tażin

Inka VEGANation
Inka VEGANation Obserwuj blogaObserwujesz bloga
VEGANation
WEGAŃSKI TAŻIN

WEGAŃSKI TAŻIN 62

0
Słowo tażin odnosi się zarówno do arabskiego glinianego naczynia jak i tradycyjnego dania kuchni marokańskiej przyrządzanego właśnie w takim naczyniu. Tażin wykonany jest z gliny, swoim kształtem Zobacz więcej
odrzucić :( Ostatnio przeglądając moją „biblię” odkryłam, że w rezultacie tych drastycznych cięć, pozostały mi w zasadzie ledwo 2-3 przepisy na potrawy rybne, w tym na aromatyczny tażin. Jamie Zobacz więcej
MAgda
MAgda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Silver Teaspoon
Tażin z kurczaka

Tażin z kurczaka 536

0
Tażin to jedno z moich ulubionych dań kuchni marokańskiej. Po wersji z czerwonego mięsa, która wymaga długiego duszenia, przyszedł czas na wersję ekspresową, z dodatkiem kurczaka. (2 porcje) 1 łyżka Zobacz więcej
Na początku uprzedzam, że nie da się tej potrawy przygotować od razu, gdyż ukiszenie cytryn zajmuje tydzień. Warto jednak uzbroić się w cierpliowść, danie jest przepyszne, smakuje świeżo i Zobacz więcej
Urządzenie do tażin kupiłam na zeszłorocznej poświątecznej wyprzedaży. Jest piękne i stoi na półce od prawie roku :) Postanowiłam że dzisiejszy niedzielny obiad będzie idealną okazją do jego Zobacz więcej
Garnek, który zawsze chciałam mieć nareszcie znalazł się w mojej kuchni! Tażin (tagine, tadżin) to nazwa naczynia i potrawy, którą się w nim przyrządza. Służy do bardzo długiego duszenia, dzięki Zobacz więcej
Nie będę się chwalić, że mój dzisiejszy tażin jest świetny. Podam wam tylko przepis. No i może wspomnę mimochodem, że koleżanka, która przyszła mnie odwiedzić i pogadać nad białym winem oraz kolacją Zobacz więcej
Dziś propozycja dla osób lubiących orientalną kuchnię, ale taką która nie przytłacza nadmiarem przypraw. Godny polecenia osobom zaczynającym swoją przygodę z kuchnią marokańską. Zazwyczaj tażin Zobacz więcej
tym kurczaka; grilluj albo usmaż; gotowe). Składa się, według różnych wersji, z kilkunastu-kilkudziesięciu ziół i korzeni oraz np. suszonych pąków róży. Ale moim ulubionym marokańskim patentem jest Zobacz więcej
Bardzo delikatne udka z kurczaka gotowane z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny, cebuli, czosnku oraz aromatycznego szafranu, kurkumy, kminu rzymskiego oraz oliwek. Tak przygotowany kurczak doskonale Zobacz więcej
Tażin z kurczaka w garnku ciśnieniowym Dodane 30 czerwca, 2013 w Dania główne Postanowiłam wreszcie wypróbować swój prezent urodzinowym, czyli garnek ciśnieniowy. Lubię jak wszystkie składniki Zobacz więcej
Tażin (tagine) z kurczaka w sosie cytrynowym Przepyszne danie, bardzo aromatyczne z arabską nutą. Niestety nie posiadam póki co oryginalnego garnka do tażin, dlatego jego przygotowałam go w glinianym Zobacz więcej
przekonany, ugotujcie mu ten tażin ;) Pachnie i smakuje niesamowicie. Jest aromatyczny, mocno pomidorowy i lekko słodki. Po prosty pyszny. Warto skorzystać z sezonu na dynie właśnie w ten sposób. Zobacz więcej
Dzisiejszy tażin to chyba najmniej apetycznie prezentująca się potrawa, jaką miałam okazję do tej pory fotografować. Na szczęście smakuje lepiej niż wygląda ;) Wprawdzie oryginalnego naczynia do Zobacz więcej
U progu zimowych chłodów coraz częściej puszkujemy dań rozgrzewających, jednogarnkowych, dających uczucie błogości i ciepła. Taki jest tażin - marokańska potrawa, która urzeka smakiem i poprawia Zobacz więcej
zrobienie ich jest wprost śmiesznie łatwe i daje później niesamowite możliwości w kuchni. Wymaga tylko nastawienia ich zawczasu. Tażin to także jedyne w swoim rodzaju naczynie - jeśli go nie masz, Zobacz więcej
Tagine (tajine, tażin) to tradycyjne, berberyjskie danie z północnej Afryki. Jego nazwa pochodzi od specjalnego, glinianego naczynia z wysoką, stożkowatą pokrywą, w którym jest przygotowywane. Zobacz więcej
Kolory na zdjęciu przywołują raczej późną jesień niż zimę, ale to właśnie zimą najchętniej sięgamy po korzeniowe warzywa i dania jednogarnkowe. Wkładamy tażin do piekarnika, dziecko pod pachę i możemy Zobacz więcej
Prawdziwa bomba aromatów, zapachów, faktur i kolorów. Pachnie tak, że kubeczki smakowe szaleją i kręci się w głowie. Dla miłośników kuchni marokańskiej i słodkiego smaku dań mięsnych. Tażin z soczystą Zobacz więcej
Dziś będzie coś wyjątkowego. Ryba. Nie dlatego, ze piątek mamy, bo ten nasz polski zwyczaj jakoś do mnie nie przemawia i z chęcią też wrzuciłbym na ruszt stek wołowy, ale dlatego, że właśnie na taaaką Zobacz więcej