topinambur/przepisy kulinarne

Zuzia przyjechała na wakacje, więc musiałyśmy poszaleć w kuchni. Zuzka oczywiście nie gotowała, ale wiernie mi asystowała - chętnie zawsze podaje, obiera warzywa, miesza, a przede wszystkim obserwuje. Zobacz więcej
Myślałam, że pewnych rzeczy w moim mieście po prostu nie dostanę. A tu okazało się, że po prostu chodzę na złe bazarki. Teraz już będę mądrzejsza i już wiem gdzie mam szukać kulinarnych nowinek. Z Zobacz więcej
Prosta sałatka do podania na ciepło. Możemy zaserwować ją, jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa lub ryby. Przepis przygotowany został do 4 numeru Magazynu Kulinarnego "Kocioł" (klik) i tam Zobacz więcej
Ostatnio wszyscy gotują topinambur, jarmuż a nawet znajomi wyhodowali w zeszłym roku w ogródku wężymord! Zupę z topinamburu jadam w restauracji i nawet mi smakowała, choć nie był to jakiś szalony Zobacz więcej
Uwielbiam sezonowość w kuchni. Kiedy kończy się czas na truskawki czy wiśnie wcale nie rozpaczam, wręcz przeciwnie zacieram rączki bo oto przychodzą kolejne dobroci na które czekałam cały rok. Po Zobacz więcej
smakowita pajda z ziołami ogrodowymi Przepiórki dokładnie myjemy. Jabłka mieszamy z żurawiną i tymiankiem. Farszem napychamy drób. Przepiórki smarujemy z wierzchu porządną, grubą warstwą Smakowitej Zobacz więcej
Dzień dobry! Słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, hipsterski ziemniak - wiele wiele nazw na jedno warzywo czyli topinambur. Stara, zapomniana roślina dostała drugą młodość (razem ze Zobacz więcej
Bulionem tym chciałem otworzyć cykl podstawowych przepisów kulinarnych. Znajdą tu się m.in. majonez, kruche ciasto, bulion wołowy czy krem angielski. Będą to przepisy znanych mistrzów kuchni jak Zobacz więcej
Każdy kto oglądał popularne telewizyjne programy kulinarne spotkał się z pewnością z coraz modniejszym w Polsce topinamburem. Mimo, iż nazwa brzmi dość egzotycznie jest to warzywo, które od pewnego Zobacz więcej
Jakiś czas temu zachwycałam się smakiem kremu z topinambura, zapowiadałam też, że jeszcze do topinambura wrócę. I dzisiaj wracam z przepisem, który właściwie podpatrzyłam na włoskim Zobacz więcej
W kulinarnych programach telewizyjnych co rusz oglądamy wyszukane potrawy, które przygotowują kandydaci predestynujący do rozmaitych tytułów chefów.. czy to master, czy top, czy jeszcze innych. Przy Zobacz więcej
Consomme to klarowny, bardzo intensywny w smaku wywar mięsny lub warzywny.Dzisiejsza wersja będzie wersją grzybową. Całość zachwyca wyglądem, intryguje i zaprasza w ekskluzywną podróż kulinarną. Do Zobacz więcej
Topinambur od jakiegoś czasu zaczął pojawiać się w naszej kuchni ... nieśmiałe te pierwsze spotkania, ale smakowite i dzięki nim przekonujemy się do tej pysznej bulwy. Przepis na zupę krem, który chcę Zobacz więcej
Zawsze myślałam, że nie lubię topinamburu, pozostało mi jakieś złe nastawienie z dzieciństwa A tu proszę jak to się człowiek może pomylić. Wykwintna kolacja w Hotelu Garden Inn w Krakowie autorskie Zobacz więcej
Po raz kolejny miałam ogromną przyjemność uczestnictwa w warsztatach kulinarnych. Tym razem tematem przewodnim były warzywa, które przygotowywaliśmy chyba na wszystkie możliwe sposoby:) Tym razem Zobacz więcej
Mocno słonecznikowa pasta z pieczonego topinamburu, czosnku i prażonych ziaren słonecznika. Ostatnio w kilku marketach natknęłam się na gotowy, umyty topinambur. Zachęciło mnie to do podjęcia Zobacz więcej
orzechy i ugotować do pół gotowości topinambur można wcześniej, a sałatkę można zebrać tuż przed podaniem, co nie zajmuje dużo czasu. Jeśli chodzi o orzechy, to często się zdarza, że także podpiekam Zobacz więcej
W cyklu„z biblioteczki królestwa garów”, przedstawiam przepisy z książek kulinarnych z początku XIX wieku. Teraz tak modny, może trochę przemijający jarmuż, topinambur, pasternak, szparagi..., czy Zobacz więcej
Warzywa z piekarnika Musiał nadejść w końcu dzień, w którym spróbuję topinamburu :- ) Topinambur króluje we wszystkich programach kulinarnych i męska część rodziny stanowczo zażyczyła sobie chipsów z Zobacz więcej
z dodatkiem ziemniaków i topinamburu. Efekt eksperymentu okazał się udany - zapiekanka była bardzo smaczna, a zapach i smak duszonej pokrzywy były dla mnie nowym doświadczeniem kulinarnym. Przy Zobacz więcej