Przepis na tiramisu

Anettka87
Anettka87 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchcikownia
Tiramisu

Tiramisu 3947

Tiramisu – nazwa wywodząca się z włoskiego tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, lub tirami sù, czyli poderwij mnie. Jeden z moich ulubionych deserów. Delikatny, rozpływający się w ustach, z idealnie Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Tiramisu

Tiramisu 1777

Tiramisu W ten weekend zmierzyłyśmy się z kuchnią włoską. Nie było łatwo. Zaczęłyśmy od poszukiwania deseru idealnego. Myślałyśmy, że od razu znajdziemy dobry przepis na tiramisu. Nigdy wcześniej go Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Tiramisu

Tiramisu 5267

Tiramisu jest moim ulubionym deserem, a Antony Soprano ulubionym gangsterem, filmowym oczywiście :) W związku z tym na mojej półce stoi „Książka Kucharska Rodziny Soprano”. Znalazłam w niej przepis na Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Tiramisu

Tiramisu 3799

Przepyszne ciasto Tiramisu na bazie biszkoptów, serka mascarpone, likieru Amaretto i mocnej kawy. Te składniki oraz sposób podania, który wymaga aby było mocno schłodzone, sprawiają, że Tiramisu Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Tiramisu

Tiramisu 1127

Tiramisu z włoskiego 'tirarsi sù' – ocknij się, przebudź się, ale też 'tirami sù' poderwij mnie. Klasyczny włoski deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Tiramisu

Tiramisu 8475

Przepyszne ciasto Tiramisu na bazie biszkoptów, serka mascarpone, likieru Amaretto i mocnej kawy. Te składniki oraz sposób podania, który wymaga aby było mocno schłodzone, sprawiają, że Tiramisu Zobacz więcej
paulak
paulak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fabryka Smaku
Tiramisu

Tiramisu 3528

Etapy przygotowania: Kawęrozpuścić w szklance wody dodać likier i ostudzić. Do żółtek wsypać 3 łyżki cukru pudru i ubić na puszysty krem. Masę jajeczną połączyć z mascarpone. Do białek dodać szczyptę Zobacz więcej
najsmaczniejsze
najsmaczniejsze Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
najsmaczniejsze.pl
Tiramisu

Tiramisu 1976

Mam dla Was pyszne ciasto a właściwie to deser, który kojarzony jest z piękną słoneczną Italią. Tiramisu, w środku tygodnia, bez okazji – tak własnie było wczoraj gdy je przyrządzałam, ale dziś Zobacz więcej
edit
edit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kucharzenieedi
Tiramisu

Tiramisu 1671

Prezentowane dzisiaj przeze mnie tiramisu jest bardzo prostym w wykonaniu ciastem. Nie zawiera surowych żółtek, których większość z Was się obawia a tylko serek waniliowy i śmietankę. Szybkie ciasto a Zobacz więcej
marta852
marta852 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pozytywne gotowanie
Tiramisu

Tiramisu 2339

Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem migdałowym , na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, Zobacz więcej
Tapenda.pl
Tapenda.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tapenda
Tiramisu Truskawkowe

Tiramisu Truskawkowe 1946

Proponujęletnią wersję deseru tiramisu czyli tiramisu z truskawkami. Smakiem ta propozycja dorównuje klasycznemu przepisowi na tiramisu dlatego jestem pewna, że i ta propozycja znajdzie swoich Zobacz więcej
slodkie-atelier
slodkie-atelier Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
uśmiechnięte banany
Tiramisu

Tiramisu 1955

Zdecydowanie mój ulubiony deser. Pyszne biszkopty nasączone kawą z alkoholem przełożone śmietanką z mascarpone, no bomba ! Zawsze jadłem ten deser w jednej z moich ulubionych knajp w moim mieście, ale Zobacz więcej
KasiaWa
KasiaWa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakołyki i koraliki
Tiramisu

Tiramisu 1584

Tiramisu | Smakołyki i koraliki Smakołyki i koraliki "Człowiek bez pasji jest jak okręt, który nie wie dokąd zmierza….. Przeskocz do treści Strona główna O mnie Ulubione linki Drożdżówki z cynamonem Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Tiramisu

Tiramisu 1304

Tak jak nie przepadam za kawowymi deserami, tak kawowy aromat w tiramisu (koniecznie podkręcony jakimś dobrym alkoholem!) naprawdę uwielbiam. Ten kontrast między delikatnym kremem i namoczonymi, tym Zobacz więcej
Większość przepisów na tiramisu zawiera surowe jajka i przyznam, że skutecznie mnie one zniechęcają. Przepis ten dostałam kiedyś od mojej kuzynki (dziękuję D:). Jest bardzo prosty i szybki, zawsze Zobacz więcej
mariolak87
mariolak87 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zakątek Smakosza
Tiramisu

Tiramisu 1854

Tiramisu to według mnie najlepszy włoski deser. Powstało mnóstwo przepisów na ten niezwykły przysmak, choć podobno każda włoska gospodyni ma i tak swoją własną recepturę. Ja najbardziej lubię tiramisu Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Mała Kuchnia
Tiramisu

Tiramisu 848

To jest moje pierwsze podejście do słynnego deseru :-) Tiramisu to klasyka i jeden z najlepszych deserów jaki można sobie wyobrazić. W Krakowie można zjeść pyszne tiramisu w restauracji Al Dente, Zobacz więcej
czekolada-utkane
czekolada-utkane Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czekoladą utkane
Tiramisu

Tiramisu 1444

Kto lubi tiramisu łapka w górę! No, no widzę sporo osób :) O przepis poprosiłam moją siostrę, która często przygotowuje tiramisu w domu. Istnieje wiele przeróżnych przepisów na ten włoski deser, tym Zobacz więcej
waniliowainspiracja
waniliowainspiracja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Waniliowa Inspiracja
Tiramisu

Tiramisu 2069

Klasyczny włoski deser odpowiedni na każdą porę roku. Włosi chętnie spożywają go na drugie śniadanie – zwłaszcza w gorące dni.Słowo Tiramisu w wolnym tłumaczeniu oznacza – przebudź się i ten deser Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Tiramisu

Tiramisu 11501

Klasyczny włoski deser, ale bez dodatku jajek. Kremowy i delikatny z nutką migdałowego amaretto. VN:F [1.9.22_1171] Rating: 7.8/10 (4 votes cast) Tiramisu, 7.8 out of 10 based on 4 ratings Kategorie: Zobacz więcej

Tiramisu jest tradycyjnym włoskim deserem, który przygotowuje się na bazie biszkoptu nasączonego kawą i likierem Amaretto, serka mascarpone oraz kakao. Istnieje wiele wersji przepisu na tiramisu. Każdy region Włoch posiada swoją unikalną recepturę na ten smakowity deser. Sposób podania tiramisu także może się różnić w zależności od regionu kraju. Najczęściej serwuje się go w formie prostokątnego ciastka lub podaje w szklanych pucharkach. Najlepiej smakuje mocno schłodzony w towarzystwie filiżanki espresso. We Włoszech często jada się tiramisu na drugie śniadanie, właśnie jako dodatek do mocnej kawy. Ciężko dokładnie stwierdzić, skąd dokładnie pochodzi ten pyszny deser. Największą popularność zyskał jednak w czasie II wojny światowej, gdy włoscy żołnierze będący w niewoli dostawali tiramisu w paczkach od swoich rodzin.

Niewątpliwą zaletą tego deseru jest to, że nie wymaga on pieczenia. Do przygotowania tiramisu najlepiej użyć podłużnych biszkoptów, które należy namoczyć w mocnej kawie espresso z dodatkiem likieru Amaretto. Nasączone biszkopty układamy na dnie prostokątnej formy (połowę porcji). Następnie przygotowujemy krem. Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek jaj. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy serek mascarpone. Całość mieszamy do momentu, aż otrzymamy gładką masę. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy masę serową. Gotowy krem nakładamy na biszkopty. Następnie układamy kolejną część nasączonych biszkoptów. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Tiramisu wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem deser posypujemy kakao i kroimy w kwadraty. Tiramisu możemy zaserwować także w szklanych pucharkach. Jest to bardzo efektowny i elegancji sposób podania deseru gościom.

Jeżeli z kolei szykuje nam się większa uroczystość rodzinna typu urodziny, możemy przygotować przepyszny tort tiramisu. Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Bardzo aromatyczny, lekko wilgotny. Po prostu rozpływający się w ustach. Do przygotowania tortu tiramisu możemy użyć gotowych blatów biszkoptowych lub upiec biszkopt. Białka jaj należy ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo (łyżka po łyżce) dodawać do nich cukier, żółtka oraz mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną. Gotową masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach. Gotowy biszkopt po ostudzeniu, przekrawamy na trzy równe części. Biszkopty nasączamy mocną kawą i likierem. Kolejnym krokiem przy przyrządzaniu tortu tiramisu jest przygotowanie masy. Schłodzony serek mascarpone należy ubić ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem na gładki krem. Ewentualnie możemy dodać ziarenka z laski wanilii. Biszkopty przekładamy na przemian z kremem, kończąc warstwą masy mascarpone. Brzegi tortu tiramisu także smarujemy kremem. Wierzch deseru posypujemy startą gorzką czekoladą. Tort tiramisu mocno schładzamy przed podaniem.

Latem możemy z kolei pokusić się o zrobienie lodów o smaku tiramisu. W garnuszku należy zagotować mleko ze śmietanką kremówką. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy do niej połowę zagotowanego mleka. Całość mieszamy. Masę z żółtkami dodajemy do pozostałego, gotującego się mleka. Gotujemy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie ścigamy garnek z ognia i dzielimy masę na dwie części. Do pierwszej dodajemy likier Amaretto i ziarenka z laski wanilii, a do drugiej kawę oraz kakao. Obydwie masy naszych lodów tiramisu wkładamy na noc do lodówki, a następnie do zamrażalnika. Mniej więcej co godzinę należy je zmiksować, aby rozbić powstałe kryształki lodów. Możemy użyć także maszynki do lodów, co niewątpliwie ułatwi pracę i skróci czas oczekiwania na lody. Do dość dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy ciasteczka amaretti, następnie pokrywamy je masą amaretto i masą kawową. Całość polewamy roztopioną czekoladą z dodatkiem śmietany kremówki. Nakładamy kolejną warstwę ciasteczek i kremów. Nasze tiramisu zamrażamy. Przed podaniem lody posypujemy kakao. Lody tiramisu są idealne na deser w ciepłe, letnie popołudnia. Doskonale smakują z filiżanką dobrej kawy.