tatar po żydowsku

pjakubczak
pjakubczak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na okruszku
Tatar żydowski

Tatar żydowski 227

1
Jak sama nazwa wskazuje danie z kuchni żydowskiej. Tatar żydowski podajemy na kanapki. Ja osobiście nie przepadam za wątróbką jednak ten tatar bardzo mi posmakował i z chęcią go zajada Składniki: Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Już niedługo …

Już niedługo …  72

0
Poniżej przedsmak tego, co w najbliższych dniach znajdziecie na blogu : Szykujcie makutrę i mikser, nachodzą Święta a wraz z nimi pierogi nadziewane masą makową z pomarańczami, tatar ze śledzi, karp Zobacz więcej
W domu pojawią się niespodziewanie goście pojawia się problem czym poczęstować. Z pomocą przychodzi nam majonez kielecki, puszka tuńczyka i kilka dodatków. Przystawkę możemy zrobić w kilka minut, Zobacz więcej
Podobno są nawet zloty wielbicieli tatarka. Dostałam kiedyś na facebooku nawet zaproszenie na jedno z takich spotkań. I do dziś żałuję, że nie poszłam, bo sama uwielbiam tatar. Nie ma niestety innego Zobacz więcej
Dla moich bliskich dziś przygotowałam tatara z polędwicy wołowej na który serdecznie zapraszam. Podstawą dobrego tatara jest jakość mięsa, powinno pochodzić ze znanego źródła. Ja kupuję od jednego Zobacz więcej
poczynania kuchenne wspomagał sprzęt Russell Hobbs z serii Aura. Siekacze, miksery, blendery, jednym słowem to co każdemu kuchennemu władcy niezbędne ;) Zapraszam na fotorelację Summa summarum Zobacz więcej
kawowym, orzechami i daktylami Szwarcwaldzka Pavlova Brownie z wiśniami w czekoladzie Tarta z jabłkami i żurawiną Tartaletki z galaretką i wiśniami w alkoholu Ciasteczka i rogaliki: Rogaliki Zobacz więcej
w soli morskiej - sałatka z żołądków - wątróbki gęsie w bekonie - gęś w kiszonej kapuście A na dzień dobry czekał na nas półgęsek – peklowana pierś gęsi wędzona w zimnym dymie dwa tygodnie….. i czy Zobacz więcej
Josia
Josia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Josi
Przepisy na Wielkanoc

Przepisy na Wielkanoc 283

0
z morelami i orzechami Mazurek kajmakowy z konfiturą pomarańczową Mini mazurki czekoladowe z konfiturą śliwkową Mazurek orzechowo-migdałowy z polewą z prawdziwej czekolady Ciasteczka i rogaliki: Zobacz więcej
KrytykKulinarny.pl
KrytykKulinarny.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Krytyk Kulinarny
Chanuka

Chanuka 170

0
W ostatnich dniach głośno zrobiło się w mediach o Chanuce, trwającym osiem dni żydowskim święcie świateł upamiętniającym zwycięskie powstanie Judy Machabeusza sprzed niemal 2200 lat. Chanuka to święto Zobacz więcej
spróbować?:) Najlepszy tatar będzie oczywiście z polędwicy wołowej, ale cena nie zachęca do zakupu Ja wybieram najczęściej polędwicę żydowską czyli najprościej mówiąc ligawę (30zł/kg)… Unikam Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 771

0
Gęś jadłam raz czy dwa razy w życiu, w wersji podstawowej – pieczoną; sama nie przygotowywałam jej nigdy – głównie dlatego, że wydawało mi się to szalenie trudne. Tym bardziej cieszę się, że udało mi Zobacz więcej
W miniony piątek uczestniczyłam w Warsztatach Kuchni Żydowskiej organizowanych w Restauracji Warszawska 39 przez Białostocki Szlak Kulinarny. Warsztaty jak warsztaty, szczerze mówiąc uczestniczyłam w Zobacz więcej
jest dobór trunków idealnie pasujących do pstrąga doprawionego zarumienionymi migdałami czy pachnącego korzeniami karpia. Pamiętajcie jednak, że to tylko propozycje. Jak zgodnie przyznaliEwelina Zobacz więcej
kilku blogerów) odbyło się również spotkanie z Andrzejem Polanem, który chętnie dzielił się z nami sprawdzonymi radami czy przepisami na mieszanki przypraw. Bardzo ciekawa postać, od której można się Zobacz więcej
z kurkami, opiekanymi ziemniaczkami i buraczkami na ciepło. Buraczki były przepysznę - dokładnie takie jak lubię. Mięso jednak niezbyt przypadło mi do gustu - sos raczej nie przypominał Zobacz więcej
obróbką termiczną i innych ciekawych kwestiach związanych z rybami... ...a po tym, zaczęła się ta najfajniejsza część spotkania - czyli noże w dłoń! I tak oto w założeniach mieliśmy przygotować 3 Zobacz więcej
przetworów i jako proces przetwórczy na wschodnich terenach Polski ma długą tradycję. Chociaż same ogórki do Polski trafiły ze wschodu, to metoda kiszenia ogórków przywędrowała z przeciwnego Zobacz więcej
przetworów i jako proces przetwórczy na wschodnich terenach Polski ma długą tradycję. Chociaż same ogórki do Polski trafiły ze wschodu, to metoda kiszenia ogórków przywędrowała z przeciwnego Zobacz więcej
kuchnię, to po rozmowie z właścicielem, który przez dwa ostatnie lata opuścił to miejsce tylko na dwa dni, pada stwierdzenie: fusion żydowski. Z Maroka, z Hiszpanii, trochę z Polski. Powoli ale Zobacz więcej