tęga

ZOBACZ TAKŻE:

Uwielbiam tuńczyka. Ten przepis zwali Was z nóg. Niebo w gębie! Składniki: solidny kawał tuńczyka - około 1 kg 2 nieduże węgorze włoszczyzna (bez kapusty) cebula 2 ząbki czosnku butelka czerwonego Zobacz więcej
Kiedyś pisałam o różnicy między rosołem a bulionem. Pani Karolina Nakwaska za rosół uważała tęgi wywar mięsno-warzywny, a bulion to był lekki rosół, szybciej sporządzany. Natomiast profersor Meinecke Zobacz więcej
wedle uznania. Dodatkowo: banany, starata czekolada Przygotowanie: Śmietanę i mascarpone ubijamy aż zrobi się gęsty krem. Dodajemy kawę i cukier puder, mieszamy do połączenia. Masa musi być tęga. Na Zobacz więcej
Zapragnęłam takich ziemniaczków.. I odkryłam prosty patent jak je nacinać aby nie przeciąć do końca, nie wiem kto jest autorem, ale pokłony dla tej osoby za tęgą głowę i pomysłowość. A teraz przepis.. Zobacz więcej
Duszone Tofu z pieczarkami – marcowe wyzwanie DaringCooks Marcowe wyzwanie Daring Cooks, duszone potrawy to pomysł Carol, która zaproponowała kilka przepisów, z czego ja wybrałam duszone tofu z Zobacz więcej
Natalaada
Natalaada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KUCHNIA NATKI
ZUPA KREM Z BRUKWI

ZUPA KREM Z BRUKWI 1343

0
skrzyżowanie kalarepy z rzodkiewką, aczkolwiek jest dość 'tęga' i ma w sobie taką jakby goryczkę. Na razie robiłam z niej tylko zupę. W planach - inne potrawy. Składniki: * 2 b.duże brukwie * 1 duża Zobacz więcej
Zachciało mi się muffinek takich łaciatych... marmurkowych. No i upiekłam. Jakież było jednak moje zdziwienie, kiedy wyjęłam z piekarnika zamiast równo wyrośniętych muffinek, jakieś wynaturzone Zobacz więcej
patyczki, ja użyłam tych od lizaków. Tężejącą galaretkę wlać do kieliszków na 1/3 ich wysokości, to też zależy od wielkości truskawki, wkładać do każdego kieliszka truskawkę na patyczku - wstawić do Zobacz więcej
cocacolową... i szpinaku ani szparagów nie tknie, za to lubi pizze z szynką ipieczarkami... Nie da się zrobić jednej tarty dla całej rodziny iprawie każda tarta jest inna. Pierwsza dla Franciszka. Zobacz więcej
wolnym ogniu, jeśli chcemy, aby był klarowny i tęgi. Mniej więcej w połowie gotowania solimy go łyżką soli. Po 3 godzinach, próbujemy, i doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziarnistym, ewentualnie Zobacz więcej
- 1/4 szklanki mąki Galaretka - wybrany smak galaretki (u mnie truskawkowa) - 200 – 300 ml wody Czekolada: - tabliczka czekolady (u mnie 70% kakao) - 50 ml śmietanki kremówki (lub łyżka oleju) Dzień Zobacz więcej
Chcąc mieć rosół tęgi, trzeba liczyć funt mięsa na osobę. Na lżejszy, czyli zwyczajny, dość jest pół funta. (…) Można także włożyć w rosół dróbka od kaczki lub kury, co bardzo podnosi smak rosołu. To Zobacz więcej
dotyczą przepisu dla dużej blachy do pieczenia. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Nadmiar mąki wytrząsnąć z blachy i wyrzucić. Żółtka jajek oddzielić od białek. Piekarnik Zobacz więcej
ammniam
ammniam Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Am mniam
Zupa-krem z jarmużu

Zupa-krem z jarmużu 2401

2
Krem z jarmużu, to idealna zupa, gdy na dworze tęga zima, a my chcemy się rozgrzać i zjeść coś pysznego, szybkiego i nieskomplikowanego. Jarmuż powoli, powoli wraca do łask. Zaczyna się więcej o nim Zobacz więcej
ammniam
ammniam Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Am mniam
Zupa-krem z jarmużu

Zupa-krem z jarmużu 893

1
Krem z jarmużu, to idealna zupa, gdy na dworze tęga zima, a my chcemy się rozgrzać i zjeść coś pysznego, szybkiego i nieskomplikowanego. Jarmuż powoli, powoli wraca do łask. Zaczyna się więcej o nim Zobacz więcej
. Już miała zaatakować..jak nagle dostała olśnienia. - Zaraz…jakaś Ty dziwna…a czy Ty nie jesteś z obrazu? - A Panienka to ma rację. Jam z obrazu. Po pomoc przyszłam. Bom od razu jak Panienkę Zobacz więcej
przeszkadzają można całość przetrzeć przez sito przed gotowaniem. Osobiście uwielbiam jak te małe ziarenka malin pękają pod zębami. Gotowy gorący dżem przekładasz do słoików. Zakręcasz, odstawiasz do Zobacz więcej
dla nas będzie jak my ten jej kawał nawał uczcimy, i na krechę czasem co poleje na przednówku. O, nasz sołtys tęgi umysł ma i przyszłościowo myśleć potrafi. No ale co z tego kiedy sikorek żadnych Zobacz więcej
nie ma dobrego świeżego dorsza bałtyckiego i to nie ze względu na restrykcje połowowe, tylko dlatego, że sezon na dorsza bałtyckiego przypada zimą. Wtedy jest tęgi, sprężysty, duży i smaczny. Ten Zobacz więcej
"Chcąc mieć tęgi rosół trzeba liczyć 1 funt mięsa na osobę, na lżejszy dosyć jest pół funta. Wypłukawszy starannie mięso w studziennej wodzie, nalać go takąż świeżą wodą i gotować na wolnym ogniu, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: