teff

foodmania
foodmania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FOODMANIA
NALEŚNIKI Z MĄKI TEFF

NALEŚNIKI Z MĄKI TEFF 187

0
Od czasu do czasu trzeba zrobić naleśniki! Czy to na słodko, czy na wytrawnie to danie, które lubi chyba każdy ;) Dzisiaj naleśniki z mąki teff z dodatkiem mąki kokosowej! Składniki: 2 jajka 1 Zobacz więcej
Teff (miłka abisyńska) jest jednym z najstarszych zbóż afrykańskich. W jego skład wchodzi żelazo, wapń, kwas foliowy, błonnik oraz dobrej jakości białko. Brak glutenu jest dodatkową zaletą. W Etiopii Zobacz więcej
Z tą wartościową mąką zetknęłam się po raz pierwszy. Nie zawiera glutenu, za to ma mnóstwo składników odżywczych, m.in. wapń, żelazo, magnez, cynk, antyoksydanty, dużo błonnika. W związku z tym Zobacz więcej
Nietolerancja glutenu jest schorzeniem coraz szerzej widocznym w społeczeństwie. Przez pewien okres, niechęć do glutenu była tak silna, że nazywaną ją nową modą. Jednakże, w rzeczywistości jest to Zobacz więcej
Dzisiejszym śniadaniem rozpoczynam eksperymentowanie z płatkami teffu. Placuszki wyszły wyjątkowo puszyste, o orzechowym smaku i ciemnym kolorze, który zawdzięczają właśnie tym płatkom. Do środka Zobacz więcej
Dawno temu znalazłam przepis na babeczki, w których nie ma masła za to jest ubita śmietanka kremówka. Są pulchne, leciutkie i smakują jak biszkopty :) Tym razem postanowiłam spróbować z moim nowym Zobacz więcej
Śniadanie dodaję dzisiaj wyjątkowo późno :) Cały dzień spędzony poza domem - takie dni lubię najbardziej! Szczególnie gdy jest tak ciepło, jak dziś :) Bohaterem dzisiejszego śniadania jest teff, czyli Zobacz więcej
Daktylowe trufle z płatkami teff - Granat w kokosie Strona główna O mnie Moja filozofia odżywiania Kontakt Strona główna O mnie Moja filozofia odżywiania Kontakt Moje przepisy na dietetyczne dania bez Zobacz więcej
Kolejna propozycja dla wielbicieli owsianek: jesienna komosanka z płatków komosy ryżowej oraz płatków z teffu. Teff (miłka abisyńska) jest bezglutenowym pseudo-zbożem. To dobre źródło wapnia, żelaza, Zobacz więcej
Płatki teff na mleku migdałowym podane z pomarańczą, płatkami kokosa i czekoladą "Your chocolate story" z wiśniami, orzeszkami pinii, kwiatem soli morskiej i przyprawą do piernika Zapewne niektórzy z Zobacz więcej
Znacie już teff - czyli trawę abisyńską, z której wytwarza się mąkę i płatki? Jeśli nie, koniecznie musicie spróbować. To afrykańskie zboże zawiera bowiem duże ilości błonnika, wapnia, żelaza, kwasu Zobacz więcej
Przyznaję się - chyba wpadłam w wir pieczenia ciasteczek ;) Korzystając z kolejnego dnia 'normalnych' temperatur na zewnątrz znowu uruchomiłam piekarnik, co zresztą dodatkowo przydało się też Zobacz więcej
Teff, inaczej nazywany miłką abisyńską należy do rodzaju traw, hoduje się go głównie w Etiopii, gdzie wyrabia się z niego injerę - tradycyjny etiopski chleb w formie płaskich, ciągliwych naleśników. Zobacz więcej
Wybaczcie mi, że tak rzadko się pojawiam na blogu, ale naprawdę czasu brak :( Zdecydowanie zimą mam go jakoś więcej ;) Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pyszne ciasteczka w wersji bezglutenowej z Zobacz więcej
PLACUSZKI Z PŁATKÓW TEFF /przepis własny/ Składniki: 30 g płatków teff 30 g mąki pszennej graham łyżeczka oleju kokosowego łyżeczka kakao łyżeczka kremu czekoladowego z orzechów ziemnych Chufella 1/3 Zobacz więcej
Bezglutenowe, bezcukrowe, opcjonalnie wegańskie ciastka z teff to mój pierwszy eksperyment z tym składnikiem. Pierwszy i od razu nad wyraz udany! Do przygotowania ciastek użyłam zarówno mąki z teff, Zobacz więcej
składniki: - 1.5 szklanki mąki razowej - 1 szklanka mąki żytniej - 0.5 szklanki płatków teff - 1 szklanka ciepłej wody przegotowanej - 4 łyżkizakwasu - 5 łyżek nasion chia - sól -> Mąkę mieszamy z Zobacz więcej
Witajcie :) Dzisiaj ma dla Was pyszne naleśniki z bezglutenowej mąki kasztanowej i mąki Teff firmyIncola . Pewnie jesteście ciekawi co to za mąka Teff, a więc jest ona zrobiona z miłki abisyńskiej i Zobacz więcej
Przepis niezwykle prosty do wykonania i łatwy do zapamiętania. Dzięki dodatkowi teffu ciasteczka są puszyste, a zmielone wiórki kokosowe i słonecznik sprawiają, że pozostają miękkie i wilgotne. Do tej Zobacz więcej
się nie rozwala, nie kruszy i nie musimyzjadać naleśnikowej, na poły surowej "jajecznicy". Naleśniki są przy tym miękkie, mają strukturę zbliżoną do tradycyjnych, przygotowywanych na mące glutenowe. Zobacz więcej