tarta lotaryńska

czarrna
czarrna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Tarta lotaryńska

Tarta lotaryńska 92

4
Składniki ciasto: 20 dkg mąki 10 dkg margaryny 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka soli farsz: 20 dkg boczku 2 cebule 2 średnie pomidory 1 mała śmietana 4 jajka 10 … Czytaj dalej Tarta lotaryńska Zobacz więcej
Przedstawiam Wam kolejne bardzo proste i niezwykle smaczne danie, którez pewnością przypadnie go gustu niejednemu domownikowi. Tarta lotaryńska z papryką to moje kolejne kulinarne odkrycie, które Zobacz więcej
Tarta lotaryńska to bardzo proste danie. Niech nie przeraża Was kruche ciasto, jest łatwiejsze niż ciasto do pierogów i pizzy. Mieszacie szklankę mąki z jajkiem i połową kostki masła. Masło kroicie po Zobacz więcej
Tarta Lotaryńska - Quiche Lorraine Aktualnie polecamy: Owocowa rozpusta KATEGORIE Obiady (52) Wegetariańskie (45) Lekkie i zdrowe (44) Kolacje (33) Mięsne (32) Słodkości (27) Owocowe pyszności (26) Zobacz więcej
rola smakowa tarty lotaryńskiej przypada podsmażonemu boczkowi, który był od zawsze specjalnością Lotaryngii. Początkowo farsz nie zawierał żółtego sera. Pierwotna wersja opierała się wyłącznie na Zobacz więcej
Pin It Choć brzmi skomplikowanie, to jest w sumie prosty przepis na smaczne danie lub przystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a Zobacz więcej
Piyrszy rołz jołd1 żech takoł tarta we Lotaryngii (to je tyn regiōn zaroz przi Niymcach) i tak mi łōna2 zasmakowała, że musiołech sie jōm niyskorzi3 tyż narychtować4. Połra razy już żech z tōm tartōm Zobacz więcej
Quiche tym różni się od bardziej znanego w Polsce określenia tarta, że zawsze jest wytrawny i zawiera masę jajeczno-śmietanową. Najpopularniejszym przepisem jest placek lotaryński, szczególnie Zobacz więcej
Placek lotaryński - quiche lorraine, to sztandarowe, tradycyjne danie pochodzące z Lotaryngii. Nawet jeśli wydaje Wam się, że nie przepadacie którymś z tych składników, to na prawdę warto spróbować Zobacz więcej
zasmakowała, że bardzo szybko zrobiłam ją w domu sama :) Później okazało się, że jest to jedna z wersji Tarty Lotaryńskiej-Quiche Lorraine, czyli placka pieczonego w okrągłej formie, nadzianego Zobacz więcej
Czas na kulinarne podróże. Talerzem powędrowałam po mapie i postanowiłam zatrzymać się na chwilę w północno-wschodniej Francji a dokładniej w regionie Lotaryngii, skąd pochodzi dzisiejszy przepis. Tę Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
z cukrem pudrem
tarta lotaryńska

tarta lotaryńska 177

4
parzonego boczku lub szynki 4 jaja 350 gramów kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 spora cebula 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu sól (nam wystarczyły 3 - 4 szczypty, ze Zobacz więcej
Już dawno nie było tarty, prawda? A ktoś mi kiedyś powiedział, że tartami ten blog stoi więc czas wrócić do tradycji. Dzisiaj Quiche Lorraine. Zawiera boczek, dużo boczku. Oprócz tego mamy tutaj Zobacz więcej
Tradycyjna francuska tarta wytrawna, farszem są smażony, pokrojony w kostkę boczek i śmietana z jajkami. Do kruchego ciasta potrzebujesz: - 400g mąki pszenne - 200g masła - łyżeczki soli - łyżki Zobacz więcej
ENGLISH VERSION Tarty i quiche (czymkolwiek się od siebie różnią) to jest to, co lubimy może nie najbardziej, ale na pewno bardzo bardzo :) Do tej pory niestety (a może właśnie stety) nie piekłam ich Zobacz więcej
Quiche to francuska nazwa, wywodząca się od niemieckiego słowa kuchen (ciasto lub biszkopt), określające wytrawną tartę, wypełnioną jajkami ubitymi ze śmietaną. Placek pochodzący z Lotaryngii, leżącej Zobacz więcej
, aż do wytopienia tłuszczu. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Spód ponakłuwać widelcem lub wyłożyć folią aluminiową i grochem/fasolą/kulkami ceramicznymi. Piec przez 10 Zobacz więcej
Quiche Lorraine – przysmak księcia Lotaryngii Karola III. Pierwsza wzmianka o potrawie pochodzi z XVI wieku. Ale niech nas nie peszy jej książęcy rodowód. Tą wytrawną tartę łatwo przygotować a sukces Zobacz więcej
Do tej pory (nie wiem dlaczego) upiekłam tylko jedną tartę. To moje drugie podejście do tego francuskiego specjału, ale równie udane, jak pierwsze. Inspiracją stał się dla mnie przepis znaleziony na Zobacz więcej
Uwielbiam tarty na słodko ,na słono,a nawet na słodko słono:)Obojętne jest mi czy będą na kruchym czy na francuskim spodzie.A tę uwielbiam,i nawet mi nie przeszkadza fakt ,że jest jak mała bomba Zobacz więcej