tartaletki z łososiem

papi
papi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchnianatalii
Tartaletki z łososiem

Tartaletki z łososiem 288

0
{{headerMessage}}
Zaczęło się od tego, że w pobliskim sklepie zobaczyłam naczynia na mini tartę. Od razu się w nich zakochałam ;p Właściwie można w nich robić każdą tartę, którą wcześniej piekliśmy w dużej formie. Dziś Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Tartaletki z łososiem

Tartaletki z łososiem 378

0
{{headerMessage}}
Zapraszam na tartaletki z kruchego ciasta z farszem śmietanowym, doprawionym czosnkiem i tymiankiem oraz z wędzonym łososiem. Niezwykle smaczne i proste do przygotowania. Mała forma tart jest bardzo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, walizki i czego tam jeszcze....) i do walizki wrzuciłam kilka ciepłych ciuchów, bo przecież w Ojczyźnie zima. I tyle w temacie świąt. Może w przyszłym roku będzie lepiej. A w temacie kulinariów, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak, umiem zrobić tartaletki z kruchego ciasta. Często jednak mam w domu gotową wersję mini babeczek. Świetnie się sprawdzą na szybką przekąskę, wizytę last minute czy po prostu na przyjęcie. Dość Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Łososiowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem kruche ciasto z wędzonym łososiem oraz pastą z awokado - bazowym guacamole, które namiętnie stosuję też w kanapkach. Dodatek kaparów i szalotki świetnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj przedstawiam małe, urocze tartaletki z serkiem, łososiem i kawiorem. ciasto kruche: 200g mąki 100g masła 3 łyżki wody szczypta soli Ciasto zagnieść w kulkę, przełożyć w torebkę foliową i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na przepis wpadliśmy w ostatnim Kukbuku. Pstrąga zamieniliśmy na makrelę, a ikrę pstrąga na bazylię :) Składniki: 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego 100 g wędzonego łososia 100 g wędzonego pstrąga Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na przepis wpadliśmy w ostatnim Kukbuku. Pstrąga zamieniliśmy na makrelę, a ikrę pstrąga na bazylię :) Składniki: 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego 100 g wędzonego łososia 100 g wędzonego pstrąga Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wkładamy na dno: podduszonego na maśle pora, cienkie plasterki łososia skropionego sokiem z cytryny, a całość zalewamy miksturą do 3/4 wysokości. Pieczemy, aż tartaletki będą złote. Podajemy z lekkim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnio się postarzałam. Postarzałam się na tyle, że osoby, które zostały skazane w moje urodziny na 25 lat więzienia, są już na wolności. Starzenie ma jednak dobre strony, np. takie jak prezenty Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, pomidory w proszku oraz oregano. Oczywiście możecie wykorzystać swoje ulubione przyprawy :-) Wypełnienie to czosnkowy szpinak i łosoś o smaku dymu. Całość zalana masą jajeczno-śmietanową z dodatkiem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj znowu nie mam czasu - ani nawet ochoty, więc po prostu, bez wstępu, publikuję przepis. Tartaletki te nie należą może do najpiękniejszych - ale ich smak zdecydowanie wynagradza wyglądowe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubię wytrawne tartaletki na weekendowe śniadanie. Kruche ciasto zagniata się dosłownie chwilę. Potem należy odczekać ok. 30 minut, aby ciasto schłodziło się w lodówce. A kiedy już jest gotowe do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tartaletki na winie - czyli co się nawinie do tartaletek :) Miałam akurat ochotę na coś nietuzinkowego, ale szybkiego w przygotowaniu i niezbyt skomplikowanego. Rzuciło mi się w oczy ciasto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane Zobacz więcej
{{headerMessage}}
proste i szybkie przystawki. Pierwsza z nich to tartaletki z łososia. Do ich przygotowania potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 150g łososia wędzonego w plastrach 4 jajka 1 łyżeczka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
), jajko, masło, cukier, sól i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min. Foremki do tartaletek delikatnie smarujemy margaryną i obsypujemy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polecam podawać na ciepło, na zimno już nie są tak pyszne :-) PRODUKTY: Ciasto: 150g mąki pszennej 125g masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 250g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki kostki zimnego masła 1 jajko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Składniki na nadzienie: 400 g serka śmietankowego 4 łyżki chrzanu 200 g wędzonego łososia 100 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zaczęło się od talerzyka :) Ręcznie malowanego w urocze, niebieskie kwiaty. Mały, uroczy prezent w kolorze nieba :) Zaraz zaczęłam myśleć, do czego by go wykorzystać. Inspiracja po otwarciu lodówki i Zobacz więcej