tumbet

ZOBACZ TAKŻE:

niewiadome są wiadome, wynik również. Zapraszam was na lekcję matematyki kuchennej. TUMBET ok 500 g ziemniaków, pokrojonych na plastry ok. 0,5 cm grubości 2 bakłażany (u mnie ok. 800 g), pokrojonych Zobacz więcej
To jarska potrawa prowansalska . Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Podobne potrawy znane są w całym basenie Morza Zobacz więcej
ratatuj) – jarska potrawa prowansalska. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Podobne potrawy znane są w całym basenie Zobacz więcej
francuskie Ratatouille, które w Kataloni nazywają Samfainą. Ale to nie finał, dodajmy ziemniaki i już mamy inną popularną na Majorce potrawę czyli Tumbet. Grecy na koniec dorzucili jeszcze pokruszony Zobacz więcej
Po dłuższym researchu okazuje się, że potrawa ta wywodzi się z Francji, ale ma swoje odpowiedniki w całym basenie Morza Śródziemnego, m.in. ‚peperonata’ (Włochy), ‚pisto’ (Andaluzja), ‚briam’ Zobacz więcej
wieloma innymi, znakomitymi daniami. Z racji rozwiniętego rolnictwa oraz bogactwa warzyw, mieszkańcy bardzo często przygotowują sopes mallorquines, czyli pożywne zupy warzywne, podawane z kawałkami Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: