temperatura pieczenia ciasta filo

2 jabłka obieramy ze skórki, kroimy na cieniutkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Foremkę na tarte wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na spodzie pierwszy kawałekciasta filo Zobacz więcej
Składniki: * 1 opakowanie ciasta filo (lub francuskiego) * 4 żółtka * 1 jajko (do posmarowania ciastek) * 40 g mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) * 500 ml pełnotłustego mleka * 75 g Zobacz więcej
Fetę rozgniatamy i dokładnie mieszamy z parmezanem, natką i jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem. Bierzemy jeden arkusz ciasta filo. Smarujemy go masłem za pomocą pędzelka i składamywzdłużna pół. Zobacz więcej
Chrupiące pierożki z ciasta filo z nadzieniem kurkowym z dodatkiem czosnku i aromatycznego tymianku, pieczone z serem feta.Pierożki z kurkami, fetą i tymiankiem doskonale smakują gdy się do nich poda Zobacz więcej
-14cm. Na każdym kwadracie kładziemy po przekątnej wcześniej przygotowanego banana. Wolne rogi smarujemy białkiem i delikatnie owijamy owoc. Roztrzepujemy białko i smarujemy nim ciasto którym owinięte Zobacz więcej
mleka, 100 g startego na tarce sera, kilka plasterków peperroni lub salami (lub cokolwiek innego), szczypta soli. 1. Jajko mieszamy z mąką i mlekiem. 2. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy połowę Zobacz więcej
do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy i migdały mielimy w blenderze na większe okruchy, nie na proszek. Łączymy je z cukrem, wodą różaną i przyprawami, dokładnie mieszamy. Formę Zobacz więcej
równej szerokości. Resztę dynikroimy w kostkę,polewamy oliwą z oliwek (2 łyżki), doprawiamy solą oraz pieprzem i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Upieczoną dynię Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Baklawa

Baklawa 196

1
Na baklawę dostałam przepis od przyjaciółki która jest od wielu lat w Grecji Proporcje są dość duże , ja jednak zrobiłam mniej . Użyłam 300 g ciasta filo i upiekłam w formie o rozm 22x33 Piekłam Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Chleb codzienny

Chleb codzienny 104

0
przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować bochenek i przełożyć do koszyka. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 1,5 – 2 godziny. Piec w piekarniku Zobacz więcej
Banalnie prosta propozycja na obiad :kurczak w cieście filo z suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami. Tak naprawdę można tutaj łączyć różne wariacje np: pieczarki, szpinak, boczek itd. Składniki na 4 Zobacz więcej
Zapikanki z cukinii można robić na 1000 sposobów. Oto jeden z nich. Składniki: średniej wielkości cukinia cebula buraki liściaste (można zastąpić szpinkiem) pomidory, papryka ser halloumi świeże zioła Zobacz więcej
z rumem, cynamon i cukier | Smaż przez 3 minuty| Jabłka przełóż do miski i połącz z pokruszonymi biszkoptami Rozpuść pozostałe masło| Pięć płatów ciasta filo ułóż na sobie, smarując każdą warstwę Zobacz więcej
Rożki z ciasta filo z serem Na około 34 rożki: 180 g fety 12 % 200 g chudego twarogu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 jaja świeżo mielony pieprz kolorowy 1 opakowanie ciasta filo (7 płatów) 100 Zobacz więcej
. W naszej kuchni też dziś trójkąty najważniejsze, bo zawierają w sobie słodką i zdrową niespodziankę w postaci jabłek. Szybka przekąska, która ginie z talerza szybciutko jakby natrafiła na Trójkąt Zobacz więcej
Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka Zobacz więcej
Fajny sposób na jajko, gdy pod ręką mamy grill lub piekarnik a klasyczne śniadania nam już zbrzydły. Takie łatwe a kryje w sobie tyle smaku. No i te chrupiące ciasto. Zresztą zerknij na zdjęcie myślę, Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu greckim. Ciasto filo to cienkie listkowe ciasto doskonałe zarówno do słodkich jak i do wytrawnych wypieków. Taka przekąska jest bardzo prosta i szybka do Zobacz więcej
muszkatołowa oliwa rukola ciasto filo (1 opak.) Przygotowanie: Każdy płat ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem i układamy jeden na drugim tniemy na 6 części i układamy (najlepiej w formie do Zobacz więcej
delikatnie skrobią ziemniaczaną, przekładamy papierem do pieczenia, całość dokładnie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Każdy prostokąt rozciągamy wierzchami dłoni, podkładając dłonie pod ciasto, Zobacz więcej