tarteletki z karmelem

, że może znowu ktoś przepis doceni, a wielbiciele ciasta wytrzymają jeszcze jakiś czas, ponieważ coś tam mam w planach, ale nie wiem, czy plany uda mi się zrealizować…znowu… Tarteletki/ciastka z Zobacz więcej
Składniki: Na ciasto kruche: -1 i 1/2 szkl mąki pszennej -1/2 szkl cukru pudru -150g masła -1 żółtko -szczyptę soli + kawałek masła i bułka tarta do oprószenia foremek Na nadzienie: -1 i 1/2 Zobacz więcej
. Lawenda kojarzy mi się z czekoladą, odkąd kilka lat temuspróbowałamczekolady z kwiatami lawendy. Z inspiracji tymsłodkimwyrobem cukierniczym powstały tarteletki zmigdałowym spodem, wypełnione Zobacz więcej
śmietanę, jajko, pastę waniliową, 1 łyżkę cukru trzcinowego i skórkę otartą z pomarańczy. Blachę wyjmujemy z piekarnika i łyżeczką znów przygniatamy ciasto z powrotem do dna i ścianek, robiąc miejsce Zobacz więcej
Uwielbiam tarty jabłkowe. Ta dzisiejsza, to klasyczna tatin upieczona w postaci tarteletek. Dominuje tu nieziemski smak karmelu pochodzącego od cukru i klarowanego, palonego masła. To najlepsza tarta Zobacz więcej
suche. Myślę że następnym razem owocepokroiłabym wkosteczkę, tak by zmieściło się ich jak najwięcej. Składniki (4tarteletki): Ciasto 200g mąki pszennej 100g masła 4 łyżeczki wody 4 łyżeczki cukru Zobacz więcej
Niesamowity smak słodko-słonego karmelu w tej tarteletce to najlepszy smak deseru, jaki można sobie wymarzyć. Dodanie soli do karmelu bardzo podnosi jego słodycz. Najbardziej lubię ten słony smak Zobacz więcej
Dostałam w prezencie od koleżanek kurs gotowania w Akademii Miele. Temat tarty i tarteletki. Prowadząca słynna Eliza Mórawska/White Plate! Na temat samego kursu, prowadzącego i miejsca powinnam chyba Zobacz więcej
roszponki Fit&Easy (ok. 2 garście) szczypta soli dżem figowy: 200g suszonych fig 1 łyżeczka cynamonu 75g cukru trzcinowego 150ml czerwonego, wytrawnego wina orzechy w karmelu 200g łuskanych Zobacz więcej
utworzy się karmel. Karmel przelewamy na dno 6 małych żaroodpornych kokilek. Jajka, żółtka i 110 g cukru pudru ubijamy mikserem na jednolitą masę. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka i doprowadzamy do Zobacz więcej
Uwielbiam robić te tarteletki. Są piękne, ta plecionka z papryki wygląda wyjątkowo atrakcyjnie. Smakują też wyśmienicie. Kiedyś piekłam tę tartę po prostu, wykładając dno papryką aż kiedyś wpadłam na Zobacz więcej
Nie jestem wielką fanką świeżych moreli, ale uwielbiam tę ich metamorfozę po przetworzeniu. Suszone (ale koniecznie te bio), pieczone, konfitury... nagle zyskują jakiś nowy magiczny smak. Połączenie Zobacz więcej
Mus czekoladowy zdobył serca domowników, jest idealny dla czekoholików i osób potrzebujących dużej dawki słodkości :) Truskawki świetnie komponują się z kremem nie tylko wizualnie:) Polecam! Zobacz więcej
na paryskich targach. Terminy kursów można śledzić pod tym linkiem. Kursy są bezpłatne. Ich ogromną zaletą jest atmosfera. Gotuje się na oczach przechodniów i bywa naprawdę zabawnie. TARTELETKI Z Zobacz więcej
Dekadenckie kajmakowe brownie Ja wiem, że jest piękne lato i czas na lekkie, owocowe desery. Na musy, pianki, tarty i tarteletki, a najlepiej po prostu świeże czereśnie, truskawki i poziomki, Zobacz więcej
prowadzących, cenne wskazówki jak stylizować nasze dania, jak operować światłem zarówno dziennym jak i z wykorzystaniem lamp, poznałyśmy kilka trików które mam nadzieję, że znajdą odzwierciedlenie w Zobacz więcej
karmelizowane banany. Początkowo miały być pieczone lub duszone owoce, ale połączenie bananów z karmelem kusiło mnie od dawna, a jakoś tak się nigdy nie składało. Przepis ten pojawił się też w Zobacz więcej
1 łyżka zimnej wody Nadzienie serowe 500 g serka Almette śmietankowego 500 g mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 żółtko 200 g białej czekolady 80 ml śmietanki kremowej Zobacz więcej
karmelizowane banany. Początkowo miały być pieczone lub duszone owoce, ale połączenie bananów z karmelem kusiło mnie od dawna, a jakoś tak się nigdy nie składało. Przepis ten pojawił się też w Zobacz więcej