tatar po żydowsku

pjakubczak
pjakubczak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na okruszku
Tatar żydowski

Tatar żydowski 191

1
Jak sama nazwa wskazuje danie z kuchni żydowskiej. Tatar żydowski podajemy na kanapki. Ja osobiście nie przepadam za wątróbką jednak ten tatar bardzo mi posmakował i z chęcią go zajada Składniki: Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Już niedługo …

Już niedługo …  59

0
Poniżej przedsmak tego, co w najbliższych dniach znajdziecie na blogu : Szykujcie makutrę i mikser, nachodzą Święta a wraz z nimi pierogi nadziewane masą makową z pomarańczami, tatar ze śledzi, karp Zobacz więcej
W domu pojawią się niespodziewanie goście pojawia się problem czym poczęstować. Z pomocą przychodzi nam majonez kielecki, puszka tuńczyka i kilka dodatków. Przystawkę możemy zrobić w kilka minut, Zobacz więcej
Podobno są nawet zloty wielbicieli tatarka. Dostałam kiedyś na facebooku nawet zaproszenie na jedno z takich spotkań. I do dziś żałuję, że nie poszłam, bo sama uwielbiam tatar. Nie ma niestety innego Zobacz więcej
Dla moich bliskich dziś przygotowałam tatara z polędwicy wołowej na który serdecznie zapraszam. Podstawą dobrego tatara jest jakość mięsa, powinno pochodzić ze znanego źródła. Ja kupuję od jednego Zobacz więcej
poczynania kuchenne wspomagał sprzęt Russell Hobbs z serii Aura. Siekacze, miksery, blendery, jednym słowem to co każdemu kuchennemu władcy niezbędne ;) Zapraszam na fotorelację Summa summarum Zobacz więcej
Śledź pod marynowaną pierzynką Pasta ze śledziem po żydowsku Śledź w oleju z cebulą Tatar ze śledzia z marynowanymi grzybkami, kaparami i korniszonem Śledzie ze śmietaną i jabłkiem Sałatka ze Zobacz więcej
dla nas, dla naszych bardziej lub mniej dociekliwych pytań. W trakcie warsztatów przygotowałyśmy i zjadłyśmy : - okrasa – siekana pierś gęsi z solą i majerankiem, taki tatar z gęsi - żydowska Zobacz więcej
Josia
Josia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Josi
Przepisy na Wielkanoc

Przepisy na Wielkanoc 241

0
Śledzie: Śledź "pod szubą" Sałatka ze śledziem i jajkiem z jogurtowym sosie Śledź pod marynowaną pierzynką Pasta ze śledziem po żydowsku Śledź w oleju z cebulą Tatar ze śledzia z marynowanymi Zobacz więcej
KrytykKulinarny.pl
KrytykKulinarny.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Krytyk Kulinarny
Chanuka

Chanuka 157

0
W ostatnich dniach głośno zrobiło się w mediach o Chanuce, trwającym osiem dni żydowskim święcie świateł upamiętniającym zwycięskie powstanie Judy Machabeusza sprzed niemal 2200 lat. Chanuka to święto Zobacz więcej
spróbować?:) Najlepszy tatar będzie oczywiście z polędwicy wołowej, ale cena nie zachęca do zakupu Ja wybieram najczęściej polędwicę żydowską czyli najprościej mówiąc ligawę (30zł/kg)… Unikam Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 722

0
ze skórą z solą, majerankiem i pieprzem – coś jak tatar, doskonale nadaje się do pieczywa uda gęsie confit roladki z wątróbki gęsiej marynowanej w słodkim winie w boczku pierś z gęsi smażona z Zobacz więcej
W miniony piątek uczestniczyłam w Warsztatach Kuchni Żydowskiej organizowanych w Restauracji Warszawska 39 przez Białostocki Szlak Kulinarny. Warsztaty jak warsztaty, szczerze mówiąc uczestniczyłam w Zobacz więcej
czasem zaszaleć, złamać reguły i cieszyć się zupełnie nową jakością, jaką uda nam się tą metodą stworzyć! Poniżej przedstawiam więc nasze świąteczne typy: Do karpia po żydowsku- Botalcura La Porfia Zobacz więcej
kilku blogerów) odbyło się również spotkanie z Andrzejem Polanem, który chętnie dzielił się z nami sprawdzonymi radami czy przepisami na mieszanki przypraw. Bardzo ciekawa postać, od której można się Zobacz więcej
i klasycznego tatara. Zupa była wspaniale doprawiona tymiankiem, z miękka lecz chrupiącą cebulą i pysznymi grzaneczkami. A tatar...cóż to był za tatar! Ubóstwiam wołowinę, a ta była doprawiona Zobacz więcej
obróbką termiczną i innych ciekawych kwestiach związanych z rybami... ...a po tym, zaczęła się ta najfajniejsza część spotkania - czyli noże w dłoń! I tak oto w założeniach mieliśmy przygotować 3 Zobacz więcej
W pierwszej części w skrócie opisałam najczęściej używane w kuchni podlaskiej składniki. W drugiej części przedstawiłam potrawy powstałe w wyniku wpływów ludności i kultury białoruskiej oraz Zobacz więcej
W pierwszej części w skrócie opisałam najczęściej używane w kuchni podlaskiej składniki. W drugiej części przedstawiłam potrawy powstałe w wyniku wpływów ludności i kultury białoruskiej oraz Zobacz więcej
kuchnię, to po rozmowie z właścicielem, który przez dwa ostatnie lata opuścił to miejsce tylko na dwa dni, pada stwierdzenie: fusion żydowski. Z Maroka, z Hiszpanii, trochę z Polski. Powoli ale Zobacz więcej