tradycyjne marynowanie kaczki

{{headerMessage}}
miejscem spotkań Kasztanowej Kuchni, gdy bawi ona na Wyspie Młyńskiej), czyli na pół pieczonej kaczki. Bardzo lubię kaczkę i zjadłem ich już wiele, ale ta była tak wyjątkowa, ze poprosiłem szefa Zobacz więcej
KulinarneBezdroża
KulinarneBezdroża Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Bezdroża
Moja Wielkanoc

Moja Wielkanoc 76

0
{{headerMessage}}
Od jakiegoś czasu dzielę Święta między dwa domy, między ukochany Kraków i sielankową Sieniawę. Jem dwa Wielkanocne Śniadania. Jedno w towarzystwie M, drugie przy głośnym stole z liczną Rodziną. Jedno Zobacz więcej
Gentleman
Gentleman Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchnia-suflera.blogspot.com
Confit z kaczki

Confit z kaczki 146

0
{{headerMessage}}
przydatności do spożycia. Najpopularniejsze confit robi się z nogi kaczki lub gęsi. Mięso na początek jest marynowane w soli, gotowane w tłuszczu z dodatkiem ziół i czosnku a następnie pozostawione Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Są dwie prawdy. Pierwsza, że niewiele jest rzeczy tak pysznych jak confit z kaczki, druga, że z confit żadna dieta nie idzie w parze:) Albowiem słowo confit oznacza m.in. gotowanie we własnym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cassoulet, to tradycyjne danie południowej Francji. Sycące danie z fasoli i mięsa, szczególnie przydatne na chłodną porę. Piecze się je w glinianych naczyniach (ceramicznych, żaroodpornych) posypane Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Dodać tymianek. W rondelku zagotować bulion z cydrem, dodając sporo soli i pieprzu. Wlać gorący płyn do wolnowaru, przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu high ( 90 - 100 st C) przez 5 - 6 godzin. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kaczka jest mięsem, które jako raczej niemięsożerca nawet lubię. Pierwszy sposób to świąteczna, tradycyjna kaczka mojej Mamy, do której „produkcji” ja się nie dotykam, a wpadam jedynie na konsumpcję. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wszystkich niecodziennym dodatkiem. Szczęśliwego świętowania! Aillade z pistacjami Ten sos pochodzi z Langwedocji. Podstawą jestpuree z czosnku z dodatkiem oleju lub oliwy, orzechów, migdałów lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W polskiej tradycji wielkanocnej kaczka pieczona należała do ścisłego kanonu potraw świątecznych. Zwykle była to kaczka pieczona z jabłkami lub nadziewana farszem różnego rodzaju. Pamiętam, że w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
stoiska z oliwkami, również marynowanymi na przeróżne sposoby i z różnymi ziołami. Oczywiście jak to na Francuskim targu nie może zabraknąć wina! Znajdziemy tutaj też tradycyjne francuskie foie gras Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Wiosenne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne proponuje nam tej wiosny bogactwo wyrafinowanych smaków oparte na najświeższych składnikach i kuszących aromatach. Restauracja zaprasza na szeroki wybór Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pierś z kaczki z lokšami (słowackimi cienkimi plackami ziemniaczanymi) i kapustą czerwoną. Mięso było trochę za słone, ale do reszty nie mogę się przyczepić. Inne dania: gulasz szegedyński (z kiszoną Zobacz więcej
Szczypta.com
Szczypta.com Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SzczyptaCom
Gęsie udka Sous Vide

Gęsie udka Sous Vide 950

0
{{headerMessage}}
Mięso z gęsi jest wspaniałe, pod warunkiem, że zostanie właściwie przygotowane. Zdarza się, nawet w dobrych restauracjach,że dostaniemy wysuszony kawałek, którego w żaden sposób nie da się przełknąć. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kaczka jest tradycyjnym polskim przysmakiem i często gości na naszych stołach w czasie świąt. Najczętsze zasady, które warto znać przy przygotowywaniu kaczki: żeby pieczona kaczka była soczysta, Zobacz więcej
tristessa
tristessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne misz masz
Jeść po szwedzku

Jeść po szwedzku 199

0
{{headerMessage}}
" szwedzki posiłek. Nie były to co prawda znane chyba wszystkim sławne szwedzki klopsiki w sosie koperkowym ale było równie pysznie. Na przystawkę podano nam wędzoną pierś z kaczki w towarzystwie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kaczka glazurowana jest chyba najbardziej znanym "wyrafinowanym" daniem chińskim. Mięso z kaczki lub kurczaka jest bardzo cenione w Chinach z tego powodu, iż w tradycji chińskiej nie uznawano hodowli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wystrojem chciano nawiązać do osoby tego zmarłego we Wrocławiu naukowca. Przejdźmy jednak do kuchni i tego co można w tym urokliwym miejscu zjeść. Szef kuchni serwuje tradycyjne polskie, żydowskie i Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Stek jagnięcy (3)

Stek jagnięcy (3) 1745

0
{{headerMessage}}
patelni grillowej. Mięso jagnięce jest miękkie, nie takie jak krowie steki, czy piersi z kaczki lub gęsi, więc o miękkość nie musimy się martwić. Z combra lub polędwicy warto robić na krwiście, bo to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
gulaszową - bardzo sycącą (do tego podaną z niezłym chlebem) i smaczną, ale za słoną. Próbowałam też chrupiącej kaczki z puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą. Wszystkie dania były naprawdę udane, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z ananasa z musem z mango, pure malinowym i pomarańczą Najmniej przypadł mi do gustu deser Sebastiana; pierożki na słodko. Takie w sumie mało efektowne, niezbyt dekoracyjne. Przyjrzałam się Zobacz więcej