W maju w Piekarni Amber piekliśmy Tartine Bread (znany również jako Tartine Country Bread). Przepis na chleb podaję za Jackiem, który wybierał wypiek na ten miesiąc. Tartine Bread jest baaaardzo
Zobacz więcej
Maj w piekarni Amberwitamy chlebem wybranym przezJacka, który prowadzi blogPrzepisy na domowy ser i chleb. A jest toTartine bread na podstawie przepisu z książki Chad’a Robertson’a –klik! Chleb
Zobacz więcej
Muszę się Wam do czegoś przyznać. Mam pewną słabość. Uwielbiam kupować sardynki w puszce ze względu na... wygląd puszek. Najtrudniej jest mi się oprzeć sardynkom francuskim lub portugalskim. Kiedy
Zobacz więcej
Majowa chlebowa propozycja w Piekarni Amber jest pełna prostoty i zarazem skomplikowana. To tylko mąka, woda, sól i zakwas, ale sam proces przygotowania wymaga uwagi i czasu. Całą pracę chleb
Zobacz więcej
Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym wypiekaniu pieczywa u Amber, tym razem w majowej piekarni robiliśmy chleb Tartine. Nie do końca wiedziałam czy uda mi sięwziąćudział w pieczeniu, gdyż w
Zobacz więcej
Warunki na tyle pozwoliły, że znów dołączyłam do wspólnego wypiekania w piekarni Amber :) Tym razem wybór padł na chleb pszenny Chada Robertsona. Jeśli dobrze zaplanuje się wypiek, ma się dobry zakwas
Zobacz więcej
Po raz kolejny skorzystałam z zaproszenia Amber i wzięłam udział w Majowej Piekarni. Tym razem przepis wybrał Jacek , który prowadzi blog "Przepisy na domowy ser i chleb". Tartine bread - wymaga
Zobacz więcej
Tak wyglądał mój pierwszy Tartine, który upiekłem trzy tygodnie temu. W kwietniu, dostałem propozycję od Ani z bloga Kuchennymi drzwiami, aby wybrać przepis na majowy wypiek do Piekarni Amber . Padło
Zobacz więcej
Nie zawsze udaje mi się dołączyć do Piekarni u Amber. Jednak gdy zobaczyłam majową propozycję ( klik ) wiedziałam, że muszę upiec ten chleb.... choćbym miała nockę zarwać. Upiekłam w sobotę - 2
Zobacz więcej
Tartine bread… Co jest takie niezwykłe w tym chlebie? Historia jego powstania? Sposób przygotowywania? Sam chleb? Czy może wszystko razem? Ale zacznę od historii… Chad Robertson, absolwent The
Zobacz więcej
W majowej piekarni Amber pierwsze skrzypce gra spektakularny, wymagający nieco więcej uwagi i dobrych emocji, wybrany przez Jacka, Tartine bread, pieczony na podstawie przepisu z książki Chada
Zobacz więcej
Jak pewnie zdążyliście zauważyć, piekę dużo chlebów i staram się wypróbowywać co raz to nowe przepisy, tylko czasami wracając do ulubionych pozycji. Nie wiem ile chlebów już upiekłam, ale na pewno
Zobacz więcej
Bardzo lubię bawić się wypiekiem chlebów pszennych, zwłaszcza wypiekanych na kamieniu i wymagających trochę więcej pracy niż moje żytnie razowce :-) Jak przystało na Piekarnię Amber, zaproponowany na
Zobacz więcej
Książkę "Tartine Bread" mam od ponad roku i od tamtego czasu piekę chleb z niej, a jeszcze nie doczekał się on przedstawienia na blogu. A wart jest tego, przekona się o tym każdy, kto go upiecze.
Zobacz więcej
Zaraz ponowym roku napisałam długiego posta. Oklejących bułeczkach, naszej podróży napołudnie Kalifornii, otym jak fajny był ubiegły rok ijak jeszcze fajniejszy będzie ten następny. Kiedy doszłam do
Zobacz więcej
" Jak ja lubię croissanty! Z nadzieniem i bez, na słono i słodko, z posypkami i polewami, albo takie najzwyklejsze maślane... Pyszności! Croissanty piekłam pierwszy raz z przepisu, który przedstawiła
Zobacz więcej
Dostałam niedawno od Śliwki na urodziny książkę Tartine Bread, czyli słynną biblię chlebową wielu domowych piekarzy. Nie będę się rozpisywać na temat fenomenu słynnej piekarni z San Francisco,
Zobacz więcej
Z przyjemnością dołączyłam do majowej weekendowej piekarni. Ten chleb piekłam po raz pierwszy, ale bardzo przypominał mi 'Chleb z Vermont' J. Hamelman'a. Chrupiąca skórka i dużo dziur. Takie chleby
Zobacz więcej
Jeśli śledzicie naszą stronę od jakiegoś czasu, to pewnie wiecie (powtarzam to gdy tylko mogę), że moim ulubionym chlebem jest chleb z piekarni Tartine Bakery w San Francisco- tak zwany Tartine Bread.
Zobacz więcej
Tartine bread, majowa piekarnia - Piekarnia u Amber - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Tartine bread, majowa piekarnia (09.05.2016)Chleb orkiszowy z
Zobacz więcej