tażin

Tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią | Bezglutenowe Kuchenne Wariacje Skip to content Szukaj: Bezglutenowe Kuchenne Wariacje Kulinarny blog z bezglutenowymi przepisami na potrawy słodkie i wytrawne :) Zobacz więcej
Inka VEGANation
Inka VEGANation Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
VEGANation
WEGAŃSKI TAŻIN

WEGAŃSKI TAŻIN 112

Słowo tażin odnosi się zarówno do arabskiego glinianego naczynia jak i tradycyjnego dania kuchni marokańskiej przyrządzanego właśnie w takim naczyniu. Tażin wykonany jest z gliny, swoim kształtem Zobacz więcej
MAgda
MAgda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Silver Teaspoon
Tażin z kurczaka

Tażin z kurczaka 612

Tażin to jedno z moich ulubionych dań kuchni marokańskiej. Po wersji z czerwonego mięsa, która wymaga długiego duszenia, przyszedł czas na wersję ekspresową, z dodatkiem kurczaka. (2 porcje) 1 łyżka Zobacz więcej
Kinia87
Kinia87 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kultura Kulinarna
Cytrynowy tażin z rybą

Cytrynowy tażin z rybą 187

Moja ukochana, najulubieńsza książka kucharska na świecie – „15 minut w kuchni” Jamiego Olivera ma tylko 1 minus. Jest w niej za dużo potraw z owocami morza w roli głównej. Na owocach morza się nie Zobacz więcej
Kuchnia Maroka to absolutnie niepowtarzalna spośród tradycji kulinarnych Śródziemnomorza. Łączy w sobie słoneczną prostotę kuchni znad Mare Nostrum (łacińska nazwa Morza Śródziemnoego - "Nasze Morze" Zobacz więcej
Na początku uprzedzam, że nie da się tej potrawy przygotować od razu, gdyż ukiszenie cytryn zajmuje tydzień. Warto jednak uzbroić się w cierpliowść, danie jest przepyszne, smakuje świeżo i Zobacz więcej
Garnek, który zawsze chciałam mieć nareszcie znalazł się w mojej kuchni! Tażin (tagine, tadżin) to nazwa naczynia i potrawy, którą się w nim przyrządza. Służy do bardzo długiego duszenia, dzięki Zobacz więcej
Urządzenie do tażin kupiłam na zeszłorocznej poświątecznej wyprzedaży. Jest piękne i stoi na półce od prawie roku :) Postanowiłam że dzisiejszy niedzielny obiad będzie idealną okazją do jego Zobacz więcej
MAgda
MAgda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Silver Teaspoon
Tażin z kurczaka i groszku

Tażin z kurczaka i groszku 181

Dziś propozycja dla osób lubiących orientalną kuchnię, ale taką która nie przytłacza nadmiarem przypraw. Godny polecenia osobom zaczynającym swoją przygodę z kuchnią marokańską. Zazwyczaj tażin Zobacz więcej
Nie będę się chwalić, że mój dzisiejszy tażin jest świetny. Podam wam tylko przepis. No i może wspomnę mimochodem, że koleżanka, która przyszła mnie odwiedzić i pogadać nad białym winem oraz kolacją Zobacz więcej
Tażin z kurczaka w garnku ciśnieniowym Dodane 30 czerwca, 2013 w Dania główne Postanowiłam wreszcie wypróbować swój prezent urodzinowym, czyli garnek ciśnieniowy. Lubię jak wszystkie składniki Zobacz więcej
Tażin (tagine) z kurczaka w sosie cytrynowym Przepyszne danie, bardzo aromatyczne z arabską nutą. Niestety nie posiadam póki co oryginalnego garnka do tażin, dlatego jego przygotowałam go w glinianym Zobacz więcej
U progu zimowych chłodów coraz częściej puszkujemy dań rozgrzewających, jednogarnkowych, dających uczucie błogości i ciepła. Taki jest tażin - marokańska potrawa, która urzeka smakiem i poprawia Zobacz więcej
Kiedy zastanawialiśmy się z Lepszą Połową, na jakie menu mamy ochotę w sylwestrowy wieczór we dwoje, postanowiliśmy jednogłośnie: ma być coś lekkiego. Po świątecznych podróżach do rodziców, po Zobacz więcej
Bardzo delikatne udka z kurczaka gotowane z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny, cebuli, czosnku oraz aromatycznego szafranu, kurkumy, kminu rzymskiego oraz oliwek. Tak przygotowany kurczak doskonale Zobacz więcej
Rzadko gotuję jakieś danie więcej niż raz. Ostatnio wyjątek zrobiłam dla doskonałego tażinu z dyni piżmowej z ciecierzycą i suszoną żurawiną. Naprawdę warto przygotować to danie, bo jest świetnym Zobacz więcej
Dzisiejszy tażin to chyba najmniej apetycznie prezentująca się potrawa, jaką miałam okazję do tej pory fotografować. Na szczęście smakuje lepiej niż wygląda ;) Wprawdzie oryginalnego naczynia do Zobacz więcej
Tagine (tajine, tażin) to tradycyjne, berberyjskie danie z północnej Afryki. Jego nazwa pochodzi od specjalnego, glinianego naczynia z wysoką, stożkowatą pokrywą, w którym jest przygotowywane. Zobacz więcej
Na powitanie jesieni proponuję bardzo aromatyczny, rozgrzewający gulasz w stylu marokańskim. Niejest to stuprocentowy tażin (tajine), bo robiłam go w woku, a nie w specjalnym stożkowym garnku, też Zobacz więcej
Dzień dobry, Dziś przedstawię Wam przepis na najsłynniejszy marokański tażin, którego aromat zbudowany jest ze składników emblematycznych dla tego kraju. Połączenie kiszonych cytryn, oliwek, imbiru i Zobacz więcej