tarta z kruszonką

Szarlotka inaczej… w postaci kruchej tarty. Rozpływa się w ustach i chce się więcej!! Co nam trzeba? na kruche ciasto: 100g mąki pszennej, 100 g mąki krupczatki 100g masła, 1 żółtko 3 łyżki cukru Zobacz więcej
masło i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Formę do tarty smarujemy cienką warstwą masła, ciasto cienko wałkujemy i wykładamy Zobacz więcej
Poniższy przepis jest doskonałym przykładem, iż w kwestiach pieczenia mam jeszcze dużo do odkrycia. Jest on także dowodem na to, iż nie należy "przyzwyczajać" się ciągle do jednego przepisu bo warto Zobacz więcej
MartaM
MartaM Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Desernik
Tarta rabarbarowa z kruszonką

Tarta rabarbarowa z kruszonką 106

0
Szybka i prosta tarta rabarbarowa! W sezonie na rabarbar koniecznie musicie go wykorzystać do przygotowania słodkiego wypieku! Do dzisiejszej tartyużyłamuprzednio ugotowanegorabarbaru, który wbrew Zobacz więcej
Ciasta kruche i tarty Tarta jagodowa z kruszonki 2012/07/10 , Gosia Właśnie wpadła mi w oko nowa akcja – szybkie ciasta, do której postanowiłam dołączyćpoprzez ten wypiek, a jest to bardzo szybka Zobacz więcej
Nawet nie poczułam jak minął cały tydzień, okropny tydzień bo przeleżałam go chora w łóżku. Teraz już trochę mi lepiej, a dla najukochańszej babci na świecie, z okazji jej imienin upiekłam jabłkową Zobacz więcej
znajomi no i.. nowa miłość To tyle z historii mojego życia. Oczywiście nie przybywam tu po to by się żalić czy chwalić, a raczej dzielić przepisem. Pod wpływem wszelkich emocji w końcu odważyłam się Zobacz więcej
przed świątecznym, zimowym pieczeniem. A jakie jest najbardziej jesienne ciasto? Moim zdaniem to ciasto ze śliwkami. Zapach i smak takiego ciasta dobrze mi się kojarzy. Więc skoro sezon śliwkowy w Zobacz więcej
z moich ulubionych książek z wypiekami, którą gorąco polecam The Nordic Bakery. Do wypieku polecam 20 cm formę do tarty z wyciąganym dołem, ale że mój dół zaginął w niewyjaśnionych okolicznościach Zobacz więcej
Sekretem udanej tarty jest ciasto, które powinno być jednocześnie miękkie i chrupiące, kruche ale też zwarte, by się nie rozpadało. Nie bez znaczenia jest też smak ciasta, które powinno być tak dobre Zobacz więcej
Uwielbiam rabarbar, chociaż dla wielu to coś w rodzaju chwastu :) Składniki ciasto: 20 dkg maki 1/2 kostki margaryny 2-3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki zimnej wody rabarbar: 2 duże … Czytaj dalej Tarta z Zobacz więcej
Gdy goście już stoją przed drzwiami a w domu nie ma nic słodkiego ta tarta jest idealnym kryzysowym wyjściem . *** Tarta z kruszonką i śliwkami *** 200g mąki 100g masła 2 żółtka 50 g cukru pudru 3 Zobacz więcej
Sezonowo letnia, pyszna tarta do kawy. Słodkie owoce w połączeniu z kruszonką. Składniki: 125g masła 250g mąki pszennej 75g cukru 1 jajo szczypta soli 500g moreli kruszonka: 2/3 szklanki cukru 2/3 Zobacz więcej
W ten weekendw mojej kuchniTARTY wracają do łask! Eksperymentuję na słodko i wytrawnie. A szczególnie ostatnio na słodko :) Ponieważ tarta z jabłkami i beząwytrwała jedynie 1,5 dnia, dzisiaj nowa Zobacz więcej
Składniki na formę 25 cm. Ciasto: 200 gram mąki 50 gram cukru pudru 140 gram zimnego masła 1 żółtko 400 gram drylowanych wiśni Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i Zobacz więcej
Jeśli nie lubicie ciast bardzo kruchych, to idealny przepis dla Was. Kompromis miedzy ciastem miękkim a kruchym. Dodatkową zaletą jest to, że ciasto bezstresowo się wyrabia - jest elastyczne i Zobacz więcej
"Człowiek czyni wiele, aby go kochano. Uczyni wszystko, aby mu zazdroszczono." Mark Twain przygotowanie: mąkę, cukier, żółtka i margarynę łączymy razem wsadzamy do zamrażarki na pół godziny schłodzone Zobacz więcej
Lato powoli zmierza ku końcowi. W ogrodzie pojawiają się pierwsze jesienne owoce - gruszki, śliwki, jabłka :) Wraz z nimi pojawiają się pierwsze jesienne ciasta. Na pierwszy ogień idzie dziś tarta z Zobacz więcej
śliwki na kruchym cieście przykryte chrupiącą kruszonką... poezja :) Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30cm) *ciasto kruche -270g mąki pszennej -150g margaryny -1 jajko -3 łyżki cukru pudru -1 Zobacz więcej
ciasto schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremkę. Na ciasto nakładamy obrane i pokrojone w "ósemki" gruszki. Kruszonka: 100 gram masła 100 gram mąki 80 Zobacz więcej