trójkąty filo

{{headerMessage}}
W trójkątach jest coś niesamowitego. Gdyby nie one Pitagoras nie byłby dziś taki sławny, Dawid Podsiadło musiałby śpiewać o kołach i kwadratach i pewnie nie przyniosłoby mu to platynowej płyty, a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Paczka szpinaku, kostka fety, opakowanie ciasta filo (które najczęściej znamy z baklavy, tu w wersji wytrawnej, przepyszne), oliwa i masło. Szpinak delikatnie blanszujemy na maśle z odrobiną Tajines Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejny pomysł na słoną przekąskę z wykorzystaniem ciasta filo. Składniki: 0,5 opakowania ciasta filo 400g szpinaku 250g łososia 1 jajko 2 ząbki czosnku sól oliwa sos: jogurt grecki+ posiekane zielone Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 opakowanie ciasta filo (6 arkuszy) 300g szpinaku baby 1 opakowanie serka ricotta sól pieprz czosnek olej rzepakowy Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przyznaję, że to pierwszy raz kiedy postanowiłam poeksperymentować z ciastem filo. Po szybkim przeszukaniu internetu i obejrzeniu mniej lub bardziej przydatnych filmów na temat przygotowania ciasta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nadzienie albo ciasto filo Każdy trójkąt smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. ciasto filo ze szpinakiem i ricottą Leave a Reply Cancel Your Name Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czytałam kiedyś, że nasz mózg lubi wszystko, co chrupie. Dlatego wolimy świeże chipsy od tych zleżałych i miękkich. Hmmm… jeśli to prawda, dzisiejsze „rogaliki” pokochacie na zabój, bo chrupią jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czytałam kiedyś, że nasz mózg lubi wszystko, co chrupie. Dlatego wolimy świeże chipsy od tych zleżałych i miękkich. Hmmm… jeśli to prawda, dzisiejsze „rogaliki” pokochacie na zabój, bo chrupią jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejna odsłona wypieków z użyciem ciasta filo, niezwykle uniwersalnego i prostego w przygotowaniu. Jego cienkie warstwy smaruje się stopionym masłem/oliwą i układa jeden na drugim. Nadziewa wg. Zobacz więcej
Domowe-Wypieki.pl
Domowe-Wypieki.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowe-Wypieki.pl
Bakława

Bakława 310

2
{{headerMessage}}
Bakława (Baklava lub Baklawa) popularna jest głównie w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej. Warstwy ciasta filo przełożone są warstwami posiekanych orzechów. Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Börek - różyczki z serem

Börek - różyczki z serem 358

0
{{headerMessage}}
Kolejny wpis z serii börek. Tym razem w kształcie różyczek i bez sosu a więc na chrupko. Różyczki z serem składniki 3 platy ciasta yufka (ciasta filo do słonych wypieków) 150g slonego sera kilka Zobacz więcej
basia112
basia112 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jaskinia Smaku
Tiropitakia- greckie pierożki

Tiropitakia- greckie pierożki 153

0
{{headerMessage}}
Fetę rozgniatamy i dokładnie mieszamy z parmezanem, natką i jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem. Bierzemy jeden arkusz ciasta filo. Smarujemy go masłem za pomocą pędzelka i składamywzdłużna pół. Zobacz więcej
sloneslodkie
sloneslodkie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
słone i słodkie
Borek (tureckie cygara)

Borek (tureckie cygara) 447

2
{{headerMessage}}
Ta potrawa to też takie wspomnienie urlopu w Turcji.Przygotowywuję je chętnie jako przekąskę do grilla. Są chrupiące na zewnątrz, w środku słonawe dzięki fecie. Polecam! Składniki: 12 trójkątów Zobacz więcej
spiekłarodem
spiekłarodem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
spiekłarodem
croissanty z czekoladą

croissanty z czekoladą 42

0
{{headerMessage}}
Zrobienie tego pysznego śniadania zajęło mi tyle czasu ile czasu trwałoby skoczenie do piekarni po kupne croissanty Ciasto francuskie którego używa się do tego rodzaju rogalików można dostać w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chrupiąceciasto filo z farszem z chorizo. Składniki: (około 15-16 szt.) 1 op. ciasta filo (400g – 7 arkuszy) 200g kiełbasy chorizo 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chrupiące trójkąty z ciasta filo z szpinakiem, kurczakiem i fetą. Składniki: 1 op. ciasta filo 300g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 100g ser feta 1 filet z kurczaka Pieprz, sól 100 ml Zobacz więcej
peggi
peggi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Rożki z ciasta filo z serem

Rożki z ciasta filo z serem 153

3
{{headerMessage}}
Rożki z ciasta filo z serem Na około 34 rożki: 180 g fety 12 % 200 g chudego twarogu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 jaja świeżo mielony pieprz kolorowy 1 opakowanie ciasta filo (7 płatów) 100 Zobacz więcej
@Piniata
@Piniata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna Piniata
Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla z kurczakiem 235

0
{{headerMessage}}
Wczoraj pokazałam Ci przepis na Pierożki filo z kurczakiem, które są idealne na imprezę ze znajomymi. Dzisiaj pokażę Ci przepis na drugą połowę tego talerza widocznego na zdjęciu. Zrobisz oba dania? Zobacz więcej
{{headerMessage}}
deserami. Baklavę, poza Chorwacją, znajdziemy też w Albanii, Macedonii, Bośni, nawet Iranie. Podstawą ciasta są cienkie listki ciasta filo (phyllo), zwanego na Bałkanach kora. Listkowe, delikatne Zobacz więcej