Przyniósł tata z działki jeżyny... i tak troche nie miałam na nie pomysłu, dopóki nie wpadł mi w oko przepisKasi. Kruche ciasto a na nim delikatny owocowy mus :) Polecam baaardzo :) Składniki na spód:
Zobacz więcej
Tarta mocno jeżynowa z kremem budyniowym. Znika bardzo szybko. Teraz na jeżyny trwa więc warto to wykorzystać. spód: 250 g mąki pszennej 125 g masła 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody 30 g kakao czarne 1
Zobacz więcej
Pamiętam bardzo wyraźnie smak deseru z dzieciństwa, choć byłam wtedy bardzo mała. W domu, w którym wychowywałamnie moja Ciocia zwana Lucią (Ludwiką) na deser mi i "mojej drugiej" Małgosi dla odmiany
Zobacz więcej
Piękny fioletowy kolor bez sztucznych barwników? Dla takiego efektu warto skusić się na przygotowanie tego ciasta. Wypełnienie na bazie musu z jeżyn i mleka skondensowanego jest dość ciężkie – kremowe
Zobacz więcej
Tarta – tartaletka jeżynowa – najlepszy przepis | Simon COOKs Simon COOKs Blog kulinarny Search for: Skip to content HOME Notes kulinarny Inspiracje Kontakt Tarta – tartaletka jeżynowa – najlepszy
Zobacz więcej
Piękny fioletowy kolor bez sztucznych barwników? Dla takiego efektu warto skusić się na przygotowanie tego ciasta. Wypełnienie na bazie musu z jeżyn i mleka skondensowanego jest dość ciężkie – kremowe
Zobacz więcej
Letnia tarta z rozwarstwiającym się maślanym, kruchym ciastem, jeżynami zatopionymi w pysznym kremie na bazie słodzonego mleka skondensowanego i jajek, upieczona z płatkami migdałowymi. Tarta jeżynowa
Zobacz więcej
Lekka tarta jeżynowa, idealna do popołudniowej kawki. Wyjątkowo kruchy i smaczny spód pieczemy dwa razy, może stąd ta niezwykła kruchość. Nałożenie bardzo lekkie, bo na bazie serka śmietankowego, stąd
Zobacz więcej
Zatem wracam. Serce pozostanie dość mocno zmienione, bo działo się bardzo wiele i… zmienił się Punkt Odniesienia. Trzeźwym umysłem staram się ogarnąć wszytko to, co zaniedbałam ostatnio. Słoneczna
Zobacz więcej
Zapraszam na kolejną tartę,tym razem z pysznym kremem jeżynowym. Spód: 100 g masła 150 g mąki pszennej 1 żółtko 75 g cukru pudru szczypta soli Mąkę przesiać,zimne masło pokroić w małą
Zobacz więcej
Dwa lata temu zupełnie przez przypadek "odkryłam" jeżynową polanę. Tak właściwie odkryła ją moja Wega wybierając spacer w zupełnie innym kierunku. Wtedy cieszyłam się, że zebrałam ich dość dużo w
Zobacz więcej
Ostatnia propozycja na jeżynowy deser i zarazem chyba najlepsza ;) Delikatny, kremowy, puszysty i pełen smaku mus na długo pozostanie wam w pamięci. Całość jest naprawdę łatwa w przygotowaniu ale
Zobacz więcej
Ostatnio dostałam baaardzo dużo świeżych jeżyn. Część z nich włożyłam do rogalików, które już dobrze znacie- wyszły znakomite. Z części zrobiłam tę tartę. Mąka razowa nadaje jej charakteru. Jeśli
Zobacz więcej
Na bazarkach ciągle można dostać jeżyny. Te pyszne owoce wspaniale smakują na surowo, ale jeśli chcielibyście wykorzystać je do przygotowania smacznego i bardzo efektownego deseru, polecam Wam tartę z
Zobacz więcej
Na bazarkach ciągle można dostać jeżyny. Te pyszne owoce wspaniale smakują na surowo, ale jeśli chcielibyście wykorzystać je do przygotowania smacznego i bardzo efektownego deseru, polecam Wam tartę z
Zobacz więcej
W poprzednim poście podałam przepis na kruche ciasto, które przygotowuje się z użyciem gorącego masła. Było pretekstem do przygotowania tarty. Powstały dwie jeżynowa i borówkowa. Masa budyniowa na
Zobacz więcej
Witajcie,zgodnie z zapowiedzią zapraszam dziś na lekką tartę jeżynową. Macie ochotę na kawałeczek ? Zapraszam.... TARTA JEŻYNOWA na formę 20-23 cm NA CIASTO 125 g masła 2 łyżki cukru pudru szczypta
Zobacz więcej
Piękna pogoda nas w tym roku rozpieszcza i chwała jej za to. Ten piękny wrzesień jest przedłużeniem lata, jestem szczęśliwa, że nadal mogę jeździć rowerem do pracy i że słońce choć już chłodniejsze to
Zobacz więcej
Tarta jeżynowa Jeżyny zawsze były dla mnie owocami niedostępnymi, leśnymi, znajdowanymi tylko przypadkiem. Przy okazji letnich wycieczek rowerowych odkryłam piękne krzaczki jeżyn, gotowe by tylko
Zobacz więcej
Dziś druga propozycja na wykorzystanie leśnych owoców. Tym razem - jeżyn. To połączenie idealnego ciasta kruchego z lekkim i bardzo intensywnie owocowym musem. Najlepiej tartę wyjąc z lodówki ok 30
Zobacz więcej