Przepis na tatar

matka_Wariatka
matka_Wariatka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
http://www.matkawariatka.net/
TaTaR

TaTaR 767

Miłością do tatara zaraziła mnie moja Babcia, która robiła najlepszy tatar na świecie. Na rodzinnych imprezach zajadaliśmy się nim. Od jakiegoś czasu „chodził” za mną właśnie tatar. Wczoraj kupiłam Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Tatar

Tatar 498

Tatar jest potrawą, którą uwielbia prawie każdy członek mojej rodziny. Wyznajemy zasadę, że tatar może być tylko dobry, albo bardzo dobry. Tatar jest potrawą z surowego mięsa, która nie wymaga Zobacz więcej
Obsesja Smaków
Obsesja Smaków Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obsesja Smaków
Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia 2557

Jak wspomniałam już kiedyś we wcześniejszym poście uwielbiam śledzie pod każdą postacią. Tatar ze śledzia to idealna przekąska nie tylko na imprezę. Na pewno będzie smakował wielbicielom śledzi :) Zobacz więcej
chochlik-reims
chochlik-reims Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje małe przyjemności
Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia 1977

Mojej mamie zostało trochę śledzi, co postanowiłam wykorzystać. Przygotowałam tatar ze śledzia. W sumie mam ochotę na tatar z łososia, ale trochę obawiam się przygotowywać potrawy z surowej ryby. Może Zobacz więcej
Kakunia
Kakunia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
.: wiedźmowe gotowanie :.
tatar

tatar 1000

tatar U-wiel-biam! I nie tylko ja :) W związku z czym robię. Warto to danie przygotować samemu, jak się je lubi - mamy wówczas pewność jego świeżości, co przy surowym mięsie i surowych jajkach jest Zobacz więcej
Na cztery widelce
Na cztery widelce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na4widelce@gmail.com
Tatar!

Tatar! 727

Bez świeżej, dobrze schłodzonej polędwicy wołowej się nie uda. I musi być siekany, nie mielony - wtedy przestaje być tatarem, jest po prostu mielonym mięsem wołowym ;) Ciężko jest mi zrozumieć osoby, Zobacz więcej
garymichy
garymichy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
garymichy
Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia 2771

Tatar ze śledzia to pomysł na smaczną przekąskę, ładnie podany świetne sprawdzi się na stole przy okazji różnych uroczystości. Najlepsze do tatara ze śledzia są swojskie ogórki kiszone i grzybki z Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Feeria Smaków bez cukru
Tatar z Łososia

Tatar z Łososia 1773

Tatar z Łososia Siekane mięso surowego łososia podane w formie tatara. Pierwszy raz w pełni udanego (czytaj takiego jak w sopockiej "Przystani"). Do tej pory efekty moich prób najczęściej lądowały w Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia 3872

Do tej pory jadłam głównie tatary wołowe, moje zresztą ulubione, ale że jestem też osobą która kocha śledzie postanowiłam zrobić swojego tatara właśnie ze śledzia. Wyszedł idealny, na chrupkim chlebku Zobacz więcej
kasiaganc5
kasiaganc5 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni
Tatar

Tatar 1626

Tatar – potrawa na zimno, której główny składnik / mięso wołowe/ jest drobno siekany, skrobany ewentualnie mielony. Podawany z surowym żółtkiem, cebulą oraz opcjonalnie z kiszonym ogórkiem i Zobacz więcej
Agiatis
Agiatis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja kulinarna przygoda
Tatar

Tatar 969

Tatar w naszej wersji jest nieco uboższy od podstawowej. Nie dodaję do niego ogórka, pozostaje tylko żółtko, cebula plus przyprawy, tak podany dla nas jest najlepszy;). Robiąc tatar, mięso musi być Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Tatar

Tatar 1054

Tatar przepis na wyśmienitą przystawkę zdradzam sekret pysznego tatara Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Desery Dodatki Grill Makarony Zobacz więcej
Takiego tatara można zrobić ze śledzia marynowanego, surowego lub z oleju. Tym razem chciałam Wam pokazać jak szybko można cieszyć się przepyszna przekąską albo zaserwować ją gościom, którzy śledzie Zobacz więcej
Ostry Kęs
Ostry Kęs Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ostry Kęs
Tatar

Tatar 1723

Tatar to król domówek i wesel. Dobry tatar posypany grubąwarstwą świeżo mielonegopieprzu i wszystkie weselne “dewolaje”czy zrazy w sosie pieczarkowym mogą się schować. No dobra, i tak mogą się Zobacz więcej
Wulkan-smaku
Wulkan-smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wulkan smaku
Tatar

Tatar 1279

Tatar Dodane 31 lipca, 2013 w Przystawki i przekąski Uwielbiam tatar, ale robię go pod warunkiem,że mam ładne świeże mięsko i świeże wiejskie jajka. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 żółtka Zobacz więcej
Zmrożona, polska wódka i pyszna zakąska. Taki tatar jest szybki w przygotowaniu i idealnie bilansuje zmrożoną substancję. Zwłaszcza w ostatki:) Składniki: (dwie porcje) słoik śledzi matjasów chrzan Zobacz więcej
kuba.pichci
kuba.pichci Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuba Pichci
Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia 2691

Zastanawiałem się ostatnio nad jakąś ciekawą przystawką, którą mógłbym podać przed posiłkiem, a ponieważ miałem akurat opakowanie śledzi postanowiłem upichcić coś z nich właśnie. Ponieważ bardzo lubię Zobacz więcej
gotujebochce
gotujebochce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuje Bo Chce
Tatar

Tatar 1038

Dziś kolejny przepis. Tym razem czas na typowe polskie danie - tatara. Istnieje wielu zwolenników, jak i wielu przeciwników tego dania. Myślę, że można się do niego przekonać. Ja kiedyś bardzo nie Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Tatar

Tatar 433

Wpisując się w nurt ostatniej popularności tatara w naszym kraju, dziś na przystawkę polecam domowy, wykonany z doskonałej jakości mięsa, tatar wołowy – 100% wołowiny, bez żadnych gwiazdek. Nie ma się Zobacz więcej
dianastar
dianastar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tanie Gotowanie
Tatar

Tatar 2422

Przepis na porcję 250 g tatar 250 g polędwicy wołowej 1 jajko 1 łyżka wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka oliwy 1 ogórek kiszony 1 mała cebula Polędwicę mielimy z wodą, oliwą i masłem po czym doprawiamy Zobacz więcej

Tatar jest daniem specyficznym, podawanym najczęściej jako przystawka. Mielone, a ściślej mówiąc siekane lub skrobane mięso, albo jest lubiane, albo znienawidzone. Specyficzna konsystencja surowego mięsa nie każdemu przejdzie przez gardło. Szczególnie, jeśli bardziej wrażliwa osoba pozna ciekawą historię powstania tatara, nazywanego również befsztykiem tatarskim. Otóż podczas wojny Tatarzy wozili pod siodłem kawałki mięsa końskiego lub wołowego. Roztarte ruchem kawałki, zamarynowane potem zwierzęcia, były zeskrobywane z końskiego grzbietu i jedzone na surowo bądź pieczone nad ogniem. Do Polski tatar przywędrował wraz z wojskami tatarskimi, podczas Potopu Szwedzkiego.

Jeśli jesteś smakoszem tatara przygotowując go powinieneś wiedzieć co zrobić, aby danie to było naprawdę smaczne. Przede wszystkim musi być przygotowane z najwyższej jakości mięsa wołowego lub końskiego. Mięso nie powinno być poprzerastane błonami i ścięgnami. Wielu szefów kuchni twierdzi, że najlepszy tatar wychodzi z polędwicy wołowej, udźca wołowego lub łopatki wołowej. Najlepsi kucharze wykorzystują rostbef, bo należy do mięs chudych, kruchych i smacznych. Rostbef można podawać pokrojony na niewielką kostkę. Znane zewsząd siekanie stosuje się raczej na twardszych kawałkach, takich jak ligawa. Ponadto ligawę z powodzeniem można zmielić w maszynce. Trzeba pamiętać jednak, aby ostrza były schłodzone. Warto również wiedzieć, że mięso pochodzące z krajowych krów zawsze będzie twardsze. Ubijane są bowiem zazwyczaj krowy mleczne, starsze. Delikatniejsze, miękkie i soczyste będzie danie przygotowane z wołowiny francuskiej, belgijskiej lub argentyńskiej. Tam mięso na tatar jest sezonowane i pobierane z ras wyselekcjonowanych. Schłodzić trzeba również mięso przygotowane do podania. Najlepiej podać je też na schłodzonych talerzach. To zapewni jego sterylność i zahamuje ewentualny rozwój bakterii. Tatar przyprawiamy bezpośrednio przed podaniem. Stara szkoła mówi, że tatar przyprawia się solą i pieprzem i podaje z surowym żółtkiem jaja kurzego, przepiórczego, które teraz, ze względu na możliwość zatrucia, najczęściej zastępowane jest żółtkiem przygotowanym sous vide, confit, a nawet kotowanym na półtwardo. Obecnie tatar przyprawia się jednak również sosem sojowym lub rybnym albo anchois. Dodajemy do niego czarny pieprz, chili, chrzan, musztardę. Wspaniałym dodatkiem są korniszony, grzyby, kapary, oliwki, sok z cytryny oraz niezastąpiona szalotka. Zamiast żółtka można dodać też olej lub majonez, które poprawią konsystencję mięsa. Co najważniejsze, wszystkie dodatki nie mogą być zmielone czy zblendowane, a muszą być drobno posiekane.

Tatara można zrobić również z suszonych pomidorów, buraków, awokado, niektórych gatunków ryb (łososia wędzonego i surowego, tuńczyka, śledzia), krewetek. Każdy więc znajdzie swój ulubiony smak, nawet jeśli jest wegetarianinem. Warto eksperymentować kulinarnie! To niesamowita zabawa i możliwość odkrywania smaków, tekstur, możliwości kreatywnego wykorzystywania produktów.