trydent

ZOBACZ TAKŻE:

cucinissima
cucinissima Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucinissima
Chłodna zupa na upały

Chłodna zupa na upały 115

1
{{headerMessage}}
. Przepis na tę zupę zdradził autorom książki kucharz z restauracji Christine Richter, która znajduje się w Merano (region Trydent-Górna Adyga). Zimna zupa ogórkowa Porcja dla 4 osób Składniki 300g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Trydent jest jednym z tych miast, do których wystarczy raz zawitać, by chcieć wracać jak najczęściej. Miasto kojarzone jest głównie z Soborem Trydenckim, który odbywał się tutaj w latach 1545-1563. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
znowu sięgniemy do kieszeni; bo jak można odwiedzić jarmark i nie skosztować lokalnych smakołyków czy grzanego wina kuszącego korzennym zapachem? Ale po kolei:-) W ostatnią sobotę listopada, jeszcze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(Emilia-Romagna), choc cotechino jest produkowane i jedzone w regionach takich jak Trydent (Trentino), Lombardia (Lombardia), Molise (Molise), Friuli- Wenecja Julijska(Friuli-Venezia Giulia) i Veneto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
trentino doc z wędzoną piersią z kaczki, risotto z kozim serem, fondue z polenty i borowików, pierogi z kapustą, ser Moena, królik w chrupiącym cieście francuskim z grzybami, golonka z duszoną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Hugo jest popularnym aperitivo na bazie prosecco z włoskiej prowincji Trydent-Górna Adyga. Właśnie tam po raz pierwszy go spróbowaliśmy. Posmakował nam tak bardzo, że teraz jest jednym z naszych Zobacz więcej
SycyliaSi
SycyliaSi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SycyliaSi!
ORZOTTO Z DYNIĄ I CUKINIĄ

ORZOTTO Z DYNIĄ I CUKINIĄ 13

0
{{headerMessage}}
Orzotto nie jest typowym daniem kuchni sycylijskiej, ale zachęcam was do spróbowania. Pierwszy raz jadłam orzotto będąc w uroczej miejscowości Cavalese w regionie Trydent - Górna Adyga. Od tego czasu, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, Lombardię, Trydent, Wenecję Euganejską i region Emilia-Romania. W procesie produkcji Grana Padano dopuszcza się używanie mleka krów żywionych kiszonkami, co sprzyja rozwojowi mikroorganizmów i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pierwszeństwa, jeżeli chodzi o nadziewanie pączków dżemem. Do Włoch pączki trafiły przez Trydent-Górną Adygę, który na przestrzeni wieków należał kolejno do Bawarii, Austrii i Włoch. Stamtąd zwyczaj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
% Pinot Noir – cóż wino było tak schłodzone, ba zimne wręcz a ja nie miałam wolnej półgodziny by poczekać aż „odmarznie”, dobre na aperitif jednak gdybym miała wydawać 130PLN to bym się dwa razy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bardziej jako Południowy Tyrol. Zjeżdżamy do schroniska, jesteśmy tylko dwa, może trzy kilometry dalej. Frytki, sznycel, piwo, cisza, zamiast włoskiego lekkiego chaosu, niemiecki porządek. Jesteśmy w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
historia co z makaronem – dobrze jestprzywieźć sobie zapas włoskiej mąki tipo 00 do pizzy, którą w Polsce znajdziecie na razie tylko w nielicznych sklepach lub w internecie i to w cenie 4razy wyższej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
weekendu w Trydencie, który do tej pory obdarzył nas już dużymi emocjami. Odkryłam kawałek Trentino o którym nie wiedziałam wcześniej. San Colombano znajduje się w regionie Trydent-Górna Adyga w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Val di Fassa leży na północy Włoch w regionie Trydent-Górna Adyga. Kuchnia tych okolic łączy w sobie elementy powszechnie kojarzone z typowymi włoskimi potrawami z elementami charakterystycznymi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
włoskuprzekąskiprzepisy świataryby i owoce morzaSardyniasałatkiserysos rybnysos sojowyStyl życiaSudetyszczypiorekSłowacjaTajlandiavegewarzywa i owoceWłochyziołazupy Losowe posty Hugo – orzeźwiający Zobacz więcej
{{headerMessage}}
-wschodnich rejonów Italii. Produkowany jest w regionach Veneto i Trentino, a dokładniej w prowincjach Vicenzy, Trydent, Padwy i Treviso. Początkowo do jego produkcji używano wyłącznie mleka owczego, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: