tunezyjskie chlebki

ollala
ollala Obserwuj blogaObserwujesz bloga
śniadaniowe fantazje
231.

231. 66

0
{{headerMessage}}
daktylowy chlebek kukurydziany z tunezyjskimi daktylami, serek wiejski z cynamonem i syropem z agawy Inspiracja Kiedyś nie przepadałam za daktylami, ale po tych wakacjach zmieniłam zdanie. Widać to po Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CooLinarNy
Hummus – 3 rodzaje

Hummus – 3 rodzaje 81

1
{{headerMessage}}
Polacy hummus uwielbiają. To pasta z oczywiście przezdrowej ciecierzycy i tyleż po arabsku znaczy hummus. To po prostu mielona ugotowana cieciorka. Jedzone z chlebkiem pita, u nas może być pastą na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
smaki Orientu. Pastę z bakłażanów podaję z tunezyjskimi chlebkami chapati, które z powodzeniem możecie zrobić w domu. Przepis pojawi się wkrótce, więc na pewno uda Wam się zjeść baba ghanoush w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
oryginalny arabski kuskus jest trudno dostępny. Szczerze mówiąc nawet nigdzie nie widziałam. Jednak smak potrawy jaka wyszła z dostępnego kuskusa przypomniała mi ten z tunezyjskiej pustyni. Tylko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ulicy, a i uwijający się w zastraszającym tempie sprzedawcy stanowią niebywałą zachętę do sięgnięcia po miejscowy fast food. Jednym z moich ulubionych jest rodzaj chlebków chapati podpieczonych z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jedna z weekendowych kolacji zaplanowana ? Jeśli nie, to zapraszam na tradycyjne u mnie klimaty arabskie. Do pełnego szczęścia będziecie potrzebować kilka chlebków arabskich, hinduskich lub tortillę. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dip ze słodkiej marchewki podawany jest na zimno do pieczywa lub chlebków pita, ja podawałam go także na ciepło do grilowanego mięsa, jako pastę kanapkową i jako dip do nachosów, gdy wpadli znajomi - Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Pasta harissa

Pasta harissa 204

0
{{headerMessage}}
i rozsmarowana na opieczonych chlebkach pita będzie świetną przekąską. Można przechowywać ją w lodówce przez 3 tygodnie, jeśli włożymy ją do słoika z przykryciem i zalejemy po wierzchu warstwą oleju. Zobacz więcej
ollala
ollala Obserwuj blogaObserwujesz bloga
śniadaniowe fantazje
228. + Sahara

228. + Sahara 107

0
{{headerMessage}}
owsianka z budyniem waniliowym, malinami, serkiem wiejskim i tunezyjską migdałową chałwą Dziś pokażę wam zdjęcia z dwu-dniowej wycieczki na Saharę. Wycieczka wydawałaby się męcząca, ale miałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czosnku 1 ładna czerwona papryka 1 papryczka chili lub łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka papryki w proszku, słodkiej lub wędzonej 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka soli 1 szklanka szpinaku ( Zobacz więcej
{{headerMessage}}
intensywnie ćwiczy formę przed latem, ktoś tam wyśpiewuje własne kompozycje, ktoś tam ze stołu zrobił sobie bramkę i trenuje strzelecką formę. W kuchni zapachniało wakacjami i Tunezją. Niemalże Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bigosu według rodzinnej receptury, ukryte podjadanie makowca, który do świąt będzie tylko wspomnieniem, zanurzanie głowy w grzybowych oparach. Aż się chce całemu światu powiedzieć "dość". W takich Zobacz więcej
myredpot
myredpot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
my red pot
Pita

Pita 100

4
{{headerMessage}}
)Tunezyjskie krewetki w sosie Kerkennaise . (09.04.2016)Pide- Turecka pizza (07.04.2016)Kurczak pieczony ze szpinakiem pomidorami i ciecierzycą. (05.04.2016)Schab faszerowany pieczony z winogronami. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mocno pomidorowe, sycące i pikantne danie – bliskie szakszuce, ale bardziej mięsne, treściwe, wytrawne i ostre. Koniecznie podane z jogurtem – dla zbalansowania smaku i przygaszenia ognia na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zdecydowaną orędowniczką. Ja hummus uwielbiam i zastanawiam się czemu na blogu tak długo nie było na niego przepisu. Właśnie z poniższej receptury korzystam zawsze i serdecznie ją polecam. Do hummusu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, już teraz możemy zaopatrzyć się w znane wszystkim marcepanowe jajka :) Wybór jest dość duży, przy czym do tej pory udało mi się spróbować dwóch wersji: orzech Zobacz więcej