tunezyjskie chlebki

CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CooLinarNy
Hummus – 3 rodzaje

Hummus – 3 rodzaje 79

1
Polacy hummus uwielbiają. To pasta z oczywiście przezdrowej ciecierzycy i tyleż po arabsku znaczy hummus. To po prostu mielona ugotowana cieciorka. Jedzone z chlebkiem pita, u nas może być pastą na Zobacz więcej
smaki Orientu. Pastę z bakłażanów podaję z tunezyjskimi chlebkami chapati, które z powodzeniem możecie zrobić w domu. Przepis pojawi się wkrótce, więc na pewno uda Wam się zjeść baba ghanoush w Zobacz więcej
oryginalny arabski kuskus jest trudno dostępny. Szczerze mówiąc nawet nigdzie nie widziałam. Jednak smak potrawy jaka wyszła z dostępnego kuskusa przypomniała mi ten z tunezyjskiej pustyni. Tylko Zobacz więcej
ulicy, a i uwijający się w zastraszającym tempie sprzedawcy stanowią niebywałą zachętę do sięgnięcia po miejscowy fast food. Jednym z moich ulubionych jest rodzaj chlebków chapati podpieczonych z Zobacz więcej
Jedna z weekendowych kolacji zaplanowana ? Jeśli nie, to zapraszam na tradycyjne u mnie klimaty arabskie. Do pełnego szczęścia będziecie potrzebować kilka chlebków arabskich, hinduskich lub tortillę. Zobacz więcej
dip ze słodkiej marchewki podawany jest na zimno do pieczywa lub chlebków pita, ja podawałam go także na ciepło do grilowanego mięsa, jako pastę kanapkową i jako dip do nachosów, gdy wpadli znajomi - Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Pasta harissa

Pasta harissa 194

0
Jak byłam w Tunezji to trochę bałam się spróbować a teraz zrobiłam ją sama bo była mi potrzebna do dania w następnym poście. Teraz o samej paście trochę Wam napiszę bo przecież nie każdy musi wiedzieć Zobacz więcej
Shakshuka (wymawiamy: szakszuka) to jednogarnkowa potrwa znana w kuchni tunezyjskiej, egipskiej, izraelskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „wielki bałagan”. To całe jajka kurze, ugotowane w Zobacz więcej
intensywnie ćwiczy formę przed latem, ktoś tam wyśpiewuje własne kompozycje, ktoś tam ze stołu zrobił sobie bramkę i trenuje strzelecką formę. W kuchni zapachniało wakacjami i Tunezją. Niemalże Zobacz więcej
bigosu według rodzinnej receptury, ukryte podjadanie makowca, który do świąt będzie tylko wspomnieniem, zanurzanie głowy w grzybowych oparach. Aż się chce całemu światu powiedzieć "dość". W takich Zobacz więcej
myredpot
myredpot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
my red pot
Pita

Pita 80

4
)Tunezyjskie krewetki w sosie Kerkennaise . (09.04.2016)Pide- Turecka pizza (07.04.2016)Kurczak pieczony ze szpinakiem pomidorami i ciecierzycą. (05.04.2016)Schab faszerowany pieczony z winogronami. Zobacz więcej
Mocno pomidorowe, sycące i pikantne danie – bliskie szakszuce, ale bardziej mięsne, treściwe, wytrawne i ostre. Koniecznie podane z jogurtem – dla zbalansowania smaku i przygaszenia ognia na Zobacz więcej
zdecydowaną orędowniczką. Ja hummus uwielbiam i zastanawiam się czemu na blogu tak długo nie było na niego przepisu. Właśnie z poniższej receptury korzystam zawsze i serdecznie ją polecam. Do hummusu Zobacz więcej
%) i miodu (43%). Smak jak dla mnie, jest zupełnie inny niż sklepowego przeciętniaka. Położony na języku, dosłownie rozpływa się w ustach, jest delikatny i miodowy właśnie. Drugi to marcepan w formie Zobacz więcej