tyrolską

bryczka2
bryczka2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowe Kubki
Knedel tyrolski

Knedel tyrolski 33

1
Full text Knedel tyrolski, to mój ulubiony przysmak. Esencja kuchni austriackiej. Ten wpis Knedel tyrolski pochodzi z bloga Smakowekubki.com. Zobacz więcej
MamaBartka
MamaBartka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moja Kuchnia
tyrolskie piorożki

tyrolskie piorożki 308

0
tyrolskie piorożki Prezydentowa ponownie zaproponowała wspólne gotowanie, gotowała też m.in. Pyza. Tym razem pierożki tyrolskie. Długo się zastanawiałam, wahałam.... bo ja po prostu nigdy nie robię Zobacz więcej
Dzisiaj znowu gotowałyśmy wspólnie z Pyzą, Olą i Kasią. Na polecenie dziewczyn, to znowu ja byłam szczęśliwą wybierającą i wybrałam tradycyjne danie południowo-tyrolskie. Wyczaiłam je w niemieckim Zobacz więcej
Inna wersja naszych rodzimych knedelków ze śliwką czy truskawką. Te są wprost z Tyrolu i tu nie wiem czy bardziej austriackiego czy włoskiego? Tak czy siak są pyszne i warte wypróbowania. Ja podałam z Zobacz więcej
Zupa grochowa tyrolska ? dlaczego ugotowana na konserwie tyrolskiej składniki 1 szt konserw tyrolska, 1 łyżka olej rzepakowy, 2 ząbki czosnek, 2 szt marchewka, 4 szt ziemniaki, 2 szklanki groch Zobacz więcej
Po wakacyjnej przerwie zachęcam do przygotowania żeberek po tyrolsku z kapustą kiszoną w marynacie na bazie...piwka :) Składniki (na 2 spore porcje): -60 dag żeberek wieprzowych -0,5 kg kiszonej Zobacz więcej
Mielonka Tyrolska z galaretką Składniki: - łopatka wieprzowa 4kg - wołowina gulaszowa 0,5kg - skórki wieprzowe 0,5kg - peklosól 18g/kg - pieprz biały 1,5g/kg - gałka muszkatołowa 0,5g/kg - czosnek 1-2 Zobacz więcej
gotoewa
gotoewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Ewy
Mielonka tyrolska z szynkowara

Mielonka tyrolska z szynkowara 6467

5
łyżeczki żelatyny 50 ml zimnej wody Wykonanie: Mięso mielimy w maszynce o sitku ok. 5mm,dodajemy sól peklową, przyprawę tyrolską, żelatynę i wodę. Wyrabiamy ręcznie aż uzyskamy odpowiednią kleistość. Zobacz więcej
Będąc w Austrii trafiłem służbowo do maleńkiej wioski Kals u podnóża najwyższej austriackiej góry Glossglockner (Wysokie Taury, Wschodni Tyrol). Zjadłem tam pyszne i sycące knedle serowe. Postarałem Zobacz więcej
Kuchnia Południowego Tyrolu to uczta zarówno dla ciała, jak i ducha. W tym regionie alpejska tradycja zderza się z śródziemnomorskim stylem życia. Atmosfera jest niepowtarzalna!Tak, jak i potrawy. Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Schab po tyrolsku

Schab po tyrolsku 308

0
około 3 minuty. Roladki wyłożyłam na talerz i.... ... polałam przygotowanym sosem pieczarkowym Schab podałam na ciepłym kawałku upieczonego ciasta francuskiego. Danie jest bardzo smaczne, Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Fusilli po tyrolsku

Fusilli po tyrolsku 62

0
Bardzo smaczny pomysł na danie z makaronem. Sos pomidorowo-pieczarkowy z boczkiem i winem powinien przypaść do gustu zarówno paniom, jak i panom ;) Danie konkretne, sycące i wcale nie nazbyt tłuste, Zobacz więcej
Karnawał się zaczął, zatem można sobie pozwolić na coś słodkiego. Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejny przepis na karnawał - Strauben. Strauben czy stràboli, stràuli, o fortaie to typowe tyrolskie Zobacz więcej
Kuchnia tyrolska jest kuchnią wysokokaloryczną, powiedzielibyśmy, że tradycyjną, gdzie spotkać można wszystko co jest totalnym przeciwieństwem weganizmu w jednej potrawie. A ja właśnie lubię takie Zobacz więcej
Dziś chciałabym Wam zaproponowac kolejny wypiek drożdżowy - Buchteln. Buchteln to tyrolskie bułeczki wypiekane ze słodkiego ciasta drożdżowego, połączone ze sobą bokami i nadziewane dżemem lub Zobacz więcej
Dziś, jak obiecałem, pierwsze spotkanie z kuchnią tyrolską. Pierwsze po urlopie, bo przepisy tej kuchni już na blogu się pojawiły. Przewrotnie zacznę od pizzy, bo można pomyśleć, że jest to danie w Zobacz więcej
tarce twardy ser( ja miałam kozi) Przygotowanie: 1.Kapustę obgotowujemy 10 min. w wodzie,osączamy i szatkujemy. 2.Cebulkę kroimy w małą kostkę. 3.Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę na Zobacz więcej
Dostaliśmy kiedyś w prezencie kawał udźca sarniego. Długo nie miałam pojęcia, co z niego zrobić, więc tkwił sobie nieszczęśnik w zamrażarce... dopóki przeglądając magazyn „Kuchnia” nie natrafiłam na Zobacz więcej
to idea równie zacna. I wcale nie mam na myśli mizerii wpychającej się na zrazy. A łączenie zamysłów narodów wszelakich w jednym daniu. No bo przecież tyrolskie orzotto nie może nie pasować do Zobacz więcej