taro

Kolokazja jadalna, taro, kleśnica jadalna (Colocasia esculenta) - gatunek rośliny z rodziny obrazkowate. Bulwy pochodzą z Birmy i indyjskiego stanu Assam. Roślina znana już była w starożytności. Zobacz więcej
Jeśli kiedykolwiek spróbowaliście taro,możecie się ucieszyć albo lekko skrzywić.To bulwa,która mam wrażenie,że jednym przypadnie do gustu od pierwszego rozgotowania,a drugim na wspomnienie jej Zobacz więcej
A było to tak, dostałam od koleżanki z UK trochę tego i owego do wypróbowania. Nie znałam tego ziemniaka wcale a są one już do zdobycia u nas w Polsce. Ziemniak włochaty vel kolokazja jadalna vel taro Zobacz więcej
Waniliowe płatki ryżowe z jabłkiem, babką płesznik, cynamonem, śliwką, serkiem waniliowym i rodzynkami, kawa adwokat A ostatnio przekonuję się, że głównym powodem mojego uśmiechu są, o dziwo, ludzie Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
TAR ECO 2016

TAR ECO 2016 50

0
W dniach 12-13 marca odbyła sięII edycjaTargów ŻywnościEkologicznej iZdrowegoStylu Życia TAR ECO. W haliIASE w kompleksie Hali Stuleciaprzy ulicyWystawowej 1 we Wrocławiu organizatorom udało się Zobacz więcej
smakuje jak kalafior, czy fasolka, tylko jest bardziej delikatna. Przepis bajecznie prosty i szybki, a natchnęła mnie do jego wykonania koleżanka z pracy Ola pozdrawiam :* Składniki: 1 kalarepka 3 Zobacz więcej
otaczających miasto, rośliną. Tak dosłownie o tym pisze: Zaa`tar - „ostry, ciepły, lekko cierpki, pachnie jak kozi obornik, dym z dalekiego pożaru, spieczona słońcem ziemia i – nie bójmy się tego Zobacz więcej
"Dieta Buddy Starożytna sztuka utraty wagi i zachowania zdrowego rozsądku" - Tara Cottrell, Dan Zigmond ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ..... Zobacz więcej
„Na jesieni zrobiłam z myślą o deserach kilka słoiczków gruszek w pomarańczowym syropie. Większość już zużyłam do deserów. Dobrze jednak, że zostały jeszcze dwa, bo kilka dni temu natknęłam się w Zobacz więcej
, do pieczenia i na frytki. Taro - tak jak bataty nie są spokrewnione z ziemniakiem, ale często nazywa się je "włochatymi ziemniakami". Obrane i pokrojone bulwy można smażyć lub dusić razem z innymi Zobacz więcej
Młode warzywa, to nie tylko sałatki, zupy i duszone. Idealnie nadają się do pieczenia. Pokrojone w słupki stanowią idealną zakąskę do filmu, wegańskiego piwa czy grillowanych burgerów. Inwencja Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Gulasz afrykański

Gulasz afrykański 316

1
Gulasz afrykański Gulasz afrykański a właściwie zupa (bo tak nazywają to danie moi znajomi z Ghany, którzy nauczyli mnie ją przyrządzać). Ghańska, pikantna zupa jest z wołowiny, wędzonej ryby, chilli, Zobacz więcej
Odwiedzając Wyspy Kanaryjskie dosyć łatwo jest trafić chociaż raz na okazję do skosztowania jednego z tamtejszych sosów zwanych mojos, które podawane są do wielu lokalnych dań. Po raz pierwszy Zobacz więcej
się przed tym już na wstępie. Jej celem nie było stworzenie książki stricte kucharskiej, a zaprezentowanie kultury i sposobu myślenia o jedzeniu. Niektóre z przepisów mają charakter wyłącznie Zobacz więcej
użycia noża. Dla estetów proponuję poucinać brzegi a resztki ciasta ponownie zmielić. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. Z podanych składników wyszły trzy blachy. ;) Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Fufu

Fufu 321

1
Fufu Fufu to kluska z mąki z plantana z gulaszem afrykańskim a właściwie zupą (bo tak nazywają to danie moi znajomi z Ghany, którzy nauczyli mnie ją przyrządzać). Ghańska, pikantna zupa jest z Zobacz więcej
i słodkiego sosu sojowego, chilli, miód i limonkę. Na koniec dodajemy wywar/ bulion, mieszamy i wyłączamy gaz. Dodajemy posiekaną kolendrę. Ja skonsumowałem z pieczonym taro. Smacznego! UWAGI: 1. Zobacz więcej
wśród ramenów - skład zachęca do spróbowowania - mięso wieprzowe, taro z czarnego czosnku, sepia, szpik, sezam, węgierki, edamame, burak, ostre zielone, wywar z mięs, warzyw i glonów, makaron Zobacz więcej
plastry. Podgrzać można go w pozostałej zalewie (najlepsza opcja), w gotującym się ramenie lub na patelni 6. Zalewę odlewamy do słoja. Poza podgrzewaniem chashu przyda się do marynowania jajek do Zobacz więcej
. A tu można pojechać do dzielnicy chińskiej, indyjskiej czy afrykańskiej i ...oczy bolą od nadmiaru kolorów i pyszności, które chciałoby się wypróbować. Zrobiłam np. pyszną zapiekankę z pochrzynu Zobacz więcej