tybetański

Oparty na hatha jodze zestaw ćwiczeń tybetańskich przywraca zdrowie, odmładza ciało, wpływa korzystnie na samopoczucie fizyczne i psychiczne. Mechanizm działania rytuałów polega na harmonizowaniu Zobacz więcej
Niedawno dostałam szczepkę grzybka tybetańskiego do spróbowania. Próbuję juz parę dni i nawet jest dobry hihi a co najważniejsze nic mi nie jest po nim ;D a może będzie nawet lepiej ;) Popijemy Zobacz więcej
Po długich poszukiwaniach udało mi się wreszcie zdobyć startową porcję grzybka. Który produkuje pyszny kefir, delikatniejszy niż zwykłe zsiadłe mleko i zdrowszy. By zacząć hodowlę potrzebne będą nam Zobacz więcej
Kilka dni temu wspominałam Wam, że otrzymałam od mojej mamy grzybka tybetańskiego, z którego przygotowałam domowy twaróg. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić krok po kroku jak samemu hodować grzybka i Zobacz więcej
Nie piłam kefiru od 6 lat. Zapomniałam jaki to cudowny smak. Od razu pomyślałam o zapiekanych i przypieczonych ziemniakach z porem. Ten post w porównaniu do innych odnoście grzybka tybetańskiego, Zobacz więcej
O grzybku tybetańskim dowiedziałam się już jakiś czas temu. Można go bez problemu kupić w internecie, np. na allegro. Grzybek rośnie, więc można podzielić się z nim z przyjaciółmi. Tak też grzybek Zobacz więcej
tybetańskiej dzięki Dalajlamie (co oczywiście ma na celu przede wszystkim zwrócić uwagę na problemy polityczne Tybetu), pierożki momo zdobywają coraz większą popularność na świecie, czego efektem są Zobacz więcej
Nie sądziłam, że kiedykolwiek będę produkowała w swoim domu kefir. Nie przypuszczałam też, że kiedykolwiek powstanie post o propagowaniu założenia własnej hodowli bakterii probiotycznych. Ale stało Zobacz więcej
Posprzątaj po Tybetańsku – najprostsza kuracja oczyszczająca Tybetański sposób na oczyszczanie całego organizmu jest bardzo prosty. Potrzebny jest ryż – taki o najbardziej okrągłych ziarnach. W żadnym Zobacz więcej
, co jakiś czas, zaskakujące organizm nowe konfiguracje i rodzaje. Dla mnie będą to Rytuały Tybetańskie, do których po wielu latach wracam zainspirowana wpisem Marrylin na blogu. Zbiegło sie to akurat Zobacz więcej
Kefir - jest to napój z mleka fermentowanego zawierający charakterystyczną mikroflorę ziaren kefirowych. Ma przyjemny orzeźwiający smak. Jest naturalnym probiotykiem. (ogólne wiadomości o grzybkach Zobacz więcej
Znacie grzybka tybetańskiego ? Jeśli nie, polecam jak najszybciej zakupić i rozpocząć własną hodowlę pysznego kefiru. Ja rozpoczęłam od kefirowania mleka sojowego własnej produkcji. Na takim mleku Zobacz więcej
Dzisiejszy dzień jest niestety z serii tych gorszych . Korzystając, że chcąc nie chcąc, jestem zmuszona leżeć i odpoczywać, postanowiłam w końcu zabrać się za ten temat, który mnie dręczy od tygodni. Zobacz więcej
Dzisiejszy dzień jest niestety z serii tych gorszych . Korzystając, że chcąc nie chcąc, jestem zmuszona leżeć i odpoczywać, postanowiłam w końcu zabrać się za ten temat, który mnie dręczy od tygodni. Zobacz więcej
Grzybek tybetański(kefirowy) i napój z niego przyrządzany, był stosowany od wielu setek lat przez mnichów z Tybetu zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Był nazywany eliksirem młodości, ponieważ Zobacz więcej
Grzybek tybetański to zlepek różnego rodzaju kultur bakterii mlekowych i octowych, oraz drożdży. Dominującymi mikroorganizmami są probiotyki L. lactis iL. mesenteroides. Z wyglądu grzybek tybetański Zobacz więcej
Grzybka tybetańskiego dostałam ponad miesiąc temu (dziękuję Iwonko!) i od tego czasu codziennie piję kefir, który przy jego użyciu produkuję. Co to jest grzybek tybetański i jak z niego zrobić kefir? Zobacz więcej
Zwiewa mi potas z organizmu, więc staram się stosować dietę bogatą w ten elektrolit. Najwięcej potasu jest w suszonych morelach i rodzynkach, awokado, czy migdałach. Dzisiaj było bardzo ciepło w Zobacz więcej
Składniki: 2 litry mleka (nie UHT) 2 szkl. kefiru z Grzybka Tybetańskiego Mleko podgrzewać do temperatury ok. 60 stop. C, dodać kefir i ponownie podgrzewać do temp. 60 stop. C. Następnie odcedzić na Zobacz więcej
Dostałam niedawno ziarna kefirowe czyli tzw. grzybka tybetańskiego i… Jestem zachwycona – kefir jest pyszny a zostawiając go krócej lub dłużej można regulować jego intensywność, dodatkowo posiada Zobacz więcej