trójkąty filo

W trójkątach jest coś niesamowitego. Gdyby nie one Pitagoras nie byłby dziś taki sławny, Dawid Podsiadło musiałby śpiewać o kołach i kwadratach i pewnie nie przyniosłoby mu to platynowej płyty, a Zobacz więcej
Paczka szpinaku, kostka fety, opakowanie ciasta filo (które najczęściej znamy z baklavy, tu w wersji wytrawnej, przepyszne), oliwa i masło. Szpinak delikatnie blanszujemy na maśle z odrobiną Tajines Zobacz więcej
Kolejny pomysł na słoną przekąskę z wykorzystaniem ciasta filo. Składniki: 0,5 opakowania ciasta filo 400g szpinaku 250g łososia 1 jajko 2 ząbki czosnku sól oliwa sos: jogurt grecki+ posiekane zielone Zobacz więcej
1 opakowanie ciasta filo (6 arkuszy) 300g szpinaku baby 1 opakowanie serka ricotta sól pieprz czosnek olej rzepakowy Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte Zobacz więcej
Przyznaję, że to pierwszy raz kiedy postanowiłam poeksperymentować z ciastem filo. Po szybkim przeszukaniu internetu i obejrzeniu mniej lub bardziej przydatnych filmów na temat przygotowania ciasta Zobacz więcej
trójkąty z ciasta filo z kurczakiem, cukinią i pieczarkami | SpiekłaRodem SpiekłaRodem galeria tortów kontakt o mnie zamówienia sty 18, 2015 trójkąty z ciasta filo z kurczakiem, cukinią i pieczarkami Zobacz więcej
Czytałam kiedyś, że nasz mózg lubi wszystko, co chrupie. Dlatego wolimy świeże chipsy od tych zleżałych i miękkich. Hmmm… jeśli to prawda, dzisiejsze „rogaliki” pokochacie na zabój, bo chrupią jak Zobacz więcej
Czytałam kiedyś, że nasz mózg lubi wszystko, co chrupie. Dlatego wolimy świeże chipsy od tych zleżałych i miękkich. Hmmm… jeśli to prawda, dzisiejsze „rogaliki” pokochacie na zabój, bo chrupią jak Zobacz więcej
Kolejna odsłona wypieków z użyciem ciasta filo, niezwykle uniwersalnego i prostego w przygotowaniu. Jego cienkie warstwy smaruje się stopionym masłem/oliwą i układa jeden na drugim. Nadziewa wg. Zobacz więcej
Domowe-Wypieki.pl
Domowe-Wypieki.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowe-Wypieki.pl
Bakława

Bakława 205

2
Bakława (Baklava lub Baklawa) popularna jest głównie w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej. Warstwy ciasta filo przełożone są warstwami posiekanych orzechów. Zobacz więcej
Kolejny wpis z serii börek. Tym razem w kształcie różyczek i bez sosu a więc na chrupko. Różyczki z serem składniki 3 platy ciasta yufka (ciasta filo do słonych wypieków) 150g slonego sera kilka Zobacz więcej
Fetę rozgniatamy i dokładnie mieszamy z parmezanem, natką i jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem. Bierzemy jeden arkusz ciasta filo. Smarujemy go masłem za pomocą pędzelka i składamywzdłużna pół. Zobacz więcej
Ta potrawa to też takie wspomnienie urlopu w Turcji.Przygotowywuję je chętnie jako przekąskę do grilla. Są chrupiące na zewnątrz, w środku słonawe dzięki fecie. Polecam! Składniki: 12 trójkątów Zobacz więcej
Zrobienie tego pysznego śniadania zajęło mi tyle czasu ile czasu trwałoby skoczenie do piekarni po kupne croissanty Ciasto francuskie którego używa się do tego rodzaju rogalików można dostać w Zobacz więcej
Chrupiąceciasto filo z farszem z chorizo. Składniki: (około 15-16 szt.) 1 op. ciasta filo (400g – 7 arkuszy) 200g kiełbasy chorizo 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki Zobacz więcej
Chrupiące trójkąty z ciasta filo z szpinakiem, kurczakiem i fetą. Składniki: 1 op. ciasta filo 300g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 100g ser feta 1 filet z kurczaka Pieprz, sól 100 ml Zobacz więcej
Rożki z ciasta filo z serem Na około 34 rożki: 180 g fety 12 % 200 g chudego twarogu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 jaja świeżo mielony pieprz kolorowy 1 opakowanie ciasta filo (7 płatów) 100 Zobacz więcej
Wczoraj pokazałam Ci przepis na Pierożki filo z kurczakiem, które są idealne na imprezę ze znajomymi. Dzisiaj pokażę Ci przepis na drugą połowę tego talerza widocznego na zdjęciu. Zrobisz oba dania? Zobacz więcej
deserami. Baklavę, poza Chorwacją, znajdziemy też w Albanii, Macedonii, Bośni, nawet Iranie. Podstawą ciasta są cienkie listki ciasta filo (phyllo), zwanego na Bałkanach kora. Listkowe, delikatne Zobacz więcej