tatarak

Tatarak znany jest po wieloma nazwami - ajer, szuwar, kalmus. Kłącza należy zbierać w maju lub na poczatku czerwca. Ale na nalewkę używamy tatarak suszony, więc wykorzystując ten przepis na nalewkę Zobacz więcej
Tatarak zwyczajny - aromatyczny, tajemniczy o zielonej długiej wąskiej łodydze, przechodzącej u podstawy w kolor czerwono - purpurowy. „Rozbierając” go na czynniki pierwsze, w środkowej i dolnej Zobacz więcej
Jeżeli się potrze w palcach zieloną jego wstążkę, miejscami przymarszczoną, poczuje się zapach, łagodną woń “wierzbami ocienionej wody”trochę tylko zatrącającą wschodnim nardem. Iwaszkiewicz wspomina Zobacz więcej
Byliśmy ostatnio na przepięknych nadbużańskich łąkach i uroczyskach pełnych ziół, kwiatów, owadów i żab. Oczywiście nie wróciliśmy z niczym...w drodze powrotnej samochód wypełniały pomieszane zapachy Zobacz więcej
Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku - Domowy chleb na zakwasie, przepisy - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Chleb żytni na serwatce, Zobacz więcej
dla Was:) Tymczasem z okazji 5 rocznicy bloga, mam dla Was przepis na chleb żytni pieczony na liściach tataraku. To nie jest mój pierwszy chleb, ale maj jest ulubionym miesiącem tej byliny i raz Zobacz więcej
Biały żytni z serwatką na liściach tataraku, metoda dwufazowa - Domowy chleb na zakwasie, przepisy - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Biały żytni z Zobacz więcej
Kolejny nasz tort z wędkarzem. Tym razem w łódce i ukryty w tataraku. Pewnie czai się na szczupaki. Jednego już właśnie złapał. Tort z białego i czekoladowego biszkopta z kremem czekoladowym i Zobacz więcej
:-) Spis treści postaram się na bieżąco uzupełniać :-) Maj: Miodek majowy, czyli syrop z mniszka lekarskiego (mlecza) Zupa szczawiowa Syrop z pędów sosny Syrop z pędów świerkowych Konfitura z kłącza Zobacz więcej
Składniki: 15 dag świeżego kłącza tataraku lub 7 dag suszonego 1 kawałek kory cynamonu 5 owoców kardamonu 1 l alkoholu 40% Składniki włożyć do słoja, zalać alkoholem. Zostawić na 2 tygodnie, od czasu Zobacz więcej
Zbliżają się święta. Cieszę się na nie bardzo, bo pewien człowiek będzie obchodził je po raz pierwszy w życiu. W kuchni gotuję przed-świąteczny bigos i zagryzam najpyszniejszym na świecie ciemnym Zobacz więcej
Gosha
Gosha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria
Benedyktynka

Benedyktynka 1015

0
teraz podstawą tej nalewki. Świeże zioła, które użyłam to mięta, tymianek, majeranek, melisa, lawenda. Reszta składników bez zmian. Nastaw 1, 800 ml spirytusu 95%, czas maceracji 14 dni:- 20 g Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje pasje
Nalewka borówkowa

Nalewka borówkowa 4573

1
borówek (tych czarnych;) ) 3 goździki mały kawałek cynamonu lub szczypta mielonego kilka kawałków skórki suszonej pomarańczy kawałek świeżego kłącza tataraku 2 szkl. wody 750g cukru 1 l. spirytusu Zobacz więcej
Wódka angielska gorzkaskładniki: 10 dag świeżej skórki cytrynowej 5 dag skórki pomarańczowej 2 dag suszonego tataraku 2 dag imbiru 2 dag arcydzięgla szczypta goryczkiżółtej 5 g startej gałki Zobacz więcej
widoki, cóż chcieć więcej ;). Wracając do nalewki nie robi się jej długo po 2 miesiącach jest gotowa - mam taką która dopiero po pół roku nadaje się do picia z tatarakiem też świetna, ale nie chciało Zobacz więcej
dziewięciu rozdziałach: agrest, aronia, barszcz, biedrzeniec, brzoza, czarny bez, czosnek niedźwiedzi, dąb, dereń, dzika róża, głóg, jałowiec, jarzębina, kasztan, lipa, mak, morwa, pigwa, pokrzywa, Zobacz więcej
samą kozieradkę - porcję na maksymalnie 3 dni, jednak tym razem zrobiłam wcierkę wg. zupełnie nowej receptury. Oprócz kozieradki dodałam też: - pokrzywę - szałwię - rumianek - miętę - lipę - kłącze Zobacz więcej
się na złożony i głęboki smak. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg owoców tarniny 700 g Zobacz więcej
keksówki wyłożonej papierem i wysypanej mąką, ponieważ piekłam w garnku rzymskim).Ciasto rosnie dość szybko (u mnie średnio ok. 1,5 godziny). Nagrzać garnek żeliwny (lub wymoczony w wodzie garnek Zobacz więcej