tatar po żydowsku

pjakubczak
pjakubczak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na okruszku
Tatar żydowski

Tatar żydowski 240

1
{{headerMessage}}
Jak sama nazwa wskazuje danie z kuchni żydowskiej. Tatar żydowski podajemy na kanapki. Ja osobiście nie przepadam za wątróbką jednak ten tatar bardzo mi posmakował i z chęcią go zajada Składniki: Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Już niedługo …

Już niedługo …  75

0
{{headerMessage}}
Poniżej przedsmak tego, co w najbliższych dniach znajdziecie na blogu : Szykujcie makutrę i mikser, nachodzą Święta a wraz z nimi pierogi nadziewane masą makową z pomarańczami, tatar ze śledzi, karp Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W domu pojawią się niespodziewanie goście pojawia się problem czym poczęstować. Z pomocą przychodzi nam majonez kielecki, puszka tuńczyka i kilka dodatków. Przystawkę możemy zrobić w kilka minut, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podobno są nawet zloty wielbicieli tatarka. Dostałam kiedyś na facebooku nawet zaproszenie na jedno z takich spotkań. I do dziś żałuję, że nie poszłam, bo sama uwielbiam tatar. Nie ma niestety innego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dla moich bliskich dziś przygotowałam tatara z polędwicy wołowej na który serdecznie zapraszam. Podstawą dobrego tatara jest jakość mięsa, powinno pochodzić ze znanego źródła. Ja kupuję od jednego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
poczynania kuchenne wspomagał sprzęt Russell Hobbs z serii Aura. Siekacze, miksery, blendery, jednym słowem to co każdemu kuchennemu władcy niezbędne ;) Zapraszam na fotorelację Summa summarum Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mięsa na świąteczny obiad: Schab pieczony z morelami i miodem Udka z kurczaka ze śliwkami i białym winem Kurczak z jabłkami w miodzie Sałatki: Sałatka z kurczakiem, gruszką i żurawiną Sałatka z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w soli morskiej - sałatka z żołądków - wątróbki gęsie w bekonie - gęś w kiszonej kapuście A na dzień dobry czekał na nas półgęsek – peklowana pierś gęsi wędzona w zimnym dymie dwa tygodnie….. i czy Zobacz więcej
Josia
Josia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Josi
Przepisy na Wielkanoc

Przepisy na Wielkanoc 321

0
{{headerMessage}}
Śledzie: Śledź "pod szubą" Sałatka ze śledziem i jajkiem z jogurtowym sosie Śledź pod marynowaną pierzynką Pasta ze śledziem po żydowsku Śledź w oleju z cebulą Tatar ze śledzia z marynowanymi Zobacz więcej
KrytykKulinarny.pl
KrytykKulinarny.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Krytyk Kulinarny
Chanuka

Chanuka 172

0
{{headerMessage}}
W ostatnich dniach głośno zrobiło się w mediach o Chanuce, trwającym osiem dni żydowskim święcie świateł upamiętniającym zwycięskie powstanie Judy Machabeusza sprzed niemal 2200 lat. Chanuka to święto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mięso będzie dobrze rozdrobnione Posiekaną wołowinę przekładamy do miski, wlewamy wodę, oliwę i doprawiamy solą oraz pieprzem - mieszamy Ogórka i cebulę kroimy w kostkę, możemy wymieszać z mięsem lub Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 787

0
{{headerMessage}}
Gęś jadłam raz czy dwa razy w życiu, w wersji podstawowej – pieczoną; sama nie przygotowywałam jej nigdy – głównie dlatego, że wydawało mi się to szalenie trudne. Tym bardziej cieszę się, że udało mi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W miniony piątek uczestniczyłam w Warsztatach Kuchni Żydowskiej organizowanych w Restauracji Warszawska 39 przez Białostocki Szlak Kulinarny. Warsztaty jak warsztaty, szczerze mówiąc uczestniczyłam w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, delikatne białe wino wprost z Toskanii. Do śledzi w śmietanie-Martí Serdà Masia d`Or Cava Brut Penedès, delikatna cava (wprost z regionu, w którym spędzałam tegoroczne wakacje ;) Do tatara ze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kilku blogerów) odbyło się również spotkanie z Andrzejem Polanem, który chętnie dzielił się z nami sprawdzonymi radami czy przepisami na mieszanki przypraw. Bardzo ciekawa postać, od której można się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i klasycznego tatara. Zupa była wspaniale doprawiona tymiankiem, z miękka lecz chrupiącą cebulą i pysznymi grzaneczkami. A tatar...cóż to był za tatar! Ubóstwiam wołowinę, a ta była doprawiona Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nam się jednak, dodatkowo, zrobić tatar z łososia z szalotką i kaparami. A dzięki temu, że od organizatorów otrzymaliśmy przepisy, nie musieliśmy w między czasie gotowania, zapisywać ich w notesie - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W pierwszej części w skrócie opisałam najczęściej używane w kuchni podlaskiej składniki. W drugiej części przedstawiłam potrawy powstałe w wyniku wpływów ludności i kultury białoruskiej oraz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W pierwszej części w skrócie opisałam najczęściej używane w kuchni podlaskiej składniki. W drugiej części przedstawiłam potrawy powstałe w wyniku wpływów ludności i kultury białoruskiej oraz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kawałek schabu, w chrupiącej panierce, znany nam z każdego niedzielnego popołudnia, tu podany artystycznie, że ażślinkacieknie. Pierś z kaczki w sosie śliwkowo-korzennym podana na puree z marchwi z Zobacz więcej