kinga20 lutego 2013 22:23 Zaskakujący pomysł na wykorzystanie quinoa. U mnie quinoa gości często, jako dodatek do dania głównego, jako dodatek do zupy, ale żeby z niej spód do tary zrobić, nie Zobacz więcej