Aktualizacja: niestety sklep turecki przy ul. Piłsudskiego został zlikwidowany. Zamówienia można składać tylko przez Internet. Czy znacie jakieś "tureckie" miejsca w Waszych miastach? Pewnie! Przecież
Zobacz więcej
Tureckie półksiężyce, u mnie w domu znane jako „turki”, to kolejny przepis z cyklu „Smaki dzieciństwa” (po cieście marchewkowym i jabłeczniku). Przepis zaczerpnęłam z zeszytu mamy, modyfikując go
Zobacz więcej
Zapewne sporo z Was zna bułki / chleb turecki z czasów szkolnych. Pamiętam, że był to swojego rodzaju rarytas .... rozkoszowaliśmy się nim zawsze na zakończenie tygodnia:). Przepis na chleb turecki od
Zobacz więcej
TURECKIE SUPERFOOD: KASZA BULGUR [kuchnia turecka] | Blog Rodzynki Sułtańskie O blogu + kontakt felietony damsko-męskie kultura o kiczu o kobietach o patriotyzmie o pieniądzach o podróży varia
Zobacz więcej
Jesień a nawet zima to czas na kiszonki. Nawet nie macie pojęcia jakie cuda marynyją Turcy. Będę musiała się wybrać na targ i sfotografować kilka `okazów`, najbardziej zadziwiły mnie marynowana
Zobacz więcej
Superfood. Jedzenie, które ma być wyjątkowo dobre dla naszego organizmu. Jedzenie, które leczy. Leczy naprawdę*. W jednym z wielu spisów superfoods odnalazłam poczciwą, turecką kaszę bulgur. Zawsze
Zobacz więcej
Tureckie Pide, obok kebaba to jedno z najbardziej charakterystycznych dań Tureckich. Przypomina włoską pizze, ciasto jest niemal identyczne, ale w kształcie łódki, różni się natomiast farszem, który w
Zobacz więcej
« Wołowina z brokułami po ... Tarta ze szpinakiem i fetą » Ziemniaki paprykowe po turecku, tureckie frytki Ten turecki przepis to prosty sposób na ciekawe ziemniaki, rodzaj frytek z sosem, który
Zobacz więcej
Przepis na 14 pączków pączusie tureckie 50 g masła szklanka wody 150 g mąki pszennej szczypta soli 2 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Masło, wodę i sól zagotowujemy w garnku po czym
Zobacz więcej
Przepis na 14 pączków pączusie tureckie 50 gr masła szklanka wody 150 gr mąki pszennej szczypta soli 2 jajka olej do smażenia Masło, wodę i sól zagotowujemy w garnku po czym dodajemy mąkę
Zobacz więcej
Tureckie księżyce Blox.pl Załóż bloga Zaloguj Menu Zaloguj Załóż bloga Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Przetwory z truskawek - przepisy Tureckie księżyce Tureckie księżyce to
Zobacz więcej
W niedzielę razem z Anią wspominałyśmy kulinarnie wspólnie spędzone wakacje w Turcji. Nasze rodziny zostały uraczone, między innymi turecką zupą z soczewicy. Ania, co prawda miała bardzo złe
Zobacz więcej
Naleśniki w Polsce je się na obiad lub kolację a w Turcji na śniadanie. Akıtma jest zamiennikiem chleba. Podaje się ją podczas typowego tureckiego śniadania: ser, oliwki, dżemy, miód, ostre sosy
Zobacz więcej
Aktualizacja: niestety sklep turecki przy ul. Piłsudskiego został zlikwidowany. Zamówienia można składać tylko przez Internet. Czy znacie jakieś "tureckie" miejsca w Waszych miastach? Pewnie! Przecież
Zobacz więcej
Nigdy nie byłam w Turcji, ani nigdy wcześniej nie jadłam tureckich pide. Do zrobienia sobie tego przysmaku zachęcił mnie przypadkiem znaleziony w internecie przepis. Już w trakcie robienia ciasta
Zobacz więcej
Tureckie półksiężyce pamiętam jeszcze z podstawówki. Wprawdzie nie piekliśmy go na zajęciach w szkole, ale pamiętam, że raz na zastępstwo przyszła do nas nauczycielka, która napisała nam ten przepis
Zobacz więcej
Zazwyczaj placki z cukinii robię identycznie jak ziemniaczane, tzn. obieram cukinię, ścieram ją na tarce o najdrobniejszych oczkach, do tego dodaję drobno utartą cebulę, jajko, mąkę, doprawiam solą i
Zobacz więcej
Natrafiłam ostatnio na przepis na chlebki tureckie - o tutaj. Bardzo mi się spodobała zarówno forma jak i to że można owe chlebki nadziać czym dusza zapragnie. A że dusza zapragnęła to zobaczycie je w
Zobacz więcej
Wszystko tak pięknie kwitnie w przyrodzie, że rozkwitły mi w piecu nawet drożdżowe bułeczki ;) Natknęłam się kiedyś na tureckie wypieki w kształcie róż, po turecku nazywane gül poğaça. Trudno było
Zobacz więcej
Zima już tuż, tuż więc czas na kiszonki. W Turcji warzywa zaczynamy kisić pod koniec października i w listopadzie. My kisiliśmy w listopadzie więc są już na tyle dobre żeby można było je jeść. Turcy
Zobacz więcej