torta della

Zakochałam się w nazwie tego ciasta, ale również w jego smaku. Torta della Nonna to bardzo popularny wypiek we Włoszech, a ja poznałam go dzięki Elizie Mórawskiej i jej cudnej książce „White plate, Zobacz więcej
urszula_d73
urszula_d73 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słodka Pasja
Torta della nonna

Torta della nonna 401

0
Torta della nonna, to tradycyjny włoski wypiek, w tłumaczeniu babcine ciasto. Delikatny, puszysty crem pasticcera otulony kruchym ciastem, smakuje za każdym kęsem jeszcze bardziej. Jest bardzo, Zobacz więcej
famke
famke Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wypiecz Wymaluj
Torta della nonna

Torta della nonna 571

0
niego. Ciato jest pyszne – delikatny posmak i aromat cytryny, słodyczy w sam raz, chrupiąca otoczka a w środku krem – pycha! Przepis, który wybrałam znajduje się tutaj Zobacz więcej
MartaM
MartaM Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Desernik
Torta della Nonna

Torta della Nonna 73

0
Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam ześwietnejksiążki "Słodkie" Liski z White Plate i choć mam ją już jakiś czas to niestetyjeszcze nie zdążyłam wypróbować zbyt wielu przepisów. Ciągle chodzi mi coś Zobacz więcej
słońce( z chciałabym zaznaczyć,że był to tylko jedno ciasto ! ) ... Po prostu Ciasto Babci ! Bo to właśnie z włoskiego znaczy Torta della Nonna - wykwintnie brzmiąceto klasyczne włoskie ciasto,na Zobacz więcej
lasu oblepia z każdej strony, zasklepiając w nas płochliwe i nieoswojone obrazy. Torta della nonna Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej 00 - 180 g masła - 4 żółtka - 1/3 szklanki cukru - skórka z Zobacz więcej
pasuje do popołudniowej herbatki. No i te orzeszki pinii na wierzchu... Zapraszam! A u Asi ciasto pojawi się niebawem na Słodkich Cudach :-) Ciasto włoskiej Babci (Torta della Nonna) Składniki: Zobacz więcej
Torta della Nonna czyli ciasto włoskiej babci. Kolejna pozytywna i pyszna porcja naszych wspólnych spotkań przy piekarniku z Beatką z "Kuchni w zieleni" Mamy bardzo dużo chęci, lecz mało czasu. Ale Zobacz więcej
kilka kilometrów dalej. Kupowaliśmy bazylię, która pachniała absolutnie niesamowicie, pomidory, które miały smak pomidorów i świeżo wypiekane pieczywo bez soli, które doskonale podkreślało smak Zobacz więcej
Torta della Nonna tociasto, które na przestrzeni lat stało się integralną częścią typowej kuchni florenckiej(), nic w tym dziwnego, ponieważ zachwyca prostotą smaku, jak i samego wykonania. Ten wypiek Zobacz więcej
Mamy słabość do kilku krajów. Do kuchni, kultury, do ich krajobrazów, temperamentu mieszkańców, czy klimatu. Myślę, że stopniowo, na kartach tego bloga, uda nam się odkryć większość tych miejsc. Niech Zobacz więcej
stopni na najniższej półce, po tym czasie podnosimy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez maksymalnie 10 minut na środkowej półce, na złoto. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i Zobacz więcej
. To przede mną, a za mną kilka niesamowitych dni w Toskanii. Dzisiaj mam dla Was przedsmak tego, co będzie na blogu po świętach. Będzie wino z Chianti i moje ukochane Vin Santo z cantuccini, będą Zobacz więcej
Kiedyś upiekłam już torta della nonna czyli włoski tort babci i jest on tutaj [ klik ] a dziś proponuję pyszną jego inną wersję ze śliwkami. Dodałam tutaj nasze rodzime pyszne i aromatyczne śliwki i Zobacz więcej
To efekt mojej obecnej lektury. Całkowicie pochłonęła mnie pozycja Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii", że wręcz poczułam proste, włoskie smaki płynące z kart książki. Jeden z przepisów spodobał mi Zobacz więcej
Zawsze kiedy na dworze robi się bardzo zimno, wspominam wakacje i planuję już kolejne. Od dwóch lat zakochana jestem we Włoszech, nie tylko ze względu na kilmat, ludzi, widoki, ale przed wszystkim ze Zobacz więcej
Wczoraj Moje Małe Czarowanie przekroczyło 200 tysięcy wyświetleń !!! Dziękuję Wam za to, że jesteście, że czytacie, że piszecie, że wspieracie, dziękuję Wam z całego serca i duszy mej. Z tej okazji Zobacz więcej
Wczoraj był Dzień Babci, dziś Dzień Dziadka. Przy tej okazji przypomniało mi się ciasto, które ostatnio robiłam :) Przepis pochodzi z książki White Plate – Słodkie, z którą się ostatnio nie rozstaje:) Zobacz więcej
Prosta tarta z ricottą - a może raczej sernik w kształcie tarty? Jak na ciasto babci przystało (bo takie jest tłumaczenie tej nazwy) jest delikatnie słodkie, proste i pyszne. Jak na ciasto włoskiej Zobacz więcej
podzielić. Różnorodność przepisów sprawiła, że wybór najlepszej trójki okazał się wyjątkowo trudny. Koniec końców zwycięzcami zostają: Marcela z bloga „Torta della figlia” - za nieprzekombinowaną, Zobacz więcej