tirokafteri

ZOBACZ TAKŻE:

Już wspominałam Wam o tym dipie, ale potem zrobiłam tak dobry krem szparagowy, że zupełnie wyleciał mi z głowy, bo musiałam jak najszybciej podzielić się z Wami tą francuską zupą. Ale spokojnie - nic Zobacz więcej
U nas Dzień Dziecka połączony był z imieninami mojej najwspanialszej siostry. Po południu impreza dla dzieci, późnym wieczorem zaś bawili się dorośli. Ponieważ zaczął nam się sezon na czułości, Zobacz więcej
- nikt w niej nie siedział. Położyliśmy to na karb tego, że byliśmy sporo przed sezonem i zaryzykowaliśmy. Zamówiliśmy tirokafteri na przystawkę i jagnięcinę na danie główne, po czym Małżon poszedł Zobacz więcej
Pasty do kanapek to świetny wynalazek. Niby to samo, co jemy na co dzień, ale pokrojone, poszatkowane, zmiksowane i wymieszane nabiera całkowicie innego smaku. Dzisiaj grecka pasta tirokafteri - brzmi Zobacz więcej
Wieczorny, ciepły deszcz dał znać o tym, że lato tuż tuż. Przypomniał mi o zeszłorocznych, pięknych wakacjach, a przecież nic tak nie odświeża pamięci jak smaki. Podzielę się z Wami kilkoma i naprawdę Zobacz więcej
Not so long ago me and my friend went to Greece for a girly long weekend, we choose Zante Island.Greek cuisine was mostly new to me (apart from salad, which wasn’t actually similar to how the real one Zobacz więcej
Dawno nie było nic do smarowania więc proszę – hitipiti, albo jak kto woli kopanisti lub tirokafteri. Mówiąc po naszemu grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta – idealne połączenie słodkiego i Zobacz więcej
Przepis znalazłam na blogu shoot&food. Stamtąd też dowiedziałam się, że pasta pochodzi z Grecji (faktycznie, smak mocno kojarzy się z grecką kuchnią) gdzie nosi nazwy htipiti, kopanisti lub Zobacz więcej
Dzień dobry, Htipiti, czyli grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Jej nazwa pochodzi podobno od tradycyjnej metody Zobacz więcej
składniki, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kanapkę z pastą twarogową można posypać dodatkowo rzeżuchą lub szczypiorkiem. Tirokafteri Składniki: 500 ml jogurtu greckiego 250 g fety 3 Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: