tertianyky

ZOBACZ TAKŻE:

Szukając przepisów na tradycyjne łemkowskie potrawy przejrzałam dziesiątki stron internetowych i kilka książek. Wszędzie zwracano uwagę na to, że Łemkowie byli ludem skromnym - skromnie żyli i Zobacz więcej
W Słonecznej Kuchni wciąż dryfuję na chmurkach pełnych smaku! Ostatnim razem chlebki chmurki, a dziś... Dziś, w truskawkowym uniesieniu, częstuję kawałkami mlecznej tarty o nadzieniu tak puszystym, Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Kuchnia kresowa: hreczanyky

Kuchnia kresowa: hreczanyky 307

Składniki dla 4 osób(przepis z gazety Palce Lizać)600g mielonej łopatki wieprzowej200g kaszy gryczanej1 duża cebula1 łyżeczka masła150g czerstwej bułki2 jajka3 ząbki czosnku5-6 sztuk suszonych Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Hreczanyky

Hreczanyky 62

Hreczanyky Hreczanyky są smakiem pamiętanym z dzieciństwa, robiła je mama koleżanki. Ostatnio hasło z internetu przypomniało mi to danie, spróbowałam więc odtworzyć ten smak, po latach prawie Zobacz więcej
Ola in the kitchen
Ola in the kitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ola in the kitchen
Melktert

Melktert 82

Melktert - jest to tarta na kruchym, maślanym spodzie z nadzieniem mlecznym. Nadzienie mleczne jest bardzo delikatne, piankowe i rozpływające się w ustach. Podana z ulubionymi owocami tworzy Zobacz więcej
pukpukiwkuchni
pukpukiwkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pukpuki w Kuchni
Chleb Tatiany

Chleb Tatiany 151

Ostatnio pochłonęła mnie bez reszty pewna książkowa historia. Renia "Gołąbkowa" podrzuciła mi do czytania pierwszy tom powieści Pauliny Simons"Jeździec Miedziany", z rekomendacją, że jak się zacznie Zobacz więcej
Cześć! Dziś opowiem Wam o miejscu, które musicie odwiedzić podczas wizyty w Łodzi. Cztery Ściany wraz z Quale Restaurant sąex aequo na 1 miejscu wśród moich ulubionych łódzkich restauracji. Obie Zobacz więcej
Nazwane na cześć burmistrza Tarnowa z początku XX wieku, Tadeusza Tertila. Każdy prawdziwy tarnowianin wie, kim on był, ile mu Tarnów zawdzięcza. Kawiarnia i cukiernia "Tatrzańska" (istniejąca od 1859 Zobacz więcej
W związku z tym, że pochodzę z podkarpacia, to zaczęłam interesować się kuchnią tego regionu. Mimo, że mieszkam w tamtych stronach to nigdy nie słyszałam o starodawnych mielonych. Hreczanyki zrobione Zobacz więcej
aguzja
aguzja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zjem to!
Syrnyky

Syrnyky 188

Syrnyky - to danie kuchni ukraińskiej. Alternatywa dla naszych racuchów. W smaku przypominają, jak to powiedziało moje dziecko, naleśniki z serem. Prosta potrawa, świetna na śniadanie, podwieczorek Zobacz więcej
Ciasto na pierogi w zupełnie innym wydaniu. Smaczniejsze, a wykonanie wprost tradycyjne. Dla wielu będzie odmiana w połączeniu z ciekawym farszem. Przepis pochodzi od Tatiany tancerki i kucharki z Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Tian

Tian 130

Tian to prowansalska zapiekanka z jarzyn. Pachnąca tymiankiem jest lekka i pełna smaku. Składniki 4 średnie cukinie 4 pomidory 4 cebule twaróg kozi w formie rolady ząbek czosnku łyżka tymianku 6 łyżek Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Syrnyky

Syrnyky 91

Syrnyky Propozycja na śniadanie. Alternatywa dla racuchów :) Syrnyky. Dobre na zimno, na ciepło, z konfiturami, cukrem pudrem, a nawet solo. Potrzebne będą 500 gram białego sera, 0,5 szklanki mąki, 2 Zobacz więcej
Anna
Anna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
addiopomidory.pl
Tian.

Tian. 93

Letnią porą tian jest jedną z moich ulubionych potraw. Niemal zawsze z pomidorami, dziś także z rybą. Szybko i nieskomplikowanie. Możecie użyć zwykłej mozzarelli. Choć ta z mleka bawolego jest już Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Syrnyky

Syrnyky 94

250 g sera białego (twarogu) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1 jajko cukier wanilinowy olej lub masło do smażenia. Ser utrzeć z cukrem, dodać jajko i mąkę, wyrobić. Uformować placuszki w dłoniach i usmażyć Zobacz więcej
W sobotnie południe wraz z koleżankami wybrałam się do prowadzonej przez Sebastiana Olmę i znajdującej się w Teatrze Wielkim w Warszawie restauracji pod nazwą Sketch. Zapraszam na relację. "Sketch" Zobacz więcej
DeliciousThinness
DeliciousThinness Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oat Mornings
# 304. Naleśnyky

# 304. Naleśnyky 50

koniec roku. teraz dopiero czuję, że źle zrobiłam. wyobrażam sobie, jak wszyscy muszą się cudownie czuć: 2 miesiące odpoczynku przed nimi. mnie to wszystko ominie- oglądanie gwiazd siedząc na ciepłej Zobacz więcej
justylla
justylla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Readeat.pl
Zmiany, zmiany

Zmiany, zmiany 10

Zmiany, zmiany – Pommes pommes - vegan foodie tales Przepisy Bezglutenowe Okazja Zdrowe Składniki Comfort food Pora dnia Pora roku Region Zdrowe Kulinetki Podróże Taste Cracow Inne Film Książki Indeks Zobacz więcej
Cztery ściany to nowiutkie, gorące miejsce na mapie Łodzi. Niestety ciemne wnętrze nie sprzyja robieniu blogerskich zdjęć, ale to nie sesja fotograficzna tylko kulinarna, więc do rzeczy! Po raz Zobacz więcej
Hreczanyki to danie pochodzące z Podkarpacia.Nazwa wywodzi się od hreczki,czyli po ukraińsku gryki. Są to kotlety mielone z kaszą gryczaną i czosnkiem. Przepis na to danie znalazłam w ostatniej Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: