tkemali

ZOBACZ TAKŻE:

Jako dziecko nie tknęłam niczego, co było polane sosem. Z wiekiem trochę mi to przeszło, ale nadal pozostał jakiś niesmak. Wczoraj po raz pierwszy od bardzo dawna przygotowałam sos tkemali - jest to Zobacz więcej
Sos tkemali robi się ze specjalnych śliw, ale można je z powodzeniem zastąpić zwykłymi słodko-kwaśnymi śliwkami. Sos doskonale się nadaje do mięs grilowanych, smażonych i pieczonych. Mo slodko-kwaśny Zobacz więcej
. Polecam, pychota. Salsa georgiano tkemali .............. Ingredienti: 1 kg di prugne, snocciolate damson-migliore o giallo o rosso, e poi abbiamo Zobacz więcej
doznania. Dzisiaj będzie o szaszłykach, sosie Tkemali i bakłażanie dwusmakowym orzechowo-orzechowym. Jest to również smaczna propozycja na wieczornego grilla, a czerwcowe ciepłe dni zachęcają do Zobacz więcej
. Mirabelki w Kukbuku W najnowszym numerze KUKBUKA dałam wyraz swej mirabelkowej miłości i przygotowałam dwie pyszne rzeczy: magdalenki z mirabelkami i mirabelkowego cobblera. Nie wystarczyło miejsca Zobacz więcej
. Mirabelki w Kukbuku W najnowszym numerze KUKBUKA dałam wyraz swej mirabelkowej miłości i przygotowałam dwie pyszne rzeczy: magdalenki z mirabelkami i mirabelkowego cobblera. Nie wystarczyło miejsca Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na dodatek do mięs rodem z gór Kaukazu. Tkemali to nazwa lokalnych kwaśnych śliwek, które jednak można zastąpić naszymi węgierkami, przygotowując z nich gęsty, ostry sos. Podaje się go Zobacz więcej
najlepsze pod słońcem granaty. Uwielbiam kuchnie gruzińską, pełną świeżych warzyw i aromatycznych pikantnych przypraw dlatego dziś na obiad oddam kawałek Gruzji na talerz i przygotuję tołmę z papryki Zobacz więcej
Ciąg dalszy gruzińskich inspiracji na moim blogu. Moja wariacja na temat tradycyjnego sosu tkemali. Zrobiony z śliwek węgierek łączy 4 smaki: jest jednocześnie słodki, kwaśny, słony i ostry. Doskonale Zobacz więcej
. Akcja kulinarna: kuchnia rosyjska Rosyjska solanka (ros. Солянка) - tradycyjna zupa rosyjska autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Ucha - tradycyjna rosyjska zupa rybna autorka: Wyraczynka Zobacz więcej
gruzińskich sosów - tkemali, adżykę lub bażi. Szaszłyki w gruzińskiej marynacie Składniki na 12 niewielkich lub 8 normalnych szaszłyków (porcja dla 4 osób): 600 g mięsa z szynki 1 zielona papryka 1 Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Kababi

Kababi 153

0
wykorzystywany jest jako zamiennik octu a także do przygotowywania najprzeróżniejszych sosów czy kiełbasek w naturalnej osłonce zwanej kupatami :) fajna nazwa! Kababi źródło: "Kulinarny Kauka" Zobacz więcej
mięsie, które stosownie się wygotuje i mieć w sobie sporo typowo gruzińskich przypraw i całą garść orzechów włoskich, w Gruzji zwanych greckimi. Chyba udało nam się uchwycić ten smak :) Kuchnia Zobacz więcej
do wykonania. Gotowaliśmy 5 potraw : 1.Tevzi Kindzmarshi - sałatka z bakłażana z kawiorem i rybą ( barwena) 2.Chikhirtma - zupa cytrynowa z kurczakiem 3.Tatris Basturma - marynowany jesiotr z grilla Zobacz więcej
gruzińską i tradycyjnym sosem śliwkowym: tkemali. Dzisiejsza wersja jest nieco słodka, posiada pełny i wyrazisty smak, nieco dymny. Nie spodziewałam się, że będzie mi aż tak smakować – tymczasem Zobacz więcej
wegańskie wersje gruzińskich klasyków. Były obłędne w smaku. Adżika, saciwi, tkemali, adżapsandali, lobiani, lobio itd. Wszystkie te dania łączy jedno. Niepowtarzalny smak. Chinkali w oryginale Zobacz więcej
. Mięso należy marynować w soku przez całą noc. Jagnięcina z owocową nutą Na grilla bardzo dobrze sprawdzi się mięso jagnięce z nogi. Można zrobić z niego przepyszny szaszłyk. Kwintesencję smaku Zobacz więcej
początkowo nieco sztywną atmosferę ;) Tematem przewodnim warsztatów były Potrawy kuchni gruzińskiej. Łącznie przygotowaliśmy pięć potraw. A były to: Sałatka z bakłażana z kawiorem i rybą Tevzi Zobacz więcej
Gruzji: Tevzi Kindzmarshi – sałatka z bakłażana z kawiorem i rybą (barweną) (niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia) Chikirtma – cytrynowa zupa z kurczakiem Tatris Basturma – marynowany jesiotr z Zobacz więcej
trzy posiłki
trzy posiłki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trzy Posiłki Dziennie
Z Gruzji

Z Gruzji 362

0
gruzińskie słodycze- tklapi ტყლაპი, płachty w wysuszonego soku owocowego, kwaśne ze śliwek ałyczy (tkemali) lub słodkie z morwy, moreli, brzoskwiń albo innych owoców. Te smakowały trochę jak chipsy Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: