Kosteczka kawowa ! Ciemny biszkopt z 5 jaj. Masa kawowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opkakowanie mascarpone 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru cukier i kawe można dosypać
Zobacz więcej
Kotlety szwajcarskie zazwyczaj robi się z cielęcinki,ale w moim miasteczku tegi nie uwidzisz.Przyjęła się jednak u nas w Polsce tradycja robienie tego kotleta ze schabu zachowując wszystkie składniki
Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm: Zawszem mówił, że gorzałka jeno tęgiej głowie służy. Zagłoba Jak zwykle w poszukiwaniu fajnych bułeczek udałam się na stronę Arabeski. Jak zwykle się nie zawiodłam. Składniki: - 2
Zobacz więcej
Duszone Tofu z pieczarkami – marcowe wyzwanie DaringCooks Marcowe wyzwanie Daring Cooks, duszone potrawy to pomysł Carol, która zaproponowała kilka przepisów, z czego ja wybrałam duszone tofu z
Zobacz więcej
Zapragnęłam takich ziemniaczków.. I odkryłam prosty patent jak je nacinać aby nie przeciąć do końca, nie wiem kto jest autorem, ale pokłony dla tej osoby za tęgą głowę i pomysłowość. A teraz przepis..
Zobacz więcej
Dziś z powodu nieco wolniejszego dnia udało mi się nadrobić trochę zaległości w kuchni. Ale o tym nieco później i zdradzę tylko, że oprócz obiadu (obiad być musi) to piekłam, piekłam i piekłam... :) A
Zobacz więcej
W końcu wybrałem się do Hali Koszyki w Warszawie sprawdzić, co miejscowe lokale mają do zaoferowania. Przechadzając się między knajpami natknąłem się na Siewcy Smaku, a tam na tablicy napisane było,
Zobacz więcej
Krem z jarmużu, to idealna zupa, gdy na dworze tęga zima, a my chcemy się rozgrzać i zjeść coś pysznego, szybkiego i nieskomplikowanego. Jarmuż powoli, powoli wraca do łask. Zaczyna się więcej o nim
Zobacz więcej
Kiedyś pisałam o różnicy między rosołem a bulionem. Pani Karolina Nakwaska za rosół uważała tęgi wywar mięsno-warzywny, a bulion to był lekki rosół, szybciej sporządzany. Natomiast profersor Meinecke
Zobacz więcej
U mnie na Śląsku na naleśniki mówi się „Ajerkuchy”, czyli jak po niemiecku Eierkuchen :) Takie typowe Ajerkuchy, różnią się od typowych naleśników, tym że są słodkie i puszyste. Konsystencją trochę
Zobacz więcej
W końcu wybrałem się do Hali Koszyki w Warszawie sprawdzić, co miejscowe lokale mają do zaoferowania. Przechadzając się między knajpami natknąłem się na Siewcy Smaku, a tam na tablicy napisane było,
Zobacz więcej
Jeżeli ktoś nie znosi zapachu i smaku selera, to zdrowe smoothie jest wyjątkowo nie dla niego ;) Mąż wypił z nietęgą miną, ale ja ze swoją porcją nie miałam takiego problemu :) Podałam z kostkami
Zobacz więcej
Dzisiaj wstawiam kolejny przepis. Tym razem na zupę-krem z brukwi. Wiem, że mało kto zna i uprawia to warzywo, a także, że ciężko je zdobyć. A jeśli już, ktoś je kojarzy, to najczęściej z tym,
Zobacz więcej
Kolejna domowa nalewka. Tym razem zrobiliśmy Miodówkę wg przepisu naszego kolegi Domina. Nalewka jest nazywana przez niego Produktem. Ma wyraźny cytrynowy smak i aromat miodu. Jest też dość krzepka,
Zobacz więcej
Składniki: 1/2 kg mąki 15 dkg tłuszczu 15 dkg cukru 1 jajo 2 żółtka 1/2 szklanki mleka 1 dkg amoniaku cukier waniliowy 160 stopni 40 minut Przygotowanie: Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier.
Zobacz więcej
by Witold Wildner | | Żeberka pod ziemniaczaną pierzynką ... Składniki: - żeberka klasyczne przepis znajdziecie TU - ziemniaki - cebula Ziemniaczki gotujemy w lekko osolonej wodzie, w międzyczasie
Zobacz więcej
Owsianka zawsze kojarzyła mi się z kleikiem, prawie jak ryżowym, który zajada się z nietęgą miną przy jakiś sensacjach żołądkowych. Nigdy nie pomyślałabym, że może być tak pyszna. Naszą owsiankę
Zobacz więcej
Gdy mój znajomy (który mógłby być moim dziadkiem :) ) dowiedział się o moim chorym gardle, wręczył mi pęk suszonego tymianku, ze swojego ogrodu i kazał pić z niego napar. Przyznam, że chociaż
Zobacz więcej
Na śląsku cieszyńskim mamy tradycję pieczenia murzina. Odkąd pamiętam u mnie w domu się go piekło przed Wielkanocą. Uwielbiam ten smak i zapach zapieczonej kiełbasy. Składniki: na 6 zapiekanych
Zobacz więcej
Uwielbiam tuńczyka. Ten przepis zwali Was z nóg. Niebo w gębie! Składniki: solidny kawał tuńczyka - około 1 kg 2 nieduże węgorze włoszczyzna (bez kapusty) cebula 2 ząbki czosnku butelka czerwonego
Zobacz więcej