tarta morelowa z marcepanem

pszennej 2 duże żółtka 800 g moreli 100 g marcepanu Nastawić piekarnik na 190 St. C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masła, cukru, mąki i żółtek zagnieść ciasto (będzie przypominało okruchy). Zobacz więcej
Culinaria Smakosha
Culinaria Smakosha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Culinaria Smakosha
MAZURKI

MAZURKI 146

0
Ciasto kruche jak do tarty - 240g mąki - 120g masła - 1 żółtko surowe - 1 żółtko gotowane - 2 łyżki śmietany - 20g marcepanu - szczypta soli - ew. łyżka cukru pudru (z trzcinowego) ostatnio robilismy: Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coś dobrego
Wczoraj minął rok...

Wczoraj minął rok... 86

0
Właśnie się zorientowałam. Mój blog wczoraj obchodził pierwszy rok. Nie było tortu, nie będzie też podsumowania. Cały czas piszę bo chcę. To jedyny mój cel - dzielić się przepisami, uczyć czegoś Zobacz więcej
Delikatne knedle z ciasta twarogowego ze świeżą morelą, która została nadziana marcepanem i uprażonym migdałem, gotowane w wodzie z dodatkiem likieru morelowego. Knedle podane w chrupiącej panierce. Zobacz więcej
pianę. Delikatnie wmieszaj w ciasto używając 2 widelców. Wylej do tortownicy o średnicy 28 cm, którą wcześniej wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Piecz ok. 50 minut w 180C. Wystudzone ciasto Zobacz więcej
Orkan Ksawery opuścił Polskę. Kraków po deszczowym poniedziałku dziś rozpromienił się słońcem. Ciekawe czy zima znów przetrzyma do Wielkanocy... Mam nadzieję, że nie, bo ja na tę wiosnę mam zupełnie Zobacz więcej
"Gdy mamy ochotę na szybki serniko-suflecik, to sięgam po przepis na tartę morelową. Mała przeróbka i w krótkim czasie cieszymy się słodkim, małym co nieco - pysznym na ciepło i na zimno. Tym razem Zobacz więcej
Gratka dla lasuchow.Bez mieszania,ucierania, odwazania pyszne" co nieco "do kawy. Chrupiace ciasto francuskie,soczysty marcepan i morele.Polaczenie smakow idealne. Zniewalajaca,pachnaca,blyskawiczna Zobacz więcej
Chyba najwyższy czas sięgnąć również po jabłka. Przecież to klasyka, sława i symbol polskiej jesieni. Przyznaje szczerze - nie lubię jabłek (wiem, grzech, zbrodnia i kara), mój mąż też nie. Zobacz więcej
Jedna z moich ulubionych tart, w sezonie morelowym robię ją kilka razy, w różnych wariacjach. Tym razem padło na wersję morelowo- marcepanową. Chyba lepszego połączenia smakowego nie można sobie Zobacz więcej
"Marillenknödel- przysmak moje męża, wspomnienie pobytu w Austrii. Robiłam już pyszne knedle morelowe, ale te które zrobiłam z dzisiejszego przepisu są niebo lepsze! Poleciła mi je autorka bloga Taste Zobacz więcej
Nie starczyło mi czasu na świąteczne wypieki i nie upiekłam niczego co bardzo chciałam upiec. Zrobiłam tylko prostą szarlotkę i Christmas Cake, które leżakowałodojrzewającjuż na dwa tygodnie przed Zobacz więcej
Gdyby ktoś poprosił mnie, abym wypisała te rodzaje ciast, które najbardziej lubię, to pewnie obok tart znalazłoby się ciasto drożdżowe. Pyszne, mięciutkie, pachnące, delikatne. Takie też jest i to Zobacz więcej
Culinaria Smakosha
Culinaria Smakosha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Culinaria Smakosha
MAZURKI

MAZURKI 346

0
. Także żeby zagospodarować zrobiony kajmak (też pierwsza próba) i końcówkę marcepanu, który otworzyłam do pieczonych jabłek. Ciasto kruche jest bardzo kruche, choć nie dodawałam do niego gotowanych Zobacz więcej
i wykorzystujący składniki, które w zasadzie zawsze są w domu. Pod dżemem (który można zastąpić jakimś innym, np. porzeczkowym, jak sugeruje Nigella) tworzy się jakby "marcepan", a całość jest Zobacz więcej
g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 50 dkg cukru pudru, 3 żółtka, masło do formy, szczypta soli warstwa orzechowa: szklanka mielonych orzechów laskowych, 5 jajek, 6 łyżek cukru, pół szklanki Zobacz więcej
: dziś jest jej mniej niż tydzień temu. Za miastem przyroda naprodukowała tyle dobra, że nawet możemy mieć namacalną korzyść z takich wagarów. Jabłka aż proszą się o wykorzystanie. Wniosek jest jeden: Zobacz więcej
Znowu gruszki, znowu kruche ciasto, ale do tego wszystkiego nowy, pyszny element - krem migdałowy! Brzmi zachęcająco? ;) Magda dopiero co pisała o wytrawnej tarcie z gruszkami, a tu znowu na zdjęciach Zobacz więcej
i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 28 cm lub kwadratowej o boku 23 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto Zobacz więcej
, upiekłam w sumie 36 rogali (!) pokombinowałam trochę z nadzieniami. Oprócz doskonałego, marcepanowego, zrobiłam też rogaliki z powidłami i marcepanem, z domową konfiturą z zielonych fig, marcepanem Zobacz więcej