tarta z pieczarkami i kapusta kiszona

Składniki: Naleśniki: 1 litr mleka; 2 jaja; 3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka białego cukru; 1 płaska łyżeczka soli; Olej do smażenia. Farsz: 1 duża cebula; 500 g pieczarek; 1 kg kiszonej kapusty; Zobacz więcej
Brązowe pieczarki w smaku przypominają trochę grzyby leśne. Lubię dodawać je do farszu do wszelkich kluch i pierogów. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyzy z kapustą kiszoną i brązowymi pieczarkami. Zobacz więcej
SKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda Farsz: 300 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek cebula 2 łyżki bulionu grzybowego 2 łyżki masła sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mąke Zobacz więcej
Miałam kiedyś takie marzenie, by kupić sobie w końcu formę do tarty z wyjmowanym dnem. Okazja nadarzyła się ostatnio kiedy będąc w sklepie sama wpadła w moje ręce :D Zupełnie przypadkiem, ale że i Zobacz więcej
Pomysł na taką zupkę znalazłam gdzieś w necie..ja co nieco pozmieniałam, robiłam ją wg innych zasad -tzn.nic nie smażyłam, tylko gotowałam..no i dopiero teraz szykując wpis, dopatrzyłam się, że źle Zobacz więcej
Makaron kokardki z kapustą i pieczarkami Dzień dobry kochani Przepraszam za tygodniową nieobecność, jednak miałam małe problemy techniczne, a i w domku dorwało nas choróbsko. Dużo zaległości, przepisy Zobacz więcej
Wiem już kiedyś były ale trochę inne, a są tak smakowite, że trzeba je robić częściej :) Pomysł na takie placki...z blogadolcevitainmykitchen.blogspot.com Oczywiście moje są inne, bo zawsze coś tam Zobacz więcej
Kiszona kapusta z suszonymi grzybami to zdecydowanie mój faworyt na świątecznym stole. Bardzo lubię ten "duet" w pierogach czy drożdżowym kulebiaku (na który przepis znajdziecie tutaj). W tym roku to Zobacz więcej
Tarta to bardzo smaczne i popularne danie kuchni francuskiej. Znana jest w wersji z nadzieniem wytrawnym, ale też na słodko. Ja bardzo lubię obie wersja, bo każda jest inna. Tym razem proponuję wersją Zobacz więcej
Tarta to chyba mój ulubiony sposób na czyszczenie lodówki z resztek jedzenia. Wystarczy zagnieść ciasto na spód, dodać trochę warzyw, zalać masą jajeczną i gotowe! Dodatki to kwestia indywidualnych Zobacz więcej
Święta kojarzą mi się przede wszystkim z dwoma produktami: makiem i kapustą kiszoną. Wydaje mi się, że w żadnym polskim domu nie może ich zabraknąć podczas Bożego Narodzenia. Na słodkości z makiem Zobacz więcej
Już chyba czas najwyższy rozpocząć przygotowania do Świąt. Ciasto na piernik nastawione, zakwas na barszczyk w ten weekend będę robić. Powoli zbieram przepisy, robię plany. Dzisiaj mam dla Was Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm : Bo jak pióro białe u czarnego kruka, tak w pysznym a bogatym rzadka rzecz – nauka. Wacław Potocki Do wigilijnego barszczu można podać zamiast uszek takie pyszne paszteciki. Z Zobacz więcej
Ostatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub Zobacz więcej
Danie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym. Składa się z czterech składników. Kapusty kiszonej, cebuli i pora, pieczarek i schabu. Potrzebujemy; 500 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 3 duże cebule 1 mały Zobacz więcej
Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kapusty lub marchewką i groszkiem. Ze względu na to, że do mięsa dodałam kapustę kiszoną obiad przełamałam puree zrobionym z 3/4 ziemniaków połączonych z 2 Zobacz więcej
Sezon kapuściany w pełni a mnie naszło na takie połączenie. Już mi tęskno za kapustą z grochem czy śledziem wigilijnym i stąd te pomysły. Na Sylwestrowe spotkanie będzie super pasowała. Kapusta jest Zobacz więcej
Jesienne pierogi z kiszoną kapustą, pieczarkami i mięsem, które zostało nam z rosołu. Fajny, wyrazisty smak okraszony podsmażonym boczkiem, lub samą cebulką jeśli ktoś woli. Mąż twierdzi, że najlepsze Zobacz więcej
Kiedy nadchodzą zimne dni i szybkie wieczory moje smaki zdecydowanie zmieniają się i pragną bardziej sycących i konkretnych dań, a co za tym idzie niestety bardziej kalorycznych yyyyps... Uwielbiam Zobacz więcej
Składniki: ciasto: - 250 g mąki - 150 g masła - 1 jajko - łyżeczka soli farsz: - 500 g kiszonej kapusty - 500 g pieczarek - masło klarowane - 2 średnie cebule - sól, pieprz Przygotowanie: Kruche Zobacz więcej