tatarak

Tatarak znany jest po wieloma nazwami - ajer, szuwar, kalmus. Kłącza należy zbierać w maju lub na poczatku czerwca. Ale na nalewkę używamy tatarak suszony, więc wykorzystując ten przepis na nalewkę Zobacz więcej
Tatarak zwyczajny - aromatyczny, tajemniczy o zielonej długiej wąskiej łodydze, przechodzącej u podstawy w kolor czerwono - purpurowy. „Rozbierając” go na czynniki pierwsze, w środkowej i dolnej Zobacz więcej
Jeżeli się potrze w palcach zieloną jego wstążkę, miejscami przymarszczoną, poczuje się zapach, łagodną woń “wierzbami ocienionej wody”trochę tylko zatrącającą wschodnim nardem. Iwaszkiewicz wspomina Zobacz więcej
Byliśmy ostatnio na przepięknych nadbużańskich łąkach i uroczyskach pełnych ziół, kwiatów, owadów i żab. Oczywiście nie wróciliśmy z niczym...w drodze powrotnej samochód wypełniały pomieszane zapachy Zobacz więcej
Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku - Domowy chleb na zakwasie, przepisy - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Chleb żytni na serwatce, Zobacz więcej
dla Was:) Tymczasem z okazji 5 rocznicy bloga, mam dla Was przepis na chleb żytni pieczony na liściach tataraku. To nie jest mój pierwszy chleb, ale maj jest ulubionym miesiącem tej byliny i raz Zobacz więcej
Biały żytni z serwatką na liściach tataraku, metoda dwufazowa - Domowy chleb na zakwasie, przepisy - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Biały żytni z Zobacz więcej
Kolejny nasz tort z wędkarzem. Tym razem w łódce i ukryty w tataraku. Pewnie czai się na szczupaki. Jednego już właśnie złapał. Tort z białego i czekoladowego biszkopta z kremem czekoladowym i Zobacz więcej
:-) Spis treści postaram się na bieżąco uzupełniać :-) Maj: Miodek majowy, czyli syrop z mniszka lekarskiego (mlecza) Zupa szczawiowa Syrop z pędów sosny Syrop z pędów świerkowych Konfitura z kłącza Zobacz więcej
Składniki: 15 dag świeżego kłącza tataraku lub 7 dag suszonego 1 kawałek kory cynamonu 5 owoców kardamonu 1 l alkoholu 40% Składniki włożyć do słoja, zalać alkoholem. Zostawić na 2 tygodnie, od czasu Zobacz więcej
Zbliżają się święta. Cieszę się na nie bardzo, bo pewien człowiek będzie obchodził je po raz pierwszy w życiu. W kuchni gotuję przed-świąteczny bigos i zagryzam najpyszniejszym na świecie ciemnym Zobacz więcej
Gosha
Gosha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria
Benedyktynka

Benedyktynka 1068

0
teraz podstawą tej nalewki. Świeże zioła, które użyłam to mięta, tymianek, majeranek, melisa, lawenda. Reszta składników bez zmian. Nastaw 1, 800 ml spirytusu 95%, czas maceracji 14 dni:- 20 g Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje pasje
Nalewka borówkowa

Nalewka borówkowa 4600

1
borówek (tych czarnych;) ) 3 goździki mały kawałek cynamonu lub szczypta mielonego kilka kawałków skórki suszonej pomarańczy kawałek świeżego kłącza tataraku 2 szkl. wody 750g cukru 1 l. spirytusu Zobacz więcej
Wódka angielska gorzkaskładniki: 10 dag świeżej skórki cytrynowej 5 dag skórki pomarańczowej 2 dag suszonego tataraku 2 dag imbiru 2 dag arcydzięgla szczypta goryczkiżółtej 5 g startej gałki Zobacz więcej
widoki, cóż chcieć więcej ;). Wracając do nalewki nie robi się jej długo po 2 miesiącach jest gotowa - mam taką która dopiero po pół roku nadaje się do picia z tatarakiem też świetna, ale nie chciało Zobacz więcej
dziewięciu rozdziałach: agrest, aronia, barszcz, biedrzeniec, brzoza, czarny bez, czosnek niedźwiedzi, dąb, dereń, dzika róża, głóg, jałowiec, jarzębina, kasztan, lipa, mak, morwa, pigwa, pokrzywa, Zobacz więcej
ekopowidła
ekopowidła Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ekopowidła
Kiedy zierać zioła?

Kiedy zierać zioła? 104

0
roślina nie była mokra od rosy. Nie zbiera się mokrych kwiatów, ziół czy liści ponieważ często takie rośliny zaparzają się a to powoduje zmianę barwy, smaku i zapachu. Można wyodrębnić kilka okresów Zobacz więcej
samą kozieradkę - porcję na maksymalnie 3 dni, jednak tym razem zrobiłam wcierkę wg. zupełnie nowej receptury. Oprócz kozieradki dodałam też: - pokrzywę - szałwię - rumianek - miętę - lipę - kłącze Zobacz więcej
się na złożony i głęboki smak. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg owoców tarniny 700 g Zobacz więcej
keksówki wyłożonej papierem i wysypanej mąką, ponieważ piekłam w garnku rzymskim).Ciasto rosnie dość szybko (u mnie średnio ok. 1,5 godziny). Nagrzać garnek żeliwny (lub wymoczony w wodzie garnek Zobacz więcej