tort esterhazy

Tort Esterhazy to jeden ze znanych węgierskich tortów. Popularny jest szczególnie na Węgrzech, w Austrii i Niemczech. Składa się z cienkim orzechowo- bezowych blatów przełożonych dość grubo waniliową Zobacz więcej
Tort Esterhazyto znanywęgierski deser.Istnieje wiele odmiantego bardzo słodkiego torcika, ale mój przepis jest dośćtradycyjny. Do mojego tortu Esterhazy upiekłam pięćplacków biszkoptowych ale zamiast Zobacz więcej
" Tort rozpływa się w ustach już przy pierwszym kęsie,a każdy następny powoduje,ze wszystkie nasze zmysły zaczynają szaleć. Nie można zaprzeczyć ze nie jest słodki, bo jest,ale wyrazistości tez mu nie Zobacz więcej
Ten Tort miałam w planach już od dawna. Ale jak to zwykle bywa, wolałam zawsze wymyślić coś autorskiego niż wykonać całkowicie z przepisu. Tym razem jednak wróciłam do domu zaledwie na kilka dni, nie Zobacz więcej
To jeden z lepszych tortów jakie udało mi się zrobić. Delikatne ciasto migdałowo -orzechowe w połączeniu z pysznym kremem, ta kombinacja dała bardzo smaczny efekt. Tort jest pracochłonny, ale warto Zobacz więcej
nata
nata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bon appétit !
tort ESTERHAZY

tort ESTERHAZY 262

0
Przepis na tort "Esterházy"pochodzi z książki znanego austriackiego cukiernika Karla Schuhmachera "Wiener Süßspeisen" Przepis Składniki podaję na tort w śr. 20-23 cm albo 12x25 cm Wszystkie składniki Zobacz więcej
joanna63
joanna63 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Notatki Kulinarne
Tort Esterhazy

Tort Esterhazy 347

0
Pracochłonny.... Upiekłam 10 blatów, żeby wykorzystać 6 - zrobiłam większe i mocno się kruszyły. Dopiero przy ostatnim podejściu posmarowałam papier cieniutko olejem - blaty odeszły od papieru bez Zobacz więcej
agn_san
agn_san Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Agapiecze
Węgierski Tort Esterhazy

Węgierski Tort Esterhazy 129

0
migdałowo-bezowych blatów, różnych wariacji na temat kremu oraz charakterystycznego wzoru, który jest piękną dekoracją całego tortu. Przepis : (źródłowww.mojewypieki.com) Blaty bezowe 8 białek (6 Zobacz więcej
Nie pamiętam, jak się natknęłam na ten przepis. Zapisane w zakładkach strony bardzo do mnie przemawiały. Chciałam wypróbować smak tortu, a że akurat okazja się zbliżała, to postanowiłam upiec na Zobacz więcej
Witam serdecznie ! Mam nadzieję, że przedświąteczny humor jest już na topie. W Szwecji zaczynamy świętować od dzisiaj, ale u mnie w domu tradycyjnie zaczynamy ucztę dopiero w sobotę wieczorem. Na Zobacz więcej
Pora na drugą część mojej kulinarnej relacji z Budapesztu, poświęcona słodkościom. Warto zacząć od najstarszej cukierni w tym mieście - Ruszwurm (Szentháromság utca 7). Została założona w 1827 roku. Zobacz więcej
" Ciasto robiłam z myślą o Was. Chciałam zainspirować Was walentynkowo:) Podstawę tortu stanowi ciasto genueńskie. Od biszkopta różni się głównie tym, że do ciasta dodaje się masło, przez co nie jest Zobacz więcej
Narodzenie (91) Ciasta (179) Babki (15) Biszkoptowe (16) Brownie (6) Ciasta bez pieczenia (5) Ciasta z kremem (41) Ciasta z owocami (52) Drożdżowe (29) Francuskie (5) Makowce (4) Półfrancuskie (2) Zobacz więcej
nata
nata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bon appétit !
(bez tytułu)

(bez tytułu) 60

0
bon appétit ! bon appétit ! 12.02.2016 autorNata G Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze FacebookUdostępnij w serwisie Pinterest Brak komentarzy: Prześlij Zobacz więcej