tradycyjne marynowanie kaczki

miejscem spotkań Kasztanowej Kuchni, gdy bawi ona na Wyspie Młyńskiej), czyli na pół pieczonej kaczki. Bardzo lubię kaczkę i zjadłem ich już wiele, ale ta była tak wyjątkowa, ze poprosiłem szefa Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu dzielę Święta między dwa domy, między ukochany Kraków i sielankową Sieniawę. Jem dwa Wielkanocne Śniadania. Jedno w towarzystwie M, drugie przy głośnym stole z liczną Rodziną. Jedno Zobacz więcej
przydatności do spożycia. Najpopularniejsze confit robi się z nogi kaczki lub gęsi. Mięso na początek jest marynowane w soli, gotowane w tłuszczu z dodatkiem ziół i czosnku a następnie pozostawione Zobacz więcej
Są dwie prawdy. Pierwsza, że niewiele jest rzeczy tak pysznych jak confit z kaczki, druga, że z confit żadna dieta nie idzie w parze:) Albowiem słowo confit oznacza m.in. gotowanie we własnym Zobacz więcej
ilością tymianku. Dobór mięs jest duży, ale ważne żeby była wieprzowina (boczek, słonina, karkówka, kiełbasa np. polska, biała, frankfurteki) oraz confit z gęsi, kaczki. Stosuje się też jagnięcinę. Zobacz więcej
. Dodać tymianek. W rondelku zagotować bulion z cydrem, dodając sporo soli i pieprzu. Wlać gorący płyn do wolnowaru, przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu high ( 90 - 100 st C) przez 5 - 6 godzin. Zobacz więcej
Kaczka jest mięsem, które jako raczej niemięsożerca nawet lubię. Pierwszy sposób to świąteczna, tradycyjna kaczka mojej Mamy, do której „produkcji” ja się nie dotykam, a wpadam jedynie na konsumpcję. Zobacz więcej
wszystkich niecodziennym dodatkiem. Szczęśliwego świętowania! Aillade z pistacjami Ten sos pochodzi z Langwedocji. Podstawą jestpuree z czosnku z dodatkiem oleju lub oliwy, orzechów, migdałów lub Zobacz więcej
grejpfrutowym, zrobionym ze świeżo wyciśniętego soku, czerwonego wina i sosu sojowego. Sos powstał na bazie marynaty, w której pierś z kaczki marynowała się przez godzinę. To tak pokrótce, Zobacz więcej
stoiska z oliwkami, również marynowanymi na przeróżne sposoby i z różnymi ziołami. Oczywiście jak to na Francuskim targu nie może zabraknąć wina! Znajdziemy tutaj też tradycyjne francuskie foie gras Zobacz więcej
. Wiosenne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne proponuje nam tej wiosny bogactwo wyrafinowanych smaków oparte na najświeższych składnikach i kuszących aromatach. Restauracja zaprasza na szeroki wybór Zobacz więcej
pierś z kaczki z lokšami (słowackimi cienkimi plackami ziemniaczanymi) i kapustą czerwoną. Mięso było trochę za słone, ale do reszty nie mogę się przyczepić. Inne dania: gulasz szegedyński (z kiszoną Zobacz więcej
Szczypta.com
Szczypta.com Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SzczyptaCom
Gęsie udka Sous Vide

Gęsie udka Sous Vide 691

0
Mięso z gęsi jest wspaniałe, pod warunkiem, że zostanie właściwie przygotowane. Zdarza się, nawet w dobrych restauracjach,że dostaniemy wysuszony kawałek, którego w żaden sposób nie da się przełknąć. Zobacz więcej
Kaczka jest tradycyjnym polskim przysmakiem i często gości na naszych stołach w czasie świąt. Najczętsze zasady, które warto znać przy przygotowywaniu kaczki: żeby pieczona kaczka była soczysta, Zobacz więcej
" szwedzki posiłek. Nie były to co prawda znane chyba wszystkim sławne szwedzki klopsiki w sosie koperkowym ale było równie pysznie. Na przystawkę podano nam wędzoną pierś z kaczki w towarzystwie Zobacz więcej
Kaczka glazurowana jest chyba najbardziej znanym "wyrafinowanym" daniem chińskim. Mięso z kaczki lub kurczaka jest bardzo cenione w Chinach z tego powodu, iż w tradycji chińskiej nie uznawano hodowli Zobacz więcej
raki z boczniakami w sosie śmietanowym oraz gęsia szyja faszerowana z musem chrzanowym i marynowanymi warzywami. Po znakomitej przystawce przyszedł czas na coś bardziej konkretnego. Na pierwszy ogień Zobacz więcej
patelni grillowej. Mięso jagnięce jest miękkie, nie takie jak krowie steki, czy piersi z kaczki lub gęsi, więc o miękkość nie musimy się martwić. Z combra lub polędwicy warto robić na krwiście, bo to Zobacz więcej
gulaszową - bardzo sycącą (do tego podaną z niezłym chlebem) i smaczną, ale za słoną. Próbowałam też chrupiącej kaczki z puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą. Wszystkie dania były naprawdę udane, Zobacz więcej
; bardziej przemawiają do mnie jego tradycyjne propozycje. Menu Adama: młodziki opolskie (gołąbki) z kaszą i jajkiem, łosoś z tatarem z morskiej kaczki i granitą ogórkową, żubr z grzybami i sufletem Zobacz więcej