tarta bakłażan

Kolejna tarta, tym razem z grillowanym bakłażanem. Ostatnio słyszałam sporo opinii od osób nieprzepadających za tym warzywem ale moim zdaniem po zamarynowaniu i grillowaniu zupełnie traci gorycz i Zobacz więcej
edith
edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pasja Smaku
Tarta z bakłażanem

Tarta z bakłażanem 57

0
Najprostsza tarta: z gotowego ciasta francuskiego z ulubionymi dodatkami lub takimi, które akurat mamy w lodówce. W moim przypadku zawieruszył się bakłażan, którego połączyłam z szynką i żółtym serem. Zobacz więcej
Przepyszne połączenie grillowanego bakłażana, pomidorów, czerwonej cebuli i sera pleśniowego. Na chrupiącym spodzie z ciasta francuskiego, skropione aromatyczną oliwą z oliwek i udekorowane świeżą Zobacz więcej
Kolejna tarta eksperymentalna, tym razem z bakłażanem, jej składnikiem jest też hummus dlatego poniżej również skrócony przepis na niego (pełny dodam jak zrobię jakieś zdjęcia przy kolejnej Zobacz więcej
przygotowania: Z mąki, masła, żółtka, wody i szczypty soli szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką Zobacz więcej
tarcie znalazłam smak mogący konkurować ze smakiem mięsa. Bakłażan dotychczas był przeze mnie nieco wzgardzonym warzywem, ale teraz będzie zdecydowanie częściej gościł na moim stole. Przepis pochodzi Zobacz więcej
Lato powoli dobiega końca, ale sezon na warzywa wciąż trwa. Po dwu miesięcznej przerwie proponujemy tartę z warzywami ! Składniki: 200 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki wody szczypta soli 100 g masła Zobacz więcej
Tarta z botwinką i bakłażanem Wytrawna tarta z bakłażanem na cieście francuskim, ze słonym serem i botwinką super razem się komponują. Bardzo mi odpowiada jest dobra zarówno na ciepło jak i zimno... Zobacz więcej
Pyszna i sycąca tarta z warzywami. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 130 g masła 2-3 łyżki zimnej wody 1/4 łyżeczki soli Nadzienie: 1 bakłażan 1 czerwona Zobacz więcej
Widziałam zdjęcia tej ślicznej tarty i podjęłam wyzwanie;) Ciasto zawsze robię tak jak tutaj Nadzienie to: 1 kubek sera ricotta 3 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz wg. upodobań 1 Zobacz więcej
Tarta jest bardzo łatwa w wykonaniu a w smaku jest rewelacyjna, niecodzienna :) Serdecznie polecam, kozi ser jest tutaj fajnym dodatkiem podkreślającym samk potrawy. Składniki: opakowanie ciasta Zobacz więcej
Tarta z cukinią i bakłażanem Cukinia i bakłażan kojarzy mi się z jesienią. Chyba przypomina mi o kończącym się lecie. Przygotowanie tarty to pyszny i zdrowy sposób na udaną kolację. A bakłażan, Zobacz więcej
Pyszna tarta na krucho-drożdżowym spodzie z dodatkiem mąki kukurydzianej. Puszyste nadzienie rozpływa się w ustach! Najlepiej smakuje podana z sałatką ze świeżych, chrupkich warzyw. Ciasto: 1 szklanka Zobacz więcej
Tarta z bakłażanem, serem Camembert i żurawiną to niezwykle udane połączenie składników. Lekko słodkawy bakłażan świetnie komponuje się z kwaskowatą żurawiną. Kolorystycznie też niczego sobie. Zobacz więcej
warzywa wystudzić i podać jako letnią kolację. Bardzo często tak robimy i gwarantujemy prawdziwą satysfakcję. Tym razem piekły się bakłażany, pomidory i cebula. Zapraszamy na przepis. Składniki: Zobacz więcej
Smacznie i żeby było do pracy. Tak powstała smakowita i prosta w wykonaniu tarta. Nie wiele składników z których powstało danie idealne. Ryba i brokuł okazało się połączeniem idealnym. Można zabierać Zobacz więcej
Przepraszam Was za tę ciszę w eterze! Obowiązki uczelniane skutecznie utrudniły mi dostęp do kuchni. Jednak nie lenimy się i gotujemy dalej. Ostatnimi czasy bardzo zasmakowały mi tarty na spodzie z Zobacz więcej
Jest to bardzo prosta i przepyszna tarta, która przypomina trochę lato... Jeśli mamy ciasto francuskie, to jej zrobienie nie zajmie dużo czasu. Idealna na szybki obiad podczas przedświątecznych Zobacz więcej
Z bakłażanem jest jak ze szpinakiem – jedni kochają , inni wręcz nie cierpią. Ja ego zagorzałą fanką napewno nie jestem , ale w sezonie letnim obowiązkowo kilka razy gości na moim stole. Pokazywałam Zobacz więcej
, posolić i odstawić. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, na cieście położyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto aby nie wyrosło (kulki ceramiczne lub fasola). Piec 15min w temperaturze Zobacz więcej