uczta lodu i ognia

{{headerMessage}}
Nie żałujcie sobie jadła, przyjaciele. Nadchodzi zima. fot. Kristin Teig Uczta lodu i ognia przeł. Łukasz Małecki premiera: 7 listopada Okładka: Twarda Ilość stron: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
„Nie żałujcie sobie jadła, przyjaciele. Nadchodzi zima!” czyli Facet i Kuchnia przygląda się bliżej „Uczcie Lodu i Ognia” – książce kulinarnej z przepisami opartymi na „Grze o Tron” oraz dalszych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uczta lodu i ognia” – książka Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer z przepisami na potrawy przewijające się w „Grze o tron” wzbudziła wielkie zainteresowanie w moim mężu, który to zazwyczaj tylko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ciekawe i wyjątkowe, to fakt, że przedstawiają dwie wersje jednego przepisu: przepis rodem ze średniowiecza, czasów elżbietańskich oraz współczesny. Czytając przepisy stwierdziłam, że faktycznie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
potrawy są zaprezentowane w dwóch wersjach: średniowiecznej, często z egzotycznych, niedostępnych dla przeciętnego czytelnika składników, takich jak mięso z grzechotnika czy z żubra oraz w wersji Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Puszyste drożdżowe bułki z nadzieniem orzechowo-jabłkowym z rodzynkami. Przepis z książki Ch.Monroe-Cassel i S.Lehrer "Uczta Lodu i Ognia"str. 33.Książka jest bardzo sympatyczna - podzielona na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
książki na rozdziały – według regionów: Mur, Północ, Południe, Królewska Przystań, Dorne i Za Wąskim Morzem. I tak oto na przykład na Murze możemy zjeść baraninę z cebulą w piwie i popić wszystko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zachętą do kupna książki. Jeśli jednak ktoś chciałby sięgnąć głębiej, powinien wiedzieć, że na Ucztę lodu i ognia składają się: charakterystyka kuchni średniowiecznej (bo to na niej bazują potrawy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w gęstym sosie. Idealnie pasującą do mięs z grilla, pierogów ruskich albo z mięsem i wątróbki (to ostatnie wymyślił mój mąż - ja wątróbki nie lubię). Zmieniłam tylko sposób podawania cebuli - w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, które prowadzą bloga The Inn AT the Crossroads. Kiedy pierwszy raz miałam książkę w rękach pomyślałam to pewnie książka dla prawdziwego mięsożercy, z przepisami kuchni sytej i bogatej w smaki. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
podczas uroczystych uczt na królewskim dworze Baratheonów, wykwintnych przyjęć w Lannisporcie, obiadów w Riverrun, codziennych posiłków Czarnych Braci na Murze, wieczerzy w zasypanym śniegiem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, chyba sobie sama takie przygotuję, bo aż się głodna znów zrobiłam. Ciekawie wyglądają także Współczesne ciasteczka owsiane, czy Chłodnik owocowy. Co sądzicie o Mięsie żubra pieczonym z porem, czy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nowego do mojej kuchni. Czy miałam rację? Już sama okładka zachęca do sięgnięcia. Napis ,,Książka kucharska. Oficjalny poradnik dla miłośników sagi!” zdecydowanie działa tak, że czym prędzej Zobacz więcej
Cynowa
Cynowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cynowa Łyżeczka
Uczta Lodu i Ognia

Uczta Lodu i Ognia 106

0
{{headerMessage}}
Dziś znajomy uraczył mnie taką oto ciekawostką na rynku książek kulinarnych. To książka z przepisami inspirowanymi daniami które pojawiają się w sadze Gra o Tron... ''Chelsea i SariannPrzysuńcie się Zobacz więcej
Caterina
Caterina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Hollywood od kuchni
Śniadanie na Murze

Śniadanie na Murze 43

0
{{headerMessage}}
przygotowania: 15 minut; Porcja dla jednej osoby; Składniki: - 3 jajka - Gruby plasterek szynki - 2 kromki wiejskiego chleba - 1 łyżka oleju - 2 łyżki masła - Suszone śliwki Sposób przygotowania: - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
składniki i zmiksować do połączenia masy .Smażymy niewielkie placuszki na suchej patelni z dwóch stron . Podajemy gorące .U mnie z lodami waniliowymi i truskawkami i karmelizowanymi jabłkami . Zobacz więcej
{{headerMessage}}
szklanki) - 1 szklanka pieczonej ciecierzycy (ja tylko ugotowałam) - Olej (dodałam oliwy) i ocet do smaku - Szczypta soli Sposób przygotowania: - Do miski wrzucamy umytą zieleninę, rodzynki i Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Pstrąg w migdałach

Pstrąg w migdałach 416

0
{{headerMessage}}
Poleca: Ewa Źródło:Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer, Uczta lodu i ognia Fot. Ewa Takiego pstrąga podawano w Królewskiej Przystani. I rzeczywiście - królewskie danie! Już sama panierka/farsz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mleczko, miód, przyprawy oraz barwnik. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając aż zupa zgęstnieje - Zupę studzimy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem przyprószamy Poudre Douce lub cukrem cynamonowym Zobacz więcej
Caterina
Caterina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Hollywood od kuchni
Śniadanie w Winterfell

Śniadanie w Winterfell 46

0
{{headerMessage}}
jajka i gotujemy 4 minuty (dla mnie jajka były za miękkie, wręcz surowe. Czas gotowania bym wydłużyła do 40sekund-1 minuty). Gotowe jajka ostudź pod zimną wodą. Smacznego! :) Źródło przepisu: Zobacz więcej